Образование

Ефективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможна

15.09.2021

Преди да започне новата учебна година е време за организиране на работното пространство у дома. Наложените мерки в началото на Covid пандемията провокираха множество реакции – от забавни за прекараното време в една стая с цялото семейство, в която едни работят, а други учат, през истински предизвикателства и за двете страни.

Отделно пространство, дори и просто кът в стаята, специално за провеждане на онлайн обучението ще помогне на учениците да са фокусирани върху уроците си и да организират по-лесно учебните си материали. Добре е мястото да бъде предназначено само за образование, ако има възможност.

Ето няколко насоки как да създадете домашна среда, която да е в подкрепа на онлайн обучението и хоум офис-а.

Обособете специален кът за учене

Средата има огромно влияние върху нашата продуктивност. Ето защо с правилното обособяване на пространство учениците могат да учат в уюта на своя дом още по-ефективно. 

Ако е възможно, отделете стая или отделен кът с удобно бюро/маса и стол за провеждане на онлайн уроците. Добре е, ако имате ежедневни срещи, и родители и ученици да са оборудвани със собствени слушалки и микрофони, за да може всеки да участва активно и спокойно в своята дейност. Един от най-големите проблеми през изминалата учебна година, споделян от работещите и учещи от вкъщи, е именно това съвпадение на ангажименти.

Премахнете всичко разсейващо

Опитайте да създадете пространство далеч от телевизора или интензивно преминаване на останалите живущи покрай вас.  Ако е възможно, нека е до прозорец, който осигурява естествено осветление във вашето учебно пространство. Проучванията показват, че флуоресцентното осветление може да намали нивата на продуктивност, докато естественото осветление ни държи нащрек и по този начин подобрява нашия фокус.

Photo by Grovemade on Unsplash

На ръка разстояние

Съвсем умишлено подредете бюрото така, че най-важните неща да са на една ръка разстояние за вашия ученик – химикалки, моливи, маркери, ножици, кламери, калкулатор, sticky-notes, тетрадки и учебници. По този начин няма да се налага да става и да рискувате да се разсее по време на часовете.

Нека пространството живее

Добавете малко живот към бюрото – нещо, което ви кара да се усмихвате, това ще ви помогне да се чувствате по-малко ограничени в работното си пространство. Домашните цветя са много добър метод за това. Те ви помагат и да се чувствате близо до природата, дори докато сте вкъщи.

Материали за дигитално образование и актуални новини, следете във Facebook групата Образование 4.0:

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE