Къде кибичат майните (когато са айляк)?

15.07.2013

Главната улица

ulica

От Централна поща води началото си главната улица на Пловдив. Неособено дълга, тя е изцяло пешеходна зона и като всяка себеуважаваща главна улица е осеяна с разнородни магазини – малки, почти пазарски павильончета, големи маркови магазини, McDonalds, дюнери, книжарници. На главаната се намира и леко скандалната статуя на Мильо, някогашен добродушен откачалник и сексуален звяр, кръстосвал улиците на Пловдив, с ръка в панталоните.

Безистена
29615595325bd98303c0e9b423c1c2fabe210894b

Малко реклама. Един от най-страхотните барове в Пловдив, там звучи само тежка музика. Когато веднъж си поръчах чай, барманът ми донесе Каменица и каза, че това е най-близкото до чай, което имат. Не знам как се казва, но му викат Безистена. А май не се намира в безистен.

Сахат тепе

sahat

Едно от тепетата на Пловдив. Името му означава Часовников хълм, тъй като горе има часовникова кула. Леко дивотийка и ненапълно облагородено, ходенето там е малко на късмет – понякога може да срещнете страхотни и отворени метълчета, друг път битови алкохолици или скинари, а в трети случаи – някаква смесица между двете. Местата, от които се открива панорама към града обаче не са кой знае колко добре поддържани.

Небет тепе, Джамбаз тепе, Таксим тепе – Трихълмието

На него е разположена основната част от Стария Пловдив. Възрожденски къщи, музеи, галерии, капанчета за сувенири, църкви с историческо значение(Митака ги знае). Страхотно място за първата разходка в Пловдив – само носете удобни обувки, а не като разни калдъръм кокони. На истинските майни като че малко им е омръзнало обаче – те предпочитат върха на Небет тепе, откъдето има почти 360-градусов изглед над целия град. Мястото е подходящо най-вече следобед, защото сянката е малко. Отскоро тук се провежда средновековен панаир, на който участват възстановчици от цялата страна с демонстрации на занаяти, фехтовка, игри и прочие. Тук се провежда и част от Античните фестивали, в които участват що-годе същите хора, но този път на тема Древност.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаКапана фест - на есен с песен29.09.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование