Литература

Какво четат архитектите?

19.03.2020

Литературен списък от демиурзите на пространства

Архитектите сме тези, които все разглеждат книжки с картинки, защото ни е по-лесно да начертаем виц, отколкото да го разкажем. Ние сме виновниците за онези неприятни високи сгради, които само закриват хубавите гледки от жилищата ви. Ние сме отговорни и за погубените културни ценности. Ние често сме лошите в новинарските емисии…

Но именно ние мислим за „персони“ и „сценарии“ много преди уеб дизайнерите да се сетят. Уютните жилища са дело на проектантите, които любезно са помислили къде ще е най-приятно да почиваме или да работим. Макар и днес по нашите земи мненията за архитектурната гилдия да са противоречиви, в миналото това са хора на изкуството, но и на точните науки, художници, но и строители, философи, но и изобретатели, теоретици във всички сфери.

А кои са съвременните герои, които все още се борят смело за по-добри градски пространства, за опазване на архитектурното наследство и за комфортна среда на обитаване? Хората са сложна комбинация от емоции и разум и можем да вникнем поне малко в тях, ако разберем с какво четиво заспиват вечер. Потърсих няколко колеги, за да ги попитам кои са техните две любими заглавия и как са им повлияли през годините.

Преподаватели, критици, проектанти и техните книги за размисъл, усмивки и въображениe

Арх. Емилия Кълева е дългогодишен преподавател в УАСГ и съосновател на курса #bgsocarch, заедно с арх. Анета Василева, както и изследовател на спорното архитектурно наследство на XX век. Препоръчва ни нещо класическо и нещо за свежо настроение.

„1984“, Джордж Оруел

За книгата: Джордж Оруел пише „1984“, провокиран от разделянето на света на „Зони на влияние“, определени на Техеранската конференция. Романът е една от най-запомнящите се антиутопични класики. Книгата е своеобразен бунт и сатира на тоталитарните режими. Свободата на словото е невъзможна, хората не бива да разсъждават сами, защото Големият брат ги наблюдава, а индивидуализмът е престъпление.

„За мен това е една особено поучителна класика. Още докато я четях ме порази как предупредителната дистопия е всъщност случила се реалност в следващите петдесет години за някои страни по света (включително и България). А като се замисля, доста от аспектите на оруелския свят – като упражняването на власт чрез пренаписване на историята и изопачаване на реалността, всевиждащият и всечуващ Big Brother и т.н., са плашещо актуални и днес и то в много по-глобален мащаб.“

„Котаракът Румен“, Наталия Атанасова

За книгата: Какво ли да кажем за всеизвестния Румен, който се превърна в истински Facebook хит. Сивият котарак има правопис не за 6, а за 6+ на матурата по български. Като истински „инфлуенсър“ се старае да коментира актуалните теми и не си спестява критиките. Нищо чудно, че Румен вече си има и книга. Или както би казал той:  „сичко е соета и преходнос на тоя свят“, но котките си остават.

„Понеже в сегашния момент имам нужда от повече непринудени усмивки, до Оруел слагам една съвсем различна книга – „Котаракът Румен“. Препрочитам я и не ми омръзва, защото има тази удивителна способност да ме разведри и разсмее истински, независимо колко крив е бил денят ми. Препоръчвам я за прием редовно, в малки дози (да има за по-дълго) преди лягане, за здрав и спокоен сън!“


Арх. Доника Георгиева е съосновател на архитектурно студио Ателие 3, в което, заедно с арх. Мирослав Велков и арх. Десислава Ковачева, работи по разнообразни проекти с акцент в областта на културното наследство и дизайн на публични пространства.

„Маслекют на горния етаж“, Ваня Емилова

За книгата: Това е роман за порастващите деца и техните родители. Книгата ни учи как да отгледаме пълноценни и щастливи хора, как да избягаме от постоянното подценяване и омаловажаване на постиженията. Защото достойните възрастни са имали и достойно детство.

„Чета я на глас. Защото освен архитект съм и майка. Защото е книга за неограничени възможности, за мечти, за пътуване, за смелост, за прости ежедневни неща, които понякога (за съжаление) забравяме. Защото ни помага да бъдем вдъхновяващи.“

„Граматика на фантазията“, Джани Родари

За книгата: „Всички начини за употреба на словото нека бъдат на разположение на всички!“ – това е мотото на книгата на един от най-обичаните автори на детски романи. Джани Родари многократно е доказвал, че заслужава мястото си в нашите библиотеки, а с „Граматика на фантазията“ отваря портите на необятния свят на езика и думите, на въображението и на умението сами да творим истории.

„Защото поддържа фантазията. Защото показва, че винаги различна гледна точка е възможна, колкото и да е немислима на пръв поглед.“

Продължава на следващата страница

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНяколко доказателства, че фантастиката е полезна за нас08.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование