Четири книги за обичане не само на 14-ти февруари

14.02.2017

Една стара англосаксонска традиция гласи, че за да има щастлив брак, бъдещата младоженка трябва задължително да носи четири неща в деня на сватбата си– нещо ново, нещо старо, нещо назаем и нещо в синьо. И тъй като сватбеният ден много прилича на Свети Валентин – съвсем обикновен ден, в който се изсилваш да покажеш на целия свят колко много обичаш половинката си, ви представям моя избор от четири любовни истории от книгите. Всяка от тях е свързана с един от четирите задължителни елемента за дълъг и щастлив любовен живот.

Нещо ново – Отива една жена при лекаря

Отива една жена при лекаря…и разбира, че умира.

Кармен има идеален живот – със съпруга й са млади, богати и щастливи, а едногодишната им дъщеричка Луна допълва картинката на перфектното семейство. До момента, в който диагностицират Кармен с рак и животът на тримата се преобръща. Книгата е брутално откровена в показването си на другата страна на монетата. Защото Стейн и Кармен са се врекли да се обичат в добро и зло, в болест и здраве, в богатство и бедност. А множеството болнични посещения, окапването на косата й, перманентната отпадналост все повече ги доближава до ужасното „докато смъртта ви раздели“.

Рей Клуун написва този роман след кончината на собствената си съпруга. Дори и да го прочетете без да знаете, че е по истински случай последните страници ще ви стиснат здраво за гърлото. Това е една история, която реалистично показва какво може да ви споходи след приказното „…и заживели щастливо.“

Разберете, често има хиляди причини да не направиш нещо и само една-единствена, за да го сториш. Но тя е достатъчна. Би било много тъжно, ако един ден съжаляваш за пропуснатите неща – понеже всичко, което вършиш, те учи на нещо ново.

Нещо старо – Отнесени от вихъра

Това е категория, към която можем да отнесем много двойки от любимите ни класики. От Ромео и Жулиета през Ана и Вронски до Катрин и Хийтклиф. Общото между всички тях е трагичният край. Едва ли има нужда да ви предавам накратко сюжета на романа, което всъщност е непосилна задача за неговите близо 1000 страници. Маргарет Мичъл спечелва Пулицър за този роман-шедьовър.  Скарлет О’Хара и Рет Бътлър са едни от най-емблематичните литературни двойки. Тя – ината, своенравна, лекомислена и егоистична, а той – дързък, безкомпромисен и с изменчиво чувство за морал. Неговото обяснение в любов към нея е показател за „чудесните“ им характери:

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Илияна МаринковаКакво чете един испански писател под пълна карантина?17.03.2020

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE