LIFE

Любопитната история на радиото – от Ленинград до Spotify

13.02.2019

Ампер, Фарадей, Волта, Ом, Морз, Бел, Едисън, Тесла, Маркони. Какво е общото между тях? Нарицателни. Имена на гениални и екстравагантни учени, физици, инженери и предприемачи. Свързваме ги с безкрай открития, а на тях са кръстени физични мерки и известни компании. Обединява ги времето, в което живеят и изобретенията им, които не само променят света, но и възприятията ни за реалността. Обединява ги и още нещо – радиото. Защото всеки един от тях, а и много други, имат малка или голяма роля в изобретението, което ще преобрази представата за това какво е медия.

Маркони демонстрира апарата, който използва в първите си радиопредавания на дълги разстояния през 1890 г.

Всичко започва с една идея

Изобретяването на радиото е дълъг и до известна степен несъзнателен проект, който отнема почти цялата втора половина на 19 век. Зад него стоят множество имена, макар че традиционно за най-голям пионер се смята италианеца Гулиелмо Маркони, който дори печели Нобелова награда за дейността си. Маркони обаче далеч не е единственият, на когото може да се предпишат почестите за едно от най-важните изобретения в историята. Радиото дължим на множество открития в сферата на физиката от последните няколко века. И ако историята за произхода му е любопитна – то много по-интересни са процесите, които предизвиква след появата си и масовото му навлизане в света.

Инженерите на британската поща проверяват радиооборудването на Маркони по време на демонстрация на остров Холм, 13 май 1897 г.

Златните години на радиото

Влиянието на радиото през първите 50 години на 20 век е неописуемо. В началото то се използва предимно за военни, административни и морски цели и не е нужно да обясняваме колко бързо ролята му за комуникация става витална. Сравнително по-късно се откриват и необятните му възможности за средство за масова комуникация и забавление. Началото е дадено на 31 август 1920 г., когато в Детройт се излъчва първата програма с новини. Оттам насетне пътят е прокаран и радиото навлиза в живота на обикновения човек. То се развива особено стремглаво между двете световни войни до появата на телевизията. Затова и периодът от 30-те до 50-те години на миналия век се смятат за Златните години на радиото.

I’d sit alone and watch your light
My only friend through teenage nights
And everything I had to know
I heard it on my radio

Какво се случва през тези години е история и обект на дисертация. Важно е обаче да се отбележи, че радиото наистина е най-голямата революция в средствата за масови комуникации от Пресата на Гутенберг през 15 век насам. Благодарение на него вече всеки, дори неграмотните, могат да разбират какво се случва по света и у нас. Появяват се и първите радио сериали и театри, които често са единственото забавление за множество хора в онези смутни години.

Снимка от Музей за история на радиото в България

Първата любовна връзка на радиото – музиката

Радиото прокарва път и на музиката, която вече излиза от концертните зали и грамофонните плочи, запазени само за елита, или от селския площад, където се изпълнява традиционна музика. Появяват се първите шлагери и известни музиканти и се прокарва път за множество нови жанрове. Неслучайно периодът от началото до 60-те години на миналия век е този, в който се раждат и популяризират почти всички музикални жанрове, които слушаме и днес – джаз, блус, R&B, рокендрол, поп и т.н. Едва ли техният възход, а и на всички поджанрове, щяха да са възможни без радиото, което става основен източник на популяризация и метод за достигане до масите – дори след появата на телевизията.

Раждат се „сапунките“

Освен музиката обаче, радиото става родител и на първата ефирна драма, която е предшественик на всички сериали, които днес са ни така познати и обичани. През онези години, когато не е имало телевизия, а какво остава за HBO или Netflix – радио драмата е била първата интерактивна медия за забавление на масите. Днес свързваме термина „сапунена опера“ (или просто „сапунка“) с безкрайни драматични продукции като „Дързост и красота“ или турските сериали, които гледат бабите ни. Малко известен факт обаче е, че името се появява през 30-те години на миналия век, когато по частните радиа в САЩ са се излъчвали дълги драматични радио сериали, предназначени за домакините, които са си стоели по цял ден вкъщи. Тези драми били финансирани с цел реклама от компании, които продавали сапун или перилни препарати. Както можете да се досетите – рекламата била повече от успешна.

Знаменитата постановка „Войната на световете“  

Разбира се, радиото има и тъмна страна. Много бързо политиците осъзнават неговата мощ. Само за около 10 години то се превръща в заразна болест и масово явление. Особено показателна за могъществото и безпрекословната вяра на слушателите през този период е известната история за театралната постановка по романа на Хърбърт Уелс „Войната на световете“, излъчена на 30 октомври 1938 г. по американското радио CBS.

Орсън Уелс пред радио микрофона


You gave them all those old time stars
Through wars of worlds invaded by Mars
You made ’em laugh, you made ’em cry
You made us feel like we could fly (radio)

Радио театърът е толкова добре и реалистично направен, че множество слушатели така и не разбират, че става въпрос за постановка. След излъчването хиляди хора вярват, че това не е театър, а самата истина. Настъпва масова паника, стига се до инциденти, CBS се принуждава да спре излъчване и са необходими големи усилия, за да убедят слушателите, че всъщност няма никаква извънземна инвазия.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста5 истории за цветове и техните кръстници15.09.2020

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушатеМузика