Музика

Актьорите, които участваха във видеоклипове, преди да се прочуят

02.09.2019

Казвали са ни, че в кариерата все отнякъде трябва да се започне, а това важи и за някои от най-влиятелните имена в Холивуд. Преди да изпълнят най-добрите си роли или да стиснат „Оскар“ в ръце, на тях им се е налагало да участват в нещо по-малко като например музикален видеоклип.

А това всъщност не е никак лошо, стига изпълнителят, песента и сюжета на видеото да не те карат да се срамуваш години по-късно. Дали това е в сила за лицата от следващите клипове, ви оставаме да прецените сами.

Матю Макконъхи

През 1992 г. бъдещият носител на „Оскар“ все още е в зората на кариерата си, когато се снима в клипа към песента “Walkaway Joe” на Триша Иърууд и Дон Хенли. Мачовският чар на Макконъхи си проличава още от това участие, където играе главния герой от кънтри песента – лошото момче, за което влюбеното момиче е предупредено, че не може да се разчита. Черно-белите кадри са заснети в родния му Тексас, където актьорът чудесно се слива с обстановката на прашни пътища, тичане сред поля и гмуркане в езеро – в наши дни клиширана, но не и през 90-те.

Дженифър Лоурънс

“The Mess I Made” на американската поп-рок банда Parachute е един от онези случаи, когато хората преоткриват една песен след време, и то най-вече заради видеото. През 2009 в него участва Дженифър Лоурънс, година преди да излезе филмът „Зимен дар“, донесъл ѝ първата номинация за „Оскар“ през 2011 г. Тук тя се появява в спомените на герой, докато той си припомня момичето, за което съжалява, че е загубил. Обектът на мъжки мечти не е особено предизвикателна роля, но все пак това е преди новата вълна еманципация, от която и Дженифър стана част с Катнис Евърдийн и „Игрите на глада“.

Анджелина Джоли

Що се отнася до музикални клипове, сигурно я помните най-вече като стрийптизьорката, която обикаля улиците на Ню Йорк във видеото към “Anybody Seen My Baby” на Rolling Stones. Преди него обаче има няколко други заглавия, а ако трябва да започнем хронологично, първото от тях излиза, когато Анджелина е на 15. През 1990 г. италианският изпълнител Антонело Вендити пуска клип към “Alta Marea”, кавър на класиката “Don’t Dream It’s Over”. Видеото показва иначе притеснителния романс между ученичка и мъж в разцвета на силите си, който вижда лицето ѝ навсякъде.

Тук поне ролята ѝ позволява да се развихри малко повече в сравнение със следващото ѝ участие. В клипа на The Lemonheads “It’s About Time” от 1993 г. тя се появява само в няколко кадъра като „момичето от колата“ (извинете качеството на видеото).

Година по-късно обаче Анджелина отново има по-голяма роля в Rock And Roll Dreams Come Through на Meat Loaf – тийн бунтарка, която напуска дома, за да преследва рок мечтите си, но получава урок от съдбата в лицето на странен непознат.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновЗвуците на Urban Tapes19.01.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновАлбумите, с които ще запомня 2020-аМузика