Мушиците винарки в музиката или когато „хитовете“ умират

Почти съм сигурна, че поне веднъж в живота, сте казвали за някоя песен, че е вечна. Песен, към която винаги се връщате, независимо от настроението. Песен, навяваща спомени. Песен, която успява да докосне всяка една от струните в душата ви така, че и вие да запеете.

Убедена съм, че все пак в главите ви са се настанявали, макар и временно, техните антиподи – „мухообразните“ песни. Досадни като конски мухи, безпардонно кацат върху вас. Звучат навсякъде – в магазина, в кафето, в автобуса, но най-често сами си ги тананикаме. Дори техните изпълнители често са като мушиците, ама винарките – опиянени и умиращи в края на деня.

В ‘One hit wonder’вече хвърлихме поглед към „пеперудените песни“, оставащи прашец по пръстите, сега преминаваме към техните полубратя – мушиците, макар да започваме историята именно с пеперуди. Отново.

Crazy Town – Butterfly 

През 1999 година, Crazy Town издават първия си албум ‘The Gift of Game’, към който е включена и зарибяваща ‘Butterfly’. Макар и пусната като трети сингъл, именно тя изстрелва групата на първо място в класацията Billboard Hot 100, през 2001. И след това? Групата издава още един студиен албум и толкова.
Любопитен факт е, че цялото парче е изградена на базата на… друга песен. Групата използва мотиви от мелодията на песента на RHCP – Pretty Little Ditty. Куриозното в случая е, че мелодията, донесла популярност на Crazy Town, дори не е особено оценена в творчеството на RHCP. Това е и причината малко хора да подозират връзката между RHCP и Crazy Town.

Тексът, от друга страна, възниква, когато главният вокал Shifty Shellshock (Seth Binzer) решава, че е време да напише нещо по-романтично, на фона на останалите по-агресивни рок-рап парчета в албума.
Самата песен е посветена на тогавашната му приятелка, която била страстна любителка на пеперудите и дори ги колекционирала. В онзи момента, двамата живеели заедно и докато Shifty си лежал и обмислял как да озаглави парчето, забелязал на тавана кацнала пеперуда.Той споделил с групата идеята си и още същата вечер записали демо на песента. Синтия – любителката на пеперуди, дори участва в клипа.
След тригодишна връзка Сет и пеперуденото момиче се разделят, а Butterfly’ остава единствената песен на групата, отпечатала се в съзнанието на масовия слушател.

Las Ketchup – Asereje

Испански летен хит. Достатъчно основание да се предполага, че групата няма да просъществува дълго. Както всъщност се и случва. Триото, съставено от сестрите Пилар, Лола и Лусия, е познато на света като ‘Las Ketchup’. А името на групата е избрано в чест на техния баща – фламенко китаристът Хуан Муньоз, познат под псевдонима ‘El Tomate’.

Песента, с която стават известни по света – ‘Asereje’, пък е съставена от отделни откъси, заимствани от парчето Rapper’s Delight, на олд-скул рап групата ‘The Sugarhill Gang’. Въпреки че хитът на триото е на испански, всъщност голяма част от текста представлява измислени думи. Все пак зад всичко се крие някакъв замисъл. Дъщерите на Домата разказват историята на испанския циганин Диего, който бил голям почитател на американските рапърите и много обичал песента Rapper’s Delight. Тъй като Диего не разбирал и дума английски, сам си измислял текста на любимата си песен и го пеел, в съчетание с танц. Именно танцът на песента ‘Asereje’ се превръща в емблематичен, като дори е сравняван с този, в клипа на ‘Macarena’.

Независимо, че ‘Asereje’ носи само момента слава на испанките, парчето заема челните позиции в много световни класация – в Испания, Италия, Гърция, Франция, Полша, Финландия, Германия и тн. В САЩ първоначално срещат затруднения, но след като триото е пуснато по честотите на Нюйоркското радио ‘WKTU’, за 24 часа ‘Aseereje’ се превръща в най-поръчваната песен.

Coolio – Gangsta’s paradise

Преди малко отворих сайта на Coolio (http://coolioworld.com) и, о, чудо – вътре със сравнително големи букви пише да очакваме новия му сингъл ‘Kill again’. Време, беше, приятелю, макар частица от мен да подозира, че този надпис стои вътре от 25 години. Оставяме настрана факта, че преди 25 години кариерите на интернет и Гала от „На кафе“ са били в еднакъв стадий на (не дотам очаквано впоследствие) развитие.

Обещаваме да редактираме частта от статията за Coolio, ако наистина ‘Kill again’ се случи, а през това време нека се впечатлим за пореден път от благия текст на гангстерското либрето, с което света ще запомни рапъра от… момент да проверя… Комптън, Калифорния – роден на 1 август 1963 година под името Артис Леон Айви Младши. Освен това ‘Gangsta’s paradise’ е част от саундтрака на филма ‘Beautiful Minds’, в който любезно участва Мишел Пфайфър, както и една торба, известни като скулптора на чешмата в центъра на село Неделково, актьори.

Ginuwine – Pony

Предполагам, че изборът на артистичен псевдоним изиграва лоша шега на певеца. Невъзможността на 6 от 8 аутисти да произнесат правилно името му дълбоко го депресира, в резултат на което Pony остава единствената му песен и до ден-днешен. Но, по дяволите, колко добра песен е това! Заедно с I got five on it на Luniz (друг приятел, известен с това, че има повече уши, отколкото популярни песни) и „Знаете коя песен“ на Том Джоунс оформя „Топ 3 на най-готините песни за стриптийз в историята на Слънчевата система“.

Да е жив и здрав и Чанинг Тейтъм, който я популяризира наново в своя филм (‘Magic Mike XXL’), показващ секси страната на професия заварчик. На тази песен летят сутиени, на чийто полет дори братя Райт биха завидели.

Все пак негативен оттенък оставя фактът, че на мила животинка като понито е придадено перверзно значение – олицетворение, каращо ме да потръпвам от неудобство, когато ходя на зоопарк или цирк.

Aerosmith – I Don’t Want to Miss a Thing

Прибавяме Aerosmith с уговорката, че тук може да се поспори. Редица меломани, който не знаят кой е Брус Уилис или са прекарали първите 42 години от живота си далеч от телевизор, не могат да се сетят дори за една тяхна песен. Само че, нека си го признаем, истината е друга. Групата е горд създател на песента към филма „Армагедон“, част от сюжета на който се развива в космоса.

*Нийл Армстронг напусна дискусията*

Жалко е, че рок банда с толкова яко име не е издала повече песни или дори албум, но някой неща (като женския футбол например) просто трябва да приемем такива, каквито са, без да се опитваме да ги аргументираме. Поне вокалистът има готина, дълга коса и приятен грим.

Europe – The Final Countdown

Ето че стигнахме до края на първата част от списъка изпълнители с по една песен. Колко по-добър завършек може да има от Europe?! Чудесна песен, с която да ознаменувате знакови моменти от живота си: завършването на 12 клас, оставката на Бойко Борисов, оттеглянето от пазара на магазини „Карфур“. Шведските банда с вокалист Джоуи Темпист (да, точно така – Джоуи БУРЯТА!) никога не разочароват и изпълняват песента си със страст пред вярната си публика.

Тук е моментът да изкажем своята благодарност към тектонските плочи в недрата на планетата, чиито движения са позволили разделянето на континента Евразия на Европа и Азия, тъй като, нека си кажем право, ако рок групата се казваше „Евразия“, нейният връх щеше да е участие на песенния конкурс „Евровизия“, задоволявайки се с място след Поли Генова в крайното класиране.

Засега толкоз. Очаквайте поне още една порция изпълнители, които не можете да свържете с повече от една песен и които спокойно бихте нарекли музикален еквивалент на Симеон Сакскобургготски – останали във фолклора със скромен актив от едно гръмко изпълнение.

Автори: Теодоси Тончев и Емилия Илиева 

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to