Образование

Професии на бъдещето – защо е важно децата да са дигитално грамотни?

17.08.2018

Отскочете напред в бъдещето и си представете 2033 година. Вашето дете е 25-годишен човек, който се нуждае от работа. Днес ви разказваме какви умения ще за му нужни, за да е подготвено каквото и да се случи, и кои са професиите на бъдещето. Започваме с бизнес сферите, които познаваме и днес, и ще завършим с някои професии, които дори не можем да си представим все още.

Добре дошли в света на информационните технологии

 Помислете за всички технологии, които не сме имали само преди няколко десетилетия, за които дори не сме подозирали преди десет години. Компютри и смартфони промениха начина, по който работим и комуникираме. И ще продължат да го правят.

Именно заради това развитие на технологиите, IT специалистите като програмисти, професионалисти в сферата на сигурността и администратори ще продължат да бъдат много търсени. Да, това, че половината ви познати се занимават точно с това, никак не е случайно ????

Сред уменията, необходими за добро развитие в тази област, са аналитично мислене, но също креативност и способност за решаване на проблеми. Полезни и необходими са познания по математика и точни науки, а с новите платформи за онлайн обучение тези предмети вече не са скучните и тежки задачи, които си спомняме от близкото минало.

Развитието на тази сфера изисква и непрекъснато развитие на професионалистите – непрекъснато търсене за развитие и сертифициране. За да се задържиш на пазара, е необходимо днес да си по-добър от вчера. В нашето предложение за безплатни онлайн ресурси за дигитално образование можете да откриете много курсове от едни от най-добрите университети в света.

С мисъл за земята – алтернативна енергия

Все още не можем да кажем „довиждане“ на петрола и газа, но алтернативните енергии, като вятърна енергия, водородна енергия, геотермална енергия и слънчева енергия, ще създадат десетки нови възможности за кариера – от механици и ръководители на заводи до учени, инженери и дори професионалисти в продажбите и маркетинга, тъй като тези енергии стават по-масови.

Хора с интерес към науката, които се радват на изследвания и полагат грижа за бъдещето на земята, са добри кандидати за кариера в създаването на алтернативна енергия. С популяризацията на това поле колежите и университетите предлагат бакалавърски и магистърски степени в сферата на зелената енергия.

Научи повече за алтернативната енергия от увлекателните YouTube канали за образование.

Умението да създаваш съдържание

Тъй като маркетингът се основава все повече на доброто образование и все по-малко на продажбите, търсенето на добри писатели в бизнес средите, които се специализират в блогове, бюлетини, уеб статии и специални доклади, също ще се увеличи.

Тази професия не изисква специализирано образование, но уменията за комуникация и писане са сред основните за развитието в нея. Водеща е оригиналността – умението да отличиш даден бизнес от друг, благодарение на креативността си.  Особено важна в тази професия е самодисциплината и умението за спазване на крайни срокове. Хубавото е, че създаването на съдържание днес дава и голяма свобода – с развитието на технологиите все повече хора работят от всяко едно кътче на света.

Необятността на маркетинга

Повишената конкуренция и желанието на компаниите да намерят нови начини за отличаване на своите продукти и услуги днес поддържат високо търсене на маркетинговите специалисти и тази тенденция ще се запази.

Тъй като тенденциите и стратегиите се променят във времето, онези, които могат да докажат, че имат стратегия, ще бъдат по-добре позиционирани. Творчеството, добрите комуникативни умения и отличните способности за научни изследвания са сред необходимите умения, за да откриеш необятността на маркетинга.

Няколко интересни професии, които все още не съществуват, но очакваме в бъдеще

Хипер интелигентен транспортен инженер

Бързо се движим към бъдещето, в което хората вече няма да управляват сами транспортните си средства. Самоуправляващите коли вероятно са само началото. С по-интелигентните машини и модерните технологии, които вече са в действие или се разработват, бъдещето на напълно автоматизирани транспортни мрежи може да стане реалност. Нова парадигма от интелигентни пътища, вакуумни тунели, влакове и много други усъвършенствани транспортни системи може да замени сегашната ни, а това ще създаде нужда от съвсем нова професия и набиране на специалисти.

Персонален образователен гид

Посещаването на училище все още е ефективен начин за обучение. Но колкото по-напред в бъдещето се движим, толкова по-възможно е образованието да стане много по-персонализирано и дори още по-удобно от днешните онлайн програми. Персоналните образователни ръководители могат да играят ролята на треньори иили съветници, които помагат на хората да избират курсове или да създават персонализирани планове за обучение, като използват учители на свободна практика. Бъдещето на образованието се крие в съчетанието от добрите ръководни умения на човека и възможностите на технологиите.

Пътеводител в космоса

Фирми като SpaceX и Virgin Galactic вече имат планове за започване на комерсиални космически пътувания за обществото. В сравнително близко бъдеще космическите туристи може да навлязат в орбита за семейни почивки, малко приключение или дори да водят бизнес. Но разбира се, повечето от нас не са астронавти. Ето защо ще са необходими специални ръководства, които да помогнат на хората да се подготвят за космическо пътуване и да се приспособят към новата среда, след като са в орбита.

Каквото и да се случва в бъдеще, едно е сигурно – необходима е цялостна промяна в образованието, за да бъдат децата днес адаптивни утре. А дали ще се сбъднат историите за бъдещето от фантастичните книги и филми, предстои да разберем.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваДигитално образование, което работи в полза на родителя22.10.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование