Когато стане лично: поглед към най-големите съперничества в рапа

01.10.2018

2Pac – The Notorious B.I.G.

Две от най-великите имена в хип-хопа, ако не и двете най-велики. Някогашни добри приятели, ментор и ученик, които се обръщат един срещу друг след недоразумение. Недоразумение, което коства живота и на двамата.

Срещат се за пръв път през 1993 г. и изграждат здрава, приятелска връзка. Biggie дори преспивал в къщата на Pac, когато посещавал Калифорния, а когато 2Pac бил в Ню Йорк, минавал през квартала на B.I.G., за да го вземе с лимузината.

2Pac вече е бил голямо, остановено име, когато Biggie пробивал и често му давал съвети, обръщал му специално внимание и му позволявал да участва в концертите му. Двамата дори излизат на сцената заедно на Budweiser Superfest в Медисън Скуеър Гардън през 1993:

Впоследствие Tupac твърди, че е повлиял много на стила на някогашния си приятел:

„Казвах му: „Ако искаш да правиш пари, трябва да пееш за жените, не за мъжете. Те ще купуват албумите ти, а мъжете искат това, което жените им желаят.“

За да докаже твърдението си, сравнява ранни песни на Biggie като агресивната ‘Party and Bullshit’ с по-улегналата ‘Big Poppa’, насочена именно към женската аудитория.

Отношенията им стават толкова добри, че Notorious пита Pac дали и станал негов мениджър, но предложението е отхвърлено.

Tupac се опиянява все повече от звездния живот, който води – събира се с влиятелни гангстери, излиза с Мадона и започва да се чувства неуязвим. Именно това му изиграва лоша шега.

На 30 ноември 1994 той пристига в Quad Recording Studios на Times Square с трима свои приятели, които не били въоръжени. Когато влезли в сградата срещу тях се изправили други трима души, носещи войнишки дрехи. Насочил се към асансьора, тъй като знаел, че Biggie и Puff Daddy били на горния етаж, но преди да успее да влезе, непознатите изкарали пистолети и им заповядали да легнат на пода. Вместо това Pac изкарал своя пистолет – бил прострелян, пребит и ограбен. Направил се на мъртъв и нападателите изчезнали.

Успял да задейства асансьора, за да се качи на горния етаж, а по негови думи, когато вратата се отворила, Biggie и Puff го гледали виновно – нещо, което те отричат, заявявайки, че не са му показали нищо друго освен любов и загриженост.

Дни по-късно 2Pac бил арестуван заради обвинение в сексуално насилие и в затвора допълнително насочил гнева си към старите си приятели – внушил си, че именно те стоят зад покушението.

Положението влошил и един сингъл на B.I.G., издаден по това време – ‘Who Shot Ya’ подозрително много подхождал на събитията, макар и двамата с Puff да отричат неколкократно това и да заявяват, че песента е била написана преди стрелбата.

Pac обаче я приема като доказателство и насочва цялата си енергия в този новосъздаден конфликт. Сдружава се с главата на едно от най-големите и опасни хип-хоп семейства Death Row Records – Suge Knight. Гаранцията му е платена и той веднага започва офанзива срещу новите си опоненти.

В ‘Hit ‘Em Up” атакува цялото обкръжение на Biggie и Puff. Твърди, че е спал с жената на B.I.G., обвинява го в това, че копира стила му и разбира се го обвинява, че именно той стои зад стрелбата в Quad Recording Studios. Именно тук се крие и най-нагорещената точка от войната между Изтока и Запада в американския рап.

На седми септември 1996 Tupac е застрелян фатално, като случаят с убийството му остава неразрешен, както и това на Biggie на 9 март следващата година. През 2006 г. обаче този с гибелта на The Notorious B.I.G. отново е отворен и разследващият детектив открива детайли, които сочат, че първото убийство е било поръчано от Puff Daddy, а второто – от Suge Knight. Истинността на тези твърдения обаче не е потвърдена.

Продължава на следващата страница

1|2|3|4|5|6Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушате06.08.2020

Още от Под Моста

Кино "Искра" Велико Търново
Калоян ГуглевНа кино в малкия градКино