Литература

,,3/4 любов‘‘: една различна любовна поезия с кауза

08.03.2019

В рамките на една седмица, уличните столични сергии смениха стоката си два пъти – веднъж по повод първи март, продавайки здраве във формата на бял и червен конец, и още веднъж, дарявайки любов, изразена с букети цветя. Всяка жена неминуемо получава подарък от човека до себе си и за двата празника, но не всеки дар олицетворява ,,здраве‘‘ и ,,любов‘‘.

¼ от жените в България са жертви на домашно насилие. Много от тях не осъзнават, че попадат в тази статистика и не приемат себе си като жертва. Оправдаването на насилника се крепи на думите ,,от любов е‘‘, защото въпреки всичко жената вярва, че е обичана. Но любовта и насилието не вървят ръка за ръка, не могат да съществуват едновременно, любовта се затрива още по време на първия физически или психически натиск и това не се променя с времето. Остава по този начин до края – дали той ще бъде сложен с раздяла или със смърт, зависи от жертвата и обществото.

Премиерата на ,,3/4 любов‘‘ (издателство Жанет 45) събра под един покрив както жертви на домашно насилие, така и съпричастно и небезразлично към случващото се общество. Целта на книгата, съдържаща в себе си поезия по темата за домашното насилие и любовта, е да привлече вниманието на хората към този проблем и тази ужасяваща статистика.

,,Нека не оставим статистиката да говори сама за себе си, да я променим, като започнем да говорим за нея,‘‘ сподели един от авторите на проекта, Иван Ланджев. Мотивите на всички автори да вземат участие в подобно начинание са ясни, оръжието облечено в думи, помага в борбата за равноправие. Трябва да се пише и говори по темата, за да настъпи промяната. Много често считаме, че при поредния семеен скандал и викове в съседство, проблемите е редно да останат зад вратата на дома. Понякога едно обаждане може да спаси живот. Всеки от нас си мисли, че вече някой друг е подал сигнала, но прехвърлянето на отговорността върху другите не решава проблема. Истината е, че понякога дори и най-близките на пострадалите ги съветват да търпят – заради доброто на семейството, децата или от страх какво ще бъде хорското мнение. Гост от публиката призова присъстващите да не затварят очите си при наличие на насилие, за да не се превърнат в ,,съучастници‘‘: ,,Образите остават доживот в съзнанието, преследват те завинаги”.

Редом с дискусията и литературното четене, в събитието взеха участие и жени жертви на домашно насилие, които в този момент са далеч от подобни взаимоотношения. Те споделиха личния си опит и разказаха за новооткритата си група по взаимопомощ  ,,Не си сама‘‘, където говорят открито помежду си за проблемите и ситуациите, които са преживели. Приемат нови членове с подобни съдби, като призовават всеки, който има нужда от помощ или съвет, да пише на klubnesisama@gmail.com.

,,3/4 любов‘‘ съдържа в себе си по четири стиха от всеки автор – Георги Господинов, Димана Йорданова, Рене Карабаш, Димитър Кенаров, Иван Ланджев, Лилия Йовнова, Надежда Радулова. Заглавието говори за любовта като непълно понятие, тъй като липсващата ¼ е точно онази част, в която попадат жертвите на домашно насилие. Освен заглавието, това, което впечатлява, е и дизайнът, както на корицата, така и на вътрешността. ,,Петунията‘‘ върху окото на жената показва оставения външен отпечатък, облечен в образа на ,,подарък‘‘ – цвете. Розовият и черният цвят преобладават, тъй като олицетворяват любовта, женствеността, траура и болката – ключови думи в стихосбирката. Разлиствайки книжното тяло ще забележим, че първите три стиха на всеки автор показват любовта по един или друг начин, но четвъртият, последен,  е напечатан върху черен лист, което подсказва, че тематиката му е изцяло насочена върху насилието, агресията, фаталния край. Всички автори са участвали в проекта безвъзмездно без хонорар, а приходите от продажбите на стихосбирката ще бъдат дарени на организации, които помагат на жени, станали жертва на домашно насилие.

На Международния ден на жената почитаме нашите майки, баби, сестри и им благодарим за това, че са до нас. Ако станете свидетел или върху вас упражняват домашно насилие, моля, предотвратете бъдещите последници и се обадете на номер 112 или на национален телефонен номер за хора, пострадали от насилие: 0800-18-676.

Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Найденова„Втора кожа“ (изд. „ICU“) от Катерина Стойкова - направени сме от белези25.02.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър