LIFE

На среща с Винсент – The immersive experience

13.01.2019

Представете си да станете част от картина, създадена от познат на милиони художник. Буквално. Вярвам, че би било ново и неописуемо усещане. А ако Ви кажа, че е напълно постижимо да се случи?

За да ви убедя в това, с този текст се пренасяме в белгийската столица- Брюксел, в чийто център е разположена Стоковата борса. А в нея, любителите на постимпресионизма в изобразителното изкуство и на нестандартното могат да се насладят на истински спектакъл на сетивата.

Снимка: Van Gogh Museum

Става дума за изложбата, носеща името The immersive experience’ (,,Поглъщащото преживяване’’) в чест на холандския художник Винсент Ван Гог, която имах удоволствието да посетя. В заглавието го споменавам с малкото му име, защото цялото изживяване го прави лично и дава усещането, че той самият е някъде там, готов да разкаже историята си. В този ред на мисли силно препоръчвам филма на  полската режисьорка Дорота Кобела и британския режисьор Хю Уелчман ,,Да обичаш Винсент’’ , което в моя случай беше логичното продължение на срещата с творчеството му.

Снимка: Van Gogh Museum

Изложбата неслучайно е озаглавена по този начин именно заради ефекта, който оставя у всеки един човек. В нея е заложен пламенния характер на Винсент Ван Гог, амбициите и желанията му, както и страстта към рисуването. Идеята идва от експерти, работещи в музея на Ван Гог в Амстердам, Холандия. Целта им е да създадат своеобразно разгръщане на душата му, изобразено чрез музика и цветове. И им се получава повече от добре.

Думата ,,преживяване’’ може би е най-подходящата за случая, защото всяка минута прекарана там е пътуване сред живота му. Всяка картина създава директно усещане за начина, по който Ван Гог се е чувствал по време на създаването ѝ, както и посланието, което носи със себе си.

Залите са четири на брой и са озвучени от класическа музика, придружена с автентични звуци от природата, които засилват внушението. Можете да усетите скалистите повърхности в картините му, да се разходите заедно с него по улиците на Париж, да чуете шумоленето на вятъра през житното поле, където известният художник е прекарал някои от последните си мигове.

,,Звездна нощ’’ с кипариси е представена най-силно и разтърсващо в моите очи. При прехода към нея всичко в залата оживява и става хармонично и спокойно. Където и да попадне погледът Ви е върху част от картината, защото се простира на четирите стени в най-голямата зала. По този начин моментът се запечатва трайно в съзнанието.

Снимка: Van Gogh Museum

В организационен и технологичен аспект, изложбата е изпипана до най-малкия детайл. Повече от 17 прожектора, 20 екрана и над 300 осветителни тела допринасят за цялостното усещане и създават магията. Най-впечатляващото е, че в Стоковата борса, където се случва всичко, всъщност няма нито една картина на художника, но играта с макети и светлини е толкова добре изпълнена, че не се усеща липсата им, а дори напротив- въображението се развихря на ново ниво.

Изложбата също така носи и образователна стойност, като е пригодена за всички възрастови групи, дори и за най-малките си посетители. В отделна зала всяко дете може да рисува с акварелни бои върху готови макети на картини на Ван Гог. Това не е всичко. Вместо музика, залата разполага с аудио пътеводител, който разказва на децата историята на Ван Гог в адаптирана за всяка възраст версия.

Като поседна спирка от пътуването из света на Винсент, посетителите могат да се потопят още по-дълбоко в специална зала, снабдена с очила за виртуална реалност. По време на изживяването се преминава плавно през 6 произведения – стаята на Винсент, полето с цветя край Арл, гората, селото Нюнен и завършва със зашеметяващата Звездна нощ над река Рона (Швейцария).

Това не е просто стандартното посещение на галерия, в което обикаляш сред различни картини и в даден момент се появява нотка на раздразнение, защото още някой гледа същата картина едновременно с теб и прави ситуацията неловка. Освен ако, разбира се, по някакъв страшен късмет този човек не е любовта на живота ти и Вие романтично се срещнете сред изкуството. Това вече е друг случай. Въпреки че след цялото изживяване възможността да се влюбите в самия Винсент и виждането му за света е доста голяма, но все пак идеята на срещите е точно това, нали?

Много от нас имат списък, в който поставят любими места, случки, предстоящи пътувания и задачи. Понякога този списък е разположен в красив тефтер, друг път е на лист хартия или просто е запечатан в съзнанието. Това изживяване определено се подрежда сред онези специални места в живота ми, на които стига да имам възможността бих се върнала, а до тогава с този текст предавам и на Вас, читатели на ,,Под моста’’ позитивната енергия и страст, с която се заредих от срещата си с Винсент.

Изложбата може да бъде посетена до 27 януари 2019г. , а билети се закупуват предварително.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Ивана ХитковаДеница Дюринг (DeniArt) за това какво е да си икономист с душа на художник23.05.2019

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино