Толкова ли е трудно „Да обичаш Винсент“

28.11.2017


Да обичаш Винсент ван Гог не се отдава на всички. Един от бележитите художници от края на XIX век носи в себе си сложен характер. Той е бил силно чувствителен, подобно на много други хора на изкуството. Бил е неразбран и отхвърлян. Но само малцината, които са го разбрали, са можели да го обикнат истински.

Особено ключови за холандския художник са последните месеци преди да се самоубие. Те представляват сюжета на филма „Да обичаш Винсент“. Негови режисьори са Дорота Кобиела и Хю Уелчман.

Пощальонът Жозеф Рулин е един от най-близките хора на ван Гог приживе. Той намира писмо на Винсент, адресирано до брат му Тео, което никога не достига до получателя си. Затова изпраща сина си Арманд до Париж, за да открие Теодорус ван Гог.

Арманд Рулин започва своето пътешествие с неохота. Той споделя хорското отрицание към ван Гог и не разбира защо баща му толкова държи на покойния художник. В Париж не открива Тео. Затова историята го отвежда в Овер, където да потърси доктор Гаше, лечител и приятел на Винсент, и да му предаде писмото.

Но д-р Гаше го няма и Арманд трябва да почака. През това време въпросителните около смъртта на художника стават все повече. Първоначалната неохота бавно се превръща в мисия, в която Арманд Рулин се посвещата – а именно каква е причината за смъртта на ван Гог и дали не е убит. Той обикаля селото, среща се с различни хора и разпитва за последните месеци от живота на Винсент.

Героите във филма, от Арманд и баща му до селския луд на Овер, са вдъхновени от портретите на Винсент ван Гог. С актьори, близки на вид до тях, са заснети сцените. После кадър по кадър (12 в секунда) са проектирани с маслени бои върху платно от 125 художници, сред които и българката Елизабет Христова. За 95 минути това са зашеметяващите 65 000 кадъра, за чието рисуване са отнели шест години. Картините са нарисувани максимално близо до стила на ван Гог, за което участниците в проекта са минали през специално обучение.

Трагичната история на един от бележитите художници се е превърнала в прекрасно разказана история, способна да докосне всеки зрител. Там където Винсент ван Гог е живял, хората се провалят в комуникацията с него, щом се стигне до чувствителната му природа. Обявен е за луд. А различията му не се превръщат в богатство, а в бариера между човека на изкуството и околния свят.

Тази самота се пропуква от малцината, дръзнали да го заобичат и да му помогнат. Най-вече от брат му Тео, който повярвал в брат си и е бил човекът, който е купувал материалите му, за да рисува. Именно писмената кореспонденция между двамата ще се използва, за да бъдат сглобени последните месеци от живота на художника.

„Да обичаш Винсент“ е не само опит да се разбере един изстрадал човек на изкуството. Това е един житейски урок за пъстротата на живота, в който не всички могат да бъдат съвместими помежду си. Това е и филм за смисъла на живота. За Винсент ван Гог смисълът е в изкуството, за което се жертва, въпреки че то така и не му носи истинско щастие. То му носи тъга, защото никога не успява приживе да предаде красотата, която изобразява, на хората. Те така и не я оценяват.

Повече за флима можете да откриете на официалната му страница: http://lovingvincent.com/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКиномания 2018: "Рудолф Нуреев: Бялата врана" на Ралф Файнс25.11.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE