„Безкраен празник” на Хемингуей е най-търсената книга в Париж

24.11.2015

A-Moveable-Feast„Ако сте имали късмет да живеете в Париж на младини, където и да отидете по-късно в живота си, той остава с вас, защото Париж е един безкраен празник“.

След терористичните атаки на 13 ноември в Париж „Безкраен празник” на Хемингуей отново е една от най-търсените и продаваните книги, отбелязва ‘The Guardian’. Написана към края на живота на писателя, но публикувана посмъртно през 1964 г., „Безкраен празник” проследява бедното време на Хемингуей в Париж, заобиколен от светила като Скот и Зелда Фицджералд и Джеймс Джойс.

Прочетете още: Хемингуей и Куба

В момента „Безкраен празник” е най-продаваната книга във френския сайт на Amazon, а бройките вече са временно разпродадени. Много хора оставят на местата на покушенията цветя и томчета с мемоарите на Хемингуей в знак на почит към жертвите от атентата. Според френското издателство ‘Folio’ поръчките са се увеличили от 10-15 копия на ден до 500, затова са подготвили нов тираж от 20 000 бройки.

Книгата на американския автор е писана през 20-те години на миналия век и разказва за преживяванията му във френската столица. С годините „Безкраен празник“ се превръща в манифест на любовта към виното, храната, любовта и живота, на които Париж е символ.

„Светът е прекрасно място и си струва да се борим за него.”

Вижте още: Сделка с дявола – какво доведе до атентатите в Париж?

Ърнест и Паулин Хемингуей в Париж, 1927 г. Снимка: commons.wikimedia.org
Ърнест и Паулин Хемингуей в Париж, 1927 г.
Снимка: Wikimedia

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Един “поет с фотоапарат” ни пренася “Под небето на Париж”01.07.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино