Литература

Да избереш книга по корицата и да си струва

24.11.2019

Сигурно сте чували всеизвестната сентенция „Не съди за книгата по корицата“. Но хората са казали и „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Или с други думи – в корицата се влюбваме, но съдържанието ни държи будни до среднощ и ни вълнува години наред.

Вярно е, мъдростта на книгите се крие из техните страници, но стилният дизайн и оформление показват отношението на издателите, а понякога и на самите автори към сътвореното от тях. Добре подбраните цветове, композицията и шрифтът на корицата са това, което ни заговаря първоначално. Хванат ли интереса ни, ще се гмурнем и в приключенията на самата история.

В следващите редове ви предлагаме няколко литературни примера, които впечатляват както с дизайн и илюстрации, така и с историите, които ни разкриват.

„Светът на Диска“ и кориците на Джош Кърби

Говорейки за уникални корици, винаги първата ми мисъл е за джобните романи на сър Тери Пратчет. Освен по формат, те се отличават и със страхотните корици, дело на илюстратора Джош Кърби. Приносът му към поредицата е достоен за уважение – той я прави една от най-разпознаваемите по цял свят. Кърби създава кориците на Пратчет до самата си кончина през 2001 г. Можем само да сме благодарни за любовта на британския художник към фантастичния жанр.

Нелеката задача да илюстрира „Светът на Диска“ премина под четката на Пол Кидби, който продължи да ни радва с чудесни корици. Негови илюстрации по героите на сър Тери дори бяха събрани и издадени в книгата Imaginаrium.

„Непосилната лекота на битието“ и непосилните взаимоотношения

Романът на Милан Кундера е преиздаван многократно по цял свят. При нас последно се появи на пазара, благодарение на ИК „Колибри“. Едно е общото между всички корици – тайнственото загатване на човешкото присъствие. Леко скрити хора, невидими на пръв поглед, отразяват напълно битието от романа. Топли цветове и загадъчност ни предизвикват да разгърнем томчето и да се потопим в необятната дълбочина и проникновеност на чешкия писател.

„Молитва към морето“ за един по-добър свят

„Молитва към морето“ е топлина, загриженост, съпреживяване. Чувствата ни заливат от страниците, а всеки стих е придружен от прекрасните акварелни илюстрации на Дан Уилямс. Още с корицата тази кратка книга ни грабва. Тя е не просто литературно богатство, а изкуство и емоция във всяко едно отношение.

„Властелинът на пръстените“ и Средната земя

Трилогията на Дж. Р. Р. Толкин обикаля от десетилетия из всички кътчета на планетата.  Книгите можем да открием както в богато илюстровани варианти, така с по-семпли, но много стилни корици. Основният мотив, разбира се, е Окото, което наблюдава Средната земя, а книгите можете да познаете по кръга на черен или бял фон.

„Хари Потър“ и магията на цветовете

Книгите за младия магьосник отново излязоха на дневен ред покрай годишнината от издаването им в България. По този повод те получават и нови корици, специално за нашия пазар, създадени от Любен Зидаров. Стилът на художника предизвика силни дискусии сред феновете, но пък можем да сме горди, че си имаме юбилейно издание.

През годините много художници са се захващали със задачата да илюстрират приключенията на Хари, но най-любими на читателите по света сякаш остават кориците на Джим Кей. Размахът, с който рисува, топлите и живи цветове, които използва, правят героите повече от истински. Дори и да не сте най-големият фен на магическия свят на Роулинг, изданията си струват заради ювелирните корици.

Златните загадки на Агата Кристи

Романите на британската писателка също сме виждали в многобройни издания, но ИК „Ера“ ни зарадва с нови корици на някои от най-емблематичните романи на Агата Кристи. Новите корици са монохромни (в бяло и черно), с нежни нишки златисто. Стилният дизайн е радост за окото не само на феновете на писателката, но и за всички, които ценят доброто графично оформление.

Дубравка Угрешич – балканската перла

Само за една година ИК „Колибри“ успя да поднесе на читателите си цели три произведения на хърватската писателка. А графичното оформление е повече от отлично – единен стил и за трите книги, нежни пастелни цветове, съвсем семпло и сякаш прозрачно ни приканват да посегнем към тях в книжарницата. Един правоъгълник, придружен с бърза илюстрация говори повече за сюжета от безброй картини.

„Софийски магьосници“ от Мартин Колев

Ето я и другата българска следа в наши списък. Книгите на Мартин Колев са едно приятно софийско фентъзи изживяване, а кориците ни посрещат с богата палитра от цветове и гледки. Сякаш гледаме платно с маслени бои и се гмурваме в картината, за да разгадаем загадките и вълшебствата на Витоша сами.

Антиутопия по руски с Дмитрий Глуховски

Глуховки доби популярност с поредицата си „Метро“, но „Здрач“ „Бъдеще“ и „Разкази за родината“ се отличават не само в литературно отношение, но и с графичната си изразност. Самите заглавия подсказват жанра, а кориците им са не по-малко въздействащи. Тъмните краски, а на техен фон архитектурни обеми, сякаш потъващи в случващото се.

Анди Туи за изкуството изобщо

Завършваме списъка с три чудесни образователни книги  – „Великите художници модернисти“, „Великите съвременни писатели“ и „Великите филмови режисьори“. Три книги, написани от специалисти в съответните области и илюстрирани от Анди Туи. Стилът му не може да бъде сбъркан – цветните портрети са прихванали най-характерните черти на всяка личност и сякаш те самите са достатъчни, за да ни разкажат биографиите им. Но приключението не приключва с кориците – когато разтворите книгите, ще откриете още много от пъстрите и жизнени илюстрации на Туи.

Харесахте ли си нещо от нашия списък? Коледа е само на месец разстояние, така че имате оправдание да направите подарък на близък, а защо не и на себе си с някое от чудесните книжни издания.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваХелоуин. Роден от легенди, превърнал се в попкултурен феномен29.10.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование