Образование

Дигитално образование, което работи в полза на родителя

22.10.2018

Системи за следене на успеха, електронни дневници, онлайн родителски срещи и т.н.

Дигитализация на образованието
Дигитализацията може да помогне на родителите да бъдат по-информирани, по-ангажирани и по-способни да помогнат в училищната работа на децата.

Светът се променя, образованието се променя и е време промяна да настъпи и в начина, по който родителите участват в учебния процес и комуникират с учителите и своите деца.  Срещите между тях вече не са няколко пъти в годината на родителска среща, която носи напрежение за всички участници – днес родителите могат да участват не само в справянето с домашните, но и с цялото преживяване, наречено „училище“.

Дигиталните технологии вече са важна част от света на децата и инструмент, с който се свързват помежду си, развиват нови умения и преследват интересите си по-далеч, отколкото някога е било възможно. Но те са важни и за родителите. С нарастващата зависимост от комуникацията чрез технологии дигитализацията може да помогне на родителите да бъдат по-информирани, по-ангажирани и по-способни да помогнат в училищната работа на децата.

Писмените бележки, обажданията вкъщи и срещите „лице в лице“ бързо отстъпват на новите технологии, които отговарят по-добре на нуждите на родителите и училищата. Според доклад от 2016 г. се наблюдава рязък спад в броя на родителите, които вярват, че персоналните форми на комуникация – срещи лице в лице с учители например – са най-ефективното средство за предаване на важна информация за учениците.

Лесни комуникационни приложения като ClassDojo, Spotlight, Remind и Seesaw позволяват на преподавателите да изпращат съобщения,  видеоклипове и друга информация до родителите за важни училищни дейности или за последния академичен или поведенчески напредък на детето им.

Тези нови начини за общуване дават на родителите по-задълбочен поглед към представянето и опита на децата в класната стая, като същевременно създават по-стабилни връзки между училищата и семействата.

И докато новите приложения, които целят да увеличат участието на родителите в учебния процес, нарастват, ние избрахме няколко, които се радват на истински успех в редица страни.

Class Dojo

Приложението, базирано на текст, позволява на учителите да предоставят информация на родителите относно поведението на децата в училище на 35 езика. Родителите имат достъп и до разделите Училище, Клас и Ученически истории, състоящи се от снимки и видеоклипове за преживяванията на техните деца.

Приложението приветства хиляди училища всяка година и интересът към него непрекъснато нараства. Class dojo е достъпен вече и на български, за да може по-лесно учениците да споделят моментите в училище с родителите.

 Spotlight

С помощта на Spotlight на родителите се изпраща персонализиран видеоклип, който предоставя контекст за отчетната карта (доклад) на детето, като история на представянето на детето в основни теми, области на растеж и препоръки за по-нататъшно подпомагане на обучението на детето, като посещение на библиотеката или препоръчване на безплатна онлайн математическа платформа.

Remind

Приложението Remind позволява на учителите да изпращат индивидуални съобщения до родителите, съобщения, касаещи целия клас и всички родители, както и съобщения до цялото училище. Част от ежеседмичните ъпдейти, които могат да бъдат преведени на 70 езика, включват развитието на учениците в учебния процес, снимки на подрастващите в класната стая и начини, по които родителите могат да се включат в подготвянето на домашните им. Освен това учителите могат да видят кой е прочел съобщенията и с кого има нужда се поговори на живо.

Безплатното приложение наистина променя комуникацията по положителен начин. Често родителите са негативно настроени към училището заради собствения си опит като деца. Това прави срещите трудни, от което потърпевши са най-вече учениците. Своевременната, ежедневна комуникация директно с учителя значително променя нещата.

Remind се използва в над 70% от държавните училище в САЩ и има 23 милиона активни потребители.

Seesaw

Приложението Seesaw позволява на децата да показват своето обучение директно на родителите си, а родителите могат да отговорят по време на дадения час. Учениците имат възможност да запишат видеоклип, показващ какво работят в момента и мисловният процес зад това, или да направят снимка на работата си и да добавят звук, за да разкажат мислите си. Ако бъде одобрен от учителя си, текстът ще бъде изпратен на родителите им, а родителите могат да изпращат въпроси към детето.

Много от нас знаят, че не всички деца обичат да разказват какво точно се случва в училище. И като обобщение на темата защо дигиталното обучение работи в полза на родителя, ще отбележим няколко значими и неоспорими факти:

Електронните дневници, част от дигиталното образование, позволяват на родителите да следят в реално време постиженията на своите деца и тяхното развитие по различните предмети (оценки, отзиви, домашна работа).

Учители и родители могат да разменят и оценяват дигитално учебното съдържание.

Родителите са информирани за предстоящи събития чрез дигитални календари и известия.

И най-вече: родителите участват активно в учебния процес и са по-близо до своите деца 😊

А вие как коминикирате с учителите на своите деца и следите тяхното развитие в училище?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваПоколението Z - Z като РаZличен27.11.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование