Музика

Krekhaus за новия албум, предстоящия концерт и важното в музиката

29.11.2019

Разнообразна музика и качествено шоу. Джаз, психаделик и стоунър рок, фънк – Krekhaus  черпят вдъхновение от множество жанрове, а на сцената всичко това е поднесено с много енергия и искреност. Срещам се с ¾ от групата, малко преди да ги видим в действие във Sofia Live Club на 29.11 вечерта в комбинация с heptagram. По време на на разговора ни научаваме повече за създаването, предстоящия концерт и бъдещите планове на бандата.

Първо се връщаме към формирането ѝ. През 2014 г. се запознават Георги Велинов (вокал) и Явор Неделев (китара), като едно невинно решение да посвирят заедно преминава в неспирно творене. Двамата прекарват  по цели дни заедно,

потопени в мелодиите, които се раждат в главите им.

И докато Явор свири на китара от осми клас, вокалистът разказва, че и преди срещата им е обичал да пее, но истински започва да се занимава с музика едва след нея:

„Истински с тях. Преди това пеех, обичах да пея. Знаех, че има нещо в мен, но не знаех точно какво е. Постоянно ми идваха идеи, но не можеха да придобият точна форма. Беше нужно нещо или някой да се появи. И намерих Явор.“

Снимка: Рия Найденова

Следва и запознанство с Явор Милчев, с когото проектът придобива формата на акустично трио. В един момент обаче назрява идеята да се добавят барабани и Милчев се пренася на бас. Фънк привкуса в песните им често му позволява да използва slap техника на свирене, но въпреки че отбелязва как всеки ѝ се кефи, за него други неща са по-важни:

Аз  примерно харесвам един басист, който не slap-ва толкова много, но знае много добре от какво има нужда песента. Пино Паладино. Записвал е с Ерика Баду, Джон Мейър… Не е show-off басист.

Велинов също споделя своите вдъхновения. Макар да признава, че в началото съвсем нормално харесва дадени вокалисти поради стила им на пеене и се опитва да подрaжава, за да изгради по този начин свой собствен, в даден момент разбира, че не техниката е най-важното и все по-често по-голямо влияние му оказват по-скоро поети:

„В последно време много повече се вдъхновявам от други хора, не от музиканти. Поети например. През по-голямата част от времето, ако изобщо слушам музика, ще е класическа. Там не може да ме подразни нещо. Вече не мога да слушам дори банди, които едва ли не съм идолизирал като тийнейджър.“

Снимка: Явор Недев

„Тогава съм се възхищавал на неща, които сега не намирам за толкова важни в музиката. Например „Гледай тука тоя как го е изпял.“ Да, обаче това не е важното. Важното е какво ми казваш.

Ако си искрен в това, което казваш, ще намериш начин да го предадеш по най-добрия възможен начин.“

Бързо се появява първата им авторска песен и идеята за група. Krekhaus е предложено за име от вокалиста, който случайно е чул думата преди това и му е харесало звученето ѝ. Първоначално тя е придружена от “Jam”, но след време то отпада, тъй като характерът на музиката постепенно става по-сериозен, а и „повечето групи са запомняни с по една дума: Beatles, а не The Beatles; Stones, а не Rolling Stones и т.н.“

Първият барабанист в състава е Пеньо Гочев, но през 2017 г. е заменен от Матей Христов, тъй като решава да се концентрира върху следването си и напуска групата. Събирането на състава се получава верижно – Георги открива Явор Неделев, срещат Явор Милчев, който пък е отговорен за присъединяването и на двамата барабанисти.

Снимка: Маргарита Русева

През миналата година изкараха дебютното си EP ‘Odd One Out’, което служи като „резюме“ на това какво е Krekhaus – група, която се чувства удобно в различни стилове. Отвъд него обаче остава огромен брой авторски песни, които тепърва ще бъдат издавани.

Две от тях са на български:

„Много ги обичам, специални са,“ коментира вокалистът, който е и автор на текстовете. „Ще се отнесем с тях подобаващо, не са нещо, което да свирим на всеки концерт. Ще им измислим места на албуми. Новите са на английски. На български имаме и двата полюса – „Всеки ден“ всъщност е първата мелодия, която ми хрумна, когато започнахме да свирим с Явор. „Помниш ли“ е нещо съвсем различно. Точните думи с тяхната мелодия. И двете обаче няма да ги видим в Sofia Live Club.“

KREKHAUS – "Помниш ли"

Помниш ли как…На 3 декември ще ни гостуват младежите от Krekhaus. Очаквайте повече, разбира се, много нови мелодии + отдавна несвирени песни, които много обичате! Krekhaus: Oracle's Concert – Sofia Live Club

Публикувахте от SOFIA LIVE CLUB в Четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Сега бандата подготвя и първия си дългосвирещ албум, който се очаква да излезе през предстоящата година, а концертът ще играе ролята на подготовка на публиката им за него.  За разлика от Odd One Out, където бандата си дава пълна свобода, тук вече ще има по-ясно изградена концепция, за която ще бъде намекнато в Sofia Live Club.

Една от изненадите, коитo са ни подготвили за събитието на 29.11 е присъединяването на Станислав Арабаджиев на сцената. Джаз музикантът оставя за момент Thelonious Monk настрана, за да се включи в рок композицията на Krekhaus.

„Смятаме да разширим възможностите му. Беше ни гост и в Маймунарника, сега го извикахме отново, защото правим нов по-голям концерт. Усетихме, че понякога имаме нужда повече хармония. Да има тук-там някоя акустична китара. Той може да свири и на бас, пиано…“

Макар към момента присъствието на пети човек на сцена да е по-скоро ексклузивно, Георги Велинов споделя, че има възможност в бъдеще към групата да се присъедини постоянен нов член.

Шоуто на двете групи на 29.11 в Sofia Live Club започва в 21:00 ч., а билети можете да си закупите от bilet.bg.

Главната снимка е дело на Lazy Visuals.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевКакво се случи в българската музика през 2020?21.12.2020

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование