Божествената катастрофа „Боговете на Египет“ – spoiler-free ревю

26.02.2016
Снимка: Deviant Art
Снимка: Deviant Art

Почти веднага след първата екшън сцена в „Боговете на Египет“ у зрителя се настанява силно чувство на неверие. Неверие, че такъв филм съществува в този си вид през 2016 година. Неверието първоначално се манифестира като гримаси и изненадани изражения, докато не дойде време за първото преследване от филма, което настъпва около 15-тата минута от екранното действие. Тогава идва време неверието да изригне под формата на смях при вида на размазаните, почти пастелно оцветени картини зад препускащата колесница, носеща двама от положителните герои в лентата.

Да, това е филмът с най-евтиното, зле направено и очевадно CGI (‘computer-generated imagery’/„компютърно генерирани изображения“) за последното десетилетие. Всъщност „Денят на независимостта“, заснет с разширена и засилена употреба на CGI, излиза през 1996 година, тъй че периодът спокойно може да се удължи до цели две десетилетия. Екшън сцените са буквално гледаеми, единствено когато са редуцирани до ръкопашен бой между персонажите на Джерард Бътлър и Николай Костер-Уалдау. И то в човешката им форма, защото те притежават способността да се трансформират в грозновати зверове от мистични метални сплави, които не пропускат да се счепкат в едва видими въздушни битки помежду си на фона на вече споменатите пастелно оцветени пейзажи.

Снимка: Collider
Снимка: Collider

Подобна констатация става само по-тъжна, когато човек се досети или пък провери, че режисьорът на филма е Алекс Прояс, човекът зад култовата класика „Гарвана“, гениалната научна фантастика ‘Dark City’ и зрелищния касов хит „Аз, роботът“. Или пък разпознае на екрана даровити актьори като Бътлър, Николай Костер-Уалдау и легендарният Джефри Ръш и изгряващи млади звезди като Брентън Туейтс, Чадуик Босман и Елоди Йънг. Актьорският състав, в наемането на който явно е отишла по-голямата част от бюджета на стойност 140 милиона долара, е похабен напълно не само в тичането на размазан фон, но и в изричането на нелепи, полуадекватни, смехотворно изтъркани реплики, с които повечето от лицата на екрана полагат усилия поне да се забавляват. В този аспект най-голям успех постига Джерард Бътлър.
gerry-butlerШотландецът играе стереотипния злодей в историята Сет, който решава да узурпира божествената власт в Египет след дълго изгнание в пустинята, като ликвидира брат си и неговия син Хор. Богинята на любовта, изиграна от Елоди Йънг, успява да измоли милост за Хор и така героят на Николай-Костер Уалдау само бива ослепен от безпощадния Сет. Да си възвърне зрението му помага млад крадец, под чиято кожа влиза Брентън Туейтс, а в похода срещу Сет съвети му дава богът на слънцето Ра, изигран от горкия Джефри Ръш в комплект от абсурдни компютърно генерирани одежди и огнестрелен жезъл.

Николай Костер-Уалдау разчита изцяло на класическия си дяволит чар на добронамерен негодник в стил „Харисън Форд от 80-те“, за да пробута образа на Хор като привлекателен протагонист за аудиторията. За съжаление, достойните му за уважение опити са саботирани от не дотам логичния сценарий, изпълнен с нелепи фрази. Същите обречени усилия полага и Брентън Туейтс. Жените във филма са лишени от каквато и да е възможност да блеснат с нещо друго, освен с перфектните си физически форми, каквито със сигурност мога да заявя, че притежават. Джефри Ръш и в по-голяма степен Джерард Бътлър показват, че са пределно наясно в що за безумна бъркотия са попаднали, като инжектират най-глуповатите си и изтъркани реплики с елегантна доза ирония и комичен свръхдраматизъм.
gerry-butler-2В крайна сметка единствено бих припомнил, че по това време от миналата 2015 година бяха излезли „Твърде лично 3“ и „Kingsman: Секретните служби“. Първият филм зае безапелационно №1 в класацията ми от 5-те най-лоши филма, получили широко разпространение в България през 2015-а. Вторият пък поставих на №4 в списъка ми с най-качествени блокбъстъри за отминалите тогава 12 месеца. Техните 100%-ови еквиваленти през 2016-а са „Боговете на Египет“ и „Дедпуул“. И човек може само да се надява, че по киносалоните няма да се пръкне нещо, което да измести Хор, Сет и Ра от позорния им пиедестал.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевДобра година за киното – какво да очакваме до края на 2019?02.10.2019

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE