Преди концерта: Интервю с Bears & Hunters

19.01.2017

На 26 януари в „Mixtape 5“ ще се проведе съвместен концерт на две обещаващи български банди – NU/ANCE и Bears & Hunters. Свързахме се с изпълнителите, за да разберем с какво това събитие е специално, както и да понаучим някои други интересни неща около тях самите.

Снимка: Васил Танев

Днес ви предоставяме разговора ни с Bears & Hunters. Инди групата се появява в София преди малко повече от две години като дуо – Антони Трандев е на барабаните, а Виктор Иванов поема вокалите и китарата. Следва известен период с промени в състава – за момент са квартет, но в крайна сметка се спират на трио, като Виктор минава на бас, а китарата минава в ръцете на новодошлия Петър Трифонов. Малко по малко успяват да си спечелят солидна фен база в столицата, а впоследствие насочват поглед и към други градове из страната, правейки няколко турнета. Като част от лейбъла „Homeovoxmusic“ изкарват 2 сингъла – ‘Comeback Story‘ и ‘Phantoms’, като към първия излиза и дебютното им видео. Наскоро, благодарение на приятели ни от Urban Tapes, в интернет се появи акустична версия и на още едно тяхно парче – ‘Run, Run, Run’. Вижте какво ни казаха те:

Започвате концертната година заедно с NU/ANCE в „Mixtape5“. Разкажете ни повече за събитието?

Виктор: Специално за нас, като група, този концерт ще е много специален. Не сме свирили на живо от почти половин година, а в София пък от повече. Предполагам във всяка група има такива периоди, в които всеки има нужда от време да помисли с какво и как иска да се занимава. Убеден съм, че решението да продължим да свирим заедно ще се окаже правилно. Иначе имаме удоволствието да работим с нов екип от млади и дейни хора.
Тони: Идеята за съвместен концерт на двете банди я има от доста време, просто сега дойде идеалният момент за това. Ние бяхме в кратка пауза поради ред причини и за нас това е някак си появяване отново на сцената, един малък реюниън и повод да стегнем доста неща. Мисля, че с NU/ANCE си пасваме и ще стане запомнящ ивент.
Пепи: И преди сме били на сцена с NU/ANCE, но този лайв отбелязва нова крачка за двете групи и целта е да обявим точно това.

Едночасов авторски сет… Звучи като достатъчно материал за албум?

Виктор:
Всъщност нашият сет няма да е изцяло авторски. В момента работим по много нови неща, които планираме да издадем на няколко пъти тази година. Коментирали сме и албум, но мисля че е рано да издавам каквото и да било за него, хе-хе.
Тони: Да, крайно време е. Не смятам, че сме на 100% готови за албум, но смятам, че сме близко до реализацията на песните за него. Тази година трябва да е готината на възход и продуктивност от наша страна.
Пепи: Все още има какво да доизпипаме, за да сме готови с албум, но това определено е една от целите ни.

Това ли ще е моделът, който ще следвате и в бъдеще – участия с изцяло ваши неща? Готова ли е публиката у нас за концерти без кавъри?

Виктор: Това е главната ни цел. В най-близко бъдеще, планираме да запълним сета си само с наша музика. Мисля, че хората в България имат нужда от оригинална продукция и много млади групи в последно време го доказаха.
Тони: Смятам, че това е моделът, който трябва да следваме, да. Колкото и да е трудно или смешно в очите на някой. Банди като Hayes & Y доказаха, доказват и ще доказват, че може да оставиш кавърите и да покажеш свое лице. Давам ги за пример, защото са от нашето поколение (горе-долу). Иначе примери много. За мен е важно не само да създаваш авторска музика, а да се опиташ да създадеш свой стил! Това е смисълът. Няма ли го това, няма нищо. Празно и кухо свирене.
Пепи: Определено се стараем да изпълняваме възможно най-много авторски песни. Всъщност това осмисля ходенето на лайв.

Как се стигна до съвместна работа с JEREMY? и означава ли това, че се разделяте с „Homeovoxmusic“?

Виктор: Да, не работим с „Homeovoxmusic“ от известно време. Спомняме си за лейбъла само с добро и искрено се надявам да продължава да намира и продуцира добри български изпълнители, като VICK и Мирян Костадинов. С JEREMY? пък се свързахме преди няколко месеца и много бързо намерихме общ език.
Тони: Стигна се чрез срещи, разговори и желание от двете страни. Вярват ни. Вярват в идеите ни. Това е ценно и трябва да го запазим. Ценно е и това, че правят лейбъл и започват да развиват нещо, което вярвам, че имат силите и знанието да развиват, особено с екипа, с който са в момента. В „Homeovoxmusic“ не сме от почти половин година.
Пепи: Това е следващата крачка за нас. В „Homeovoxmusic“ получихме добър старт, но искаме да разширим хоризонтите си. Отдавна харесваме как работят JEREMY? и смятаме, че имаме споделена визия за музиката.

С какви очаквания влизате в проекта на Ерсин и Таш? Какви цели си поставяте за годината?

Виктор: Развълнувани сме, определено. Тепърва има да се опознаваме, но съм сигурен, че сме на правилното място. Усеща се във въздуха. Тази година, за цел сме си поставили да изкараме първия си диск и да пътуваме на мааалко по-големи разстояния.
Тони: Големи. И те са очвкания към самите нас. Тези хора ще помогнат там, където има идеи и ще отвърнат с работа там, където има работа! Не говоря от тяхно име, но е нормално да е така. Целите… сингъл, придружен с клип и албум. Ако пък нещата се отприщят, може и втори клип!
Пепи: Надъхани сме и нямаме търпение да започнем записите с тях. Много ни се иска да издадем сингъл с клип в по-скоро време, а после и албум.

Мислели ли сте за текстове на български?

Виктор: Не. Не смеем, ха-ха.
Тони: Не. Може и да губим аудитория с това решение, но никога не е имало дори разговор да сме с български текстове.
Пепи: В близко време нямаме такива планове. Не искаме да правим българска музика, а просто музика.

Планирате ли участия в чужбина?

Виктор: За момента не, но ще се постараем да си отворим няколко възможности тази година.
Тони: Не е моментът. Има желание, но не и планове. Имаме други неща, върху които трябва да се фокусираме. Случи ли се това, другото ще дойде и ще е заслужено.
Пепи: Да, надяваме се скоро да се осъществят.

Какво послание бихте оставили за читателите на Под Моста?

Виктор: Позитивното мислене и редовното пиене на вода не са навредили на никого.
Тони: Следете културния живот в България. Има го! Не гледайте прекалено много новини, там ви казват само колко е сиво и кофти всичко. Това не е точно така. Учете се на обективност и реална критика. Бъдете здрави и се обичайте.
Пепи: Да се радват на музиката.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевПреди концерта: Интервю с NU/ANCE19.01.2017

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино