Музика

Българската музика през 2021: Дебютите

17.12.2021

Тази година обзорът ни на българската музикална сцена за 2021 година ще се раздели в две части, тъй като последните 12 месеци бяха повече от богати.

Дебютите обичайно са любимата ми извадка, тъй като в повечето случаи не знаеш какво да очакваш. Това е годината на дамските вокали, тъй като новите проекти са преобладаващо именно с такива.

Lunikk

Лично за мен, най-интригуващият дебют за годината. Бийтовете са дело на китариста на NU/ANCE Денислав Попов, а вокалите и текстовете – на Кристина Йорданова. Вече чухме два сингъла на дуото, които разчупват сериозно поп сцената у нас и действително ни предлагат нещо със собствен почерк.

Очаква ни цял албум, за който със сигурност ще си говорим по-обстойно, когато излезе. Двамата работят по него в продължение на две години в домашното си студио. За миксовете е отговорен Янко Генов, а за корицата на албума Yo Vo.

Полезни линкове: Spotify, Facebook, Instagram

Holly Peaks

Даниел Иванов вече би трябвало да е познат на читателите на Под Моста като основният човек зад група heptagram. Тук го виждаме в малко по-различна роля, макар пространствеността в музиката му отново да е налице под вокалите на Арика Адамс.

Клипът към техния дебют със сингъла „No Time“ е режисиран от Сергей Желязко:

Полезни линкове: Spotify, Facebook, Instagram

АДА

„АДА“ е новият солов проект на Александрина Александрова от „Парапланер“, към която досега в първите два сингъла от предстоящото EP се включват и други две познати лица – Симеон Воев от „Абсолютно Начинаещи“ и „Нова Генерация“ и Борис Малеванов от heptagram, NU/ANCE и NOCKTERN.

Музиката е доста по-различна от тази на „Парапланер“, като тук забелязваме и нотка ню уейв.

Полезни линкове: Facebook

Климати

И тъй като споменахме Симеон Воев, се насочваме към още един нов проект с негово участие – „Климати“. Колаборацията му с Никола Груев, по-познат като Kottarashky, Веселин Йовчев от „Мерудия“ и Михаил Пешев от „Нова Генерация“ цели да създаде съвременни музикални интерпретации на четирите сезона пролет, лято есен и зима, като всеки сезон бива посрещнат с нова песен. Идеята е на Христина Шейретова.

Участие взимат още Деян Драгиев-Даката, Владимир Василев, Александър Борисов, Александър Гегов, Християн Георгиев, Илко Градев и Ясен Згуровски.

Полезни линкове: Facebook

YAИA

Още един солов дамски проект, който отбеляза своя дебют. Яна Янчева издаде цяло EP през 2021. Зад бийтовете и инструменталите в „ORIGAMI“ стоят имена като Trombobby и Владислав Мичев от Funky Miracle, което в комбинация с деликатния ѝ глас създава познатата рееща се музика, която сме чували от тях и в останалите техни проекти.

Направи и две песни с Гена от So Called Crew – една за собствения си албум и една за неговия, „ВАКУУМ“, за който ще си говорим в част II от обзора на годината.

Полезни линкове: Spotify, Facebook

ONE DAY LESS

Отново женски вокал, но този път в алтърнатив рок среди. Групата изкара първите си два сингъла през тази година, а през следващата се гласи за LP с над 10, което ще очакваме за по-сериозен преглед.

Полезни линкове: Facebook, Instagram

Втората част от от обзора ще се фокусира изцяло върху албумите, които излязоха през 2021, а те са над 20.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевМанагуа, Виена и Пловдив: историята на група Heptagram27.11.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование