Когато стане лично: поглед към най-големите съперничества в рапа

01.10.2018

 50 Cent – Ja Rule

През 1999 г. 50 Cent е все още непознат рапър, а Ja Rule е един от най-продаваните и има платинен албум на сметката си.

Едно от най-дългите и пламенни съперничества започва именно в последната година на ХХ век и продължава досега.

Двамата имат различни версии за това какво е предизвикало враждата. През въпросната година Ja Rule става жертва на въоръжен грабеж в Куинс. Според 50 Cent причината за последвалата своеобразна война между двамата е, че Ja го е видял в компанията на крадеца седмици по-късно, докато Rule отрича тези твърдения и казва, че съперникът му просто си е търсил причина да започне конфликта.

През октомври 50 Cent издава сингъла ‘Life’s on the Line’, част от дебютния му албум ‘Power of the Dollar’. Песента не постига голям успех, но е първият дис между двамата – макар името на Ja да не се споменава директно, това на лейбъла му Murder Inc. е достатъчно, за да покаже кой е истинската цел на песента.

След излизането на ‘Life’s on the Line’ двамата се сблъскват в клуб в Атланта, където всеки от тях е трябвало да има концерт. Стига се и до бой, преди да успеят да ги разтърват. Събитията излизат извън контрол, когато през март 2000 пътищата им отново се преплитат. Ja Rule и приятелите му нападат 50 в студио на Hit Factory в Ню Йорк, стига се до намушкване с нож, а Ja и Black Child (друг рапър от Murder Inc.) са арестувани.

В следващите години 50 продължава да нанася удари в студиото (‘Wanksta’, ‘I Smell Pussy’ и ‘Back Down’ са все песни, насочени към Ja и компанията му), докато Ja Rule и Murder Inc. се придържат към улиците – в края на 2003 началото на 2004 ставаме свидетели на нова въоръжена атака, която този път е насочена към мениджърската компания, която се грижи за интересите на 50, но за щастие стрелбата завършва без жертви.

Все пак Ja Rule решава отново да се завърне към микрофона през 2003, когато с „Loose Change“ насочва мерника си не само към 50 Cent и G-Unit, но също към Eminem, Dr. Dre и Busta Rhymes, които са част от обкръжението на противника му. Стига дотам, че намесва дори името на дъщерята на Мадърс, демонстрирайки, че няма намерения да се предава.

„Em, you claim your mother’s a crackhead and Kim is a known slut
So what’s Hailie gonna be when she grows up“

Следва офанзива от горепосочените артисти, която до голяма степен унищожава кариерата на Ja Rule. Eminem се събира с D-12 и Obie Trice, за да направи ‘Hailie’s Revenge’, в която е Ja е обвинен в това, че няма собствен стил и имитира този на 2Pac, а встрани от това Мадърс участва и в отговора на 50 Cent и Busta, който е записан върху инструментала на известната песен на Pac „Hail Mary“.

Ja Rule опитва да отговори с „Guess Who Shot Ya“ и албума „Blood In My Eye“, но не стига същото ниво и през 2013 признава в интервю, че е загубил войната. Макар да приключиха битките в студиото, двамата продължават да разменят удари в Twitter и до ден днешен.

Тук имаме ясен победител – 50 Cent.

Продължава на следващата страница

1|2|3|4|5|6Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey Daze07.07.2020

Още от Под Моста

Илияна МаринковаПет приказни филма за истински ШехерезадиКино