Когато стане лично: поглед към най-големите съперничества в рапа

01.10.2018

2Pac – The Notorious B.I.G.

Две от най-великите имена в хип-хопа, ако не и двете най-велики. Някогашни добри приятели, ментор и ученик, които се обръщат един срещу друг след недоразумение. Недоразумение, което коства живота и на двамата.

Срещат се за пръв път през 1993 г. и изграждат здрава, приятелска връзка. Biggie дори преспивал в къщата на Pac, когато посещавал Калифорния, а когато 2Pac бил в Ню Йорк, минавал през квартала на B.I.G., за да го вземе с лимузината.

2Pac вече е бил голямо, остановено име, когато Biggie пробивал и често му давал съвети, обръщал му специално внимание и му позволявал да участва в концертите му. Двамата дори излизат на сцената заедно на Budweiser Superfest в Медисън Скуеър Гардън през 1993:

Впоследствие Tupac твърди, че е повлиял много на стила на някогашния си приятел:

„Казвах му: „Ако искаш да правиш пари, трябва да пееш за жените, не за мъжете. Те ще купуват албумите ти, а мъжете искат това, което жените им желаят.“

За да докаже твърдението си, сравнява ранни песни на Biggie като агресивната ‘Party and Bullshit’ с по-улегналата ‘Big Poppa’, насочена именно към женската аудитория.

Отношенията им стават толкова добри, че Notorious пита Pac дали и станал негов мениджър, но предложението е отхвърлено.

Tupac се опиянява все повече от звездния живот, който води – събира се с влиятелни гангстери, излиза с Мадона и започва да се чувства неуязвим. Именно това му изиграва лоша шега.

На 30 ноември 1994 той пристига в Quad Recording Studios на Times Square с трима свои приятели, които не били въоръжени. Когато влезли в сградата срещу тях се изправили други трима души, носещи войнишки дрехи. Насочил се към асансьора, тъй като знаел, че Biggie и Puff Daddy били на горния етаж, но преди да успее да влезе, непознатите изкарали пистолети и им заповядали да легнат на пода. Вместо това Pac изкарал своя пистолет – бил прострелян, пребит и ограбен. Направил се на мъртъв и нападателите изчезнали.

Успял да задейства асансьора, за да се качи на горния етаж, а по негови думи, когато вратата се отворила, Biggie и Puff го гледали виновно – нещо, което те отричат, заявявайки, че не са му показали нищо друго освен любов и загриженост.

Дни по-късно 2Pac бил арестуван заради обвинение в сексуално насилие и в затвора допълнително насочил гнева си към старите си приятели – внушил си, че именно те стоят зад покушението.

Положението влошил и един сингъл на B.I.G., издаден по това време – ‘Who Shot Ya’ подозрително много подхождал на събитията, макар и двамата с Puff да отричат неколкократно това и да заявяват, че песента е била написана преди стрелбата.

Pac обаче я приема като доказателство и насочва цялата си енергия в този новосъздаден конфликт. Сдружава се с главата на едно от най-големите и опасни хип-хоп семейства Death Row Records – Suge Knight. Гаранцията му е платена и той веднага започва офанзива срещу новите си опоненти.

В ‘Hit ‘Em Up” атакува цялото обкръжение на Biggie и Puff. Твърди, че е спал с жената на B.I.G., обвинява го в това, че копира стила му и разбира се го обвинява, че именно той стои зад стрелбата в Quad Recording Studios. Именно тук се крие и най-нагорещената точка от войната между Изтока и Запада в американския рап.

На седми септември 1996 Tupac е застрелян фатално, като случаят с убийството му остава неразрешен, както и това на Biggie на 9 март следващата година. През 2006 г. обаче този с гибелта на The Notorious B.I.G. отново е отворен и разследващият детектив открива детайли, които сочат, че първото убийство е било поръчано от Puff Daddy, а второто – от Suge Knight. Истинността на тези твърдения обаче не е потвърдена.

Продължава на следващата страница

1|2|3|4|5|6Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАра Маликян на живо – магията на ексцентричния цигулар28.01.2020

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика