Книжно влюбване с Алекс и Райс от „Четат ли двама”

12.08.2016
black-and-whiet-book-characters-couple-Favim.com-1033481
Източник: tumblr

„Точно като мен и той е твърдо убеден, че книгите са свещено нещо. За другите хора може и да не са, но когато човек обича нещо страстно, здраво се държи за него.”

Това е цитатът, който идеално описва Александър и Рая Кръстеви.

Той е юрист по професия, а тя книгоиздател по образование и майка на едно чудесно момченце с коси като тези на Малкия принц и най-чаровната усмивка, която може да си представите.

Те са прекрасните буктюбъри Алекс и Райс от „Четат ли двама”.

Запознават се чрез книга (Анита Блейк – Лоръл К. Хамилтън), а на първата им среща в София тя казва: „Искам да ме заведеш в най-голямата книжарница, която знаеш” – думи, с които пленява сърцето му завинаги.

На сватбата им вместо цветя, гостите им подаряват книги, а година по-късно на бял свят идва синът им – Калоян. Раждането му е най-щастливото събитие в живота им, но ги отдалечава от книгите и четенето. Затова решават да създадат свой буктюб канал и след изтощителен брейнсторминг се появява влогът „Четат ли двама”.

Той е по идеите, а тя по реализирането им и затова се определят като една добре смазана машина.

Алекс се дефинира като всеядно книгоядно (чете всичко с изключение на антиутопии), обожава фентъзи поредици, исторически романи и българските автори.

Като малка Райс не обича да чете, училищните списъци я отблъскват със своята задължителност. Предпочита да се отдава на типично момичешки неща като коли, мотори и състезания. Но на 16г. навлиза в необятния книжен свят и оттогава е негова щастлива обитателка.

С тях си говорим за четенето, влогърството и BOPS (Box of paper smiles)първата в България кутия за книги и книжни глезотии.

Личен архив
Личен архив

Под Моста: Защо влог, а не блог?

Алекс: Блогът е прекрасен, когато искаш да навлезеш в дълбочина, но за предаване на емоция по-добрият избор е влог. А и в България книжните влогъри са в пъти по-малко от блогърите, затова реших да стана един от тях… Станахме двама всъщност. Четат ли двама.

Райс: В началото бяхме 50 на 50 дали да е влог или блог. Но аз съм много емоционална натура и исках да мога пълно и неподправено да предам face to face целия патос, който съм преживяла, изчитайки дадена книга.13466049_613683665467251_9088892356985248371_n

ПМ: Какво четете?

А.: Фентъзито е моята първа любов, този жанр ме открехна към сериозното четене. Иначе чета от много малък – минал съм през всички приключенски и юношески романи от семейната библиотека. Откриването на Пратчет допълнително ме „повреди” – след него бях готов да си дам парите по-скоро за книга, отколкото за храна. С напредването на годините вкусът ми се измени. Започнах да си падам по по-мрачни готически романи. В момента скачам от жанр на жанр. Наскоро приключих една чисто женски ориентирана книга –„Убежище в Париж”, след която минах на – „Трилогията Гриша”– том 1 „Сянка и кост”, с която паралелно чета и „Дивашка жътва”. Старая се да чета най-различни неща. Колкото повече четеш, толкова по-голяма е вероятността да откриеш новата си любима книга, новия си любим автор, новия си любим жанр. Или както в моя случай – любовта на живота си.

Р.: Аз съм по-комерсиален тип читател – обичам YA литературата. В една книга търся алтернативен свят, в който да се потопя. Не обичам да умират герои. Колкото по-щастлива е една книга, толкова по-щастлива съм и аз. Любимата ми авторка е Нора Робъртс. Наскоро преброих колекцията си от нейни книги и се оказа, че имам 72!

ПМ: Имате ли любима книжарница?

А.: Нямаме конкретно любимо място. Хубавото в големите вериги книжарници е огромният избор. Чарът на малките са откритията – книги с изчерпан тираж, автори, за които не си чувал.

Р.: Забелязала съм, малките книжарнички са сигурен индикатор, че собственикът е създал свой малък книжен рай, породен от любовта си към книгите, а не с цел печалбата.

ПМ: Имате ли любим герой и художествен свят, в който бихте искали да сте?

А.: Като малък много си падах по сестрата на Винету – Ншо-чи. А образът на идеалната жена свързвам с Моарейн Дамодред от поредицата „Колелото на времето” на Робърт Джордан.

Р.: След като прочета някоя книга и тя ми е харесала няколко месеца поред живея в нея. Любимият ми герой е Джейми от „Друговремец” на Диана Габалдон. В този случай живях в Шотландия през 18. век. Джейми е най-перфектният мъжки литературен образ, според мен. Обичам персонажи, които са счупени по някакъв начин – било то физически или духовно, това ги прави по-реални.

ПМ: А любимо издателство?

А.: Всяко издателство, което издава новата ни любима книга.

13490691_155356634867901_1518268205879076530_o-300x213ПМ: Разкажете ни какво е BOPS.

А.: BOPS е абревиатура на Box of paper smiles. Това е месечна абонаментна кутия, съдържаща книга и набор от свързани с книгите глезотийки. Те са първи по рода си за България. В тях потребителите могат да намерят избрана от нас книга, допълнена от книжни изненади и пособия, които да направят четенето по-приятно. Идеята ми хрумна още преди влога. Гледах много клипчета на чуждестранни буктюбъри, които разопаковат своите кутии. Ако имаше нещо подобно в България ние щяхме да сме първите, които са се абонирали до живот. Но тъй като нямаше – решихме да го създадем. Най-хубавото на BOPS е, че това е подарък от теб за теб, без въобще да знаеш какво има вътре.

Р.: Правим кутията на принципа на това, ако ние я получаваме, какво бихме искали да има вътре. Дж. К. Роулинг има много хубав цитат: „Ако не обичаш да четеш, просто още не си попаднал на подходящата книга.” Стараем се книгите да са жанрово различни и да са нови на книжния пазар. А допълнителните артикули  са свързани с темата на кутията. Темите за юлската и августовската кутии бяха „Видях те в сънищата си” и „Лято от мечти”.

ПМ: Какво да очакваме от септемврийската кутия

А.: Темата на септемврийския BOPS е „Училищни трепети”. Книгата, която сме избрали е съвсем ново заглавие. А книжните глезотии, които сме включили са свързани с любимите ни училища от книгите, като сме разширили още повече асортимента. Вече имаме опции за доставка до чужбина и изпращането на кутията като подарък.

Личен топ 3

Райс:

Крадецът на книги – Маркъс Зюсак

Часът на чудовището – Патрик Нес

Друговремец – Диана Габалдон

Сами по себе си тези книги са много различни, във всяка една от тях открих нещо, което липсва в другите две.

Алекс:

Вещици в чужбина – Тери Пратчет

Интервю с вампир – Ан Райс

Предречено от Пагане – Вера Мутафчиева

Следете „Четат ли двама“ на: https://www.youtube.com/channel/UC8J-SbJYYGxWz0NnIOk_wdg

Автор: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧетири писателки, които промениха светогледа ни02.05.2020

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаУчилищата на бъдещето – с мисъл за устойчиво развитиеОбразование