Просто да очовечиш света или какво е Eyebombing

18.08.2017

„Малка е ползата от очите, ако умът е сляп.”

Улиците са местата, които може би никога не остават самотни. Но ние често намираме усамотение в тях. Всеки потънал в своите понякога безсмислени размисли, не различава и различимото около него. Така и улиците се затварят в кръга на проклятието, наречено „инкогнито самотни”. Трудно постижимо е да развалиш магията над очеизвадното безочие. Хората на уличното изкуство обаче са по-оптимистично настроени към промяната. С цел съживяването на неодушевените предмети сред нас се създава и така нареченият „Eyebombing”.

Какво представлява Eyebombing (Айбомбинг) ?

Целта на този вид улично изкуство е да се хуманизират предметите около нас, което ще създаде настроение в преминаващи по улицата хора. Реализирането на айбомбинга е много просто и достъпно за осъществяване за всеки един от нас. Нужни са ни две пластмасови очички и малко въображение, за да разчупим булеварда, по който преминаваме всяка сутрин.

Google eyes са пластмасови консумативи, които се използват за очички при този вид градско изкуство. Направени са от твърд пластмасов корпус, върху прозрачна основа с по-малък черен също пластмасов диск. Могат да се намерят в различни размери и разнообразни цветове. Обикновено се закупуват от магазини за маниста или някои арт сергии на улицата.

Eyebombing не е борба за част от общественото пространство. То е допълнение към него, носещо усмивка по лицата на малки и големи.

Eyebombing в България

Ваньо Кръстев е откривателят на айбомбинга у нас. Създателите на този вид градско изкуство идват обаче от Дания. На фейсбук страницата (https://www.facebook.com/eyebombingbulgaria/) може да се открие различния поглед, с който хората възприемат айбомбинга у нас и по света. Целта на създаването на този социален профил е хората да споделят помежду си опит чрез снимки. В крайна сметка виждаш например някое кътче във Виена, преобразено с google eyes. Ваньо Кръстев признава, че все по-рядко намира време, в което има възможността на залепи няколко очички по булеварда в града. Част от професионалното изкривяване на айбомбинга е взирането във всеки един предмет по улицата, който е потенциална плячка за следващото хуманизиране.

За съжаление, животът на eyebombing е твърде кратък. Понякога дори може да отнеме няколко минути след като си очовечил даден предмет на улицата, той отново да бъде обездушевен безпощадно. Хората, занимаващи се ежедневно с това изкуство, започват да гледат на предметите от градската среда с други очи. На пръв поглед google eyes могат да паснат идеално на почти всяка една пукнатина, която срещнеш, докато вървиш към работата си. С течение на времето осъзнаваш, че очичките биха могли да стоят далеч по-добре на отсрещния процеп на камъка, отколкото на варела до вас. За тази осъзнатост не се изисква завършено професионално образование за специализирани изкуства в Кеймбридж. Просто трябва да носиш въображението, лудостта и различността под ръка със себе си, докато се разхождаш в Морската във Варна (например).

Доста често днес се опитваме да хуманизираме същества, в които е заложено хуманното по природа. Понякога успяваме. Понякога си тръгваме обездушено разочаровани. Трудно е да прогледнем, гледащите ни очи. Неизлечими слепци сме.

Такива хора като Ваньо Кръстев би трябвало да ни накарат да се замислим защо е здравословно да осъзнаем света наоколо, гледайки го. Дали съживен той ще бъде по-ценен за нас. Бихме ли могли да се сработим приживе с толкова „живи” предмети, които ни заобикалят? Или може би умъртвяваме умишлено. Защото у нас самите е заложена егоистичната борба за самооцеляване. Бихме ли могли да се борим срещу нарастващата слепота. Силата е дълбоко скрита в нас. А точно зад нея се е скрило още по-надълбоко желанието, което може да преобрази, хуманизирайки улиците ни.

В крайна сметка ако не пожелаем, няма и да пребъдем. Нито днес. Нито никога.

Дали съзерцаващите ни очи ще успеят да пропукат ледника у нас и ще накарат усмивката да изгрее на лицата ни. Никога не е късно просто да опитаме. А защо не с eyebombing?


Текст: Мадлен Илиев

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър ПанайотовНепосилната лекота на влогърството07.08.2019

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика