Когато стане лично: поглед към най-големите съперничества в рапа

01.10.2018

Jay-Z Nas


Всичко започва през 1996 г., когато Nas така и не се появява, за да запише своята част от „Bring It On“ в дебютния албум на Jay-Z. „Reasonable Doubt“ излиза по-късно през годината, а при липсата на Nas продуцентът Ski Beatz семплира един негов стих от „The World is Yours” (Pete Rock remix) в „Dead Presidents II”.

Първият удар е нанесен месец по-късно във втория албум на Nas „It Was Written”. В първата песен от него „The Message” той казва „Lex with TV sets the minimum.“ – ред, вдъхновен именно от Jay-Z, който на няколко пъти използва марката Lexus в своя албум и сравнява мисълта си с такъв: „My mind is infested, with sick thoughts that circle like a Lexus”.

Biggie умира през март 1997 и в негово отсъствие Jay-Z посяга към трона на Ню Йорк с “The City is Mine”, на което Nas отговаря през 1999 в „We Will Survive”, която е насочена към Biggie и 2Pac:

„It used to be fun, makin records to see your response
But, now competition is none, now that you’re gone
And these niggas is wrong — using your name in vain
And they claim to be New York’s king?
It ain’t about that.“

Първата директна атака на Jay-Z идва на концерта Summer Jam на Hot 97 FM и се състои само от един ред, който обаче е достатъчен, за да клъвне съперникът му на въдицата. Тогава завършва изпълнението си на „Takeover” с думите „Ask Nas, he don’t want it with Hov. NO!“, заявявайки, че Nas не иска конфликт с него, тъй като не е на неговото ниво.

Отговорът не закъснява. Nas отговаря с фрийстайла си „Stillmatic“ (или още „H to the Omo“), където обвинява опонента си в това, че е лъжец, че репутацията му на улицата е фалшива и поставя под въпрос сексуалната му ориентация.

Jay-Z е готов и веднага добавя един последен куплет към „Takeover„, насочен изцяло към Nas. Отговаря на всички нападки на противника си от „Stillmatic”:

„Nigga, you ain’t live it
You witnessed it from your folks’ pad
You scribbled it in your notepad and created your life
I showed you your first Tec, on tour with Large Professor
Then I heard your album about your Tec on the dresser“

Като същевременно анализира кариерата на съперника си по брутално искрен начин:

„You said you’ve been in this 10, I’ve been in it 5 – smarten up, Nas
4 albums in 10 years, nigga? I could divide
That’s one every…let’s say 2
2 of them shits was doo
1 was „nah,“ the other was Illmatic
That’s a one-hot-album-every-10-year average“

Всеки ред в песента бе преценен до последния детайл, а може би най-тежкият удар идва в „Because you know who did you know what with you know who/But let’s keep that between me and you“, но към този момент ние няма как да знаем това.

Дисът на Jay-Z е толкова перфектен, че хората започват да се питат как изобщо може да му се отговори. Nas обаче го прави… и то как.

Стигаме до още един от най-великите дис парчета – „Ether”. Обидите към Jay и към лейбъла му летят една след друга, а ефектът е подсилен от няколко допълнителни песни, които идват след нея.

Ударът е толкова сериозен, че Jay-Z прибягва до своя най-голям, но и най-грозен коз. На 11 декември 2001 излиза „Supa Ugly” и името не е случайно. Всички лирики в песента са засенчени от следващите няколко реда:

„Me and the boy AI got more in common than just balling and rhyming
Get it? More in Carmen
I came in your Bentley backseat, skeeted in your Jeep
Left condoms on your baby seat“

Това, което бе намекнато в „Takeover”, тук е казано в пряк текст. Jay разкрива, че е имал авантюра с Кармен Брайън, майката на дъщерята на Nas Дестини и то го прави по изключително детайлен начин.

Майката на Jay-Z Глория Картър чува това по радиото и му казва, че е стигнал прекалено далеч. Следва публично извинение към Кармен и семейството на Nas.

Двамата разменят още няколко удара през следващите години, но постепенно агресията спада и съперничеството отшумява. През 2003 г. Jay-Z се оттегля след „The Black Album”.

През 2005 решава да се завърне на сцената и го прави с огромен концерт, озаглавен „I Declare War.“. Противно на името обаче вместо война, обявява мир. Двамата се появяват заедно на сцената и официално слагат край на beef-а, изпълнявайки „Dead Presidents” и “The World Is Yours”.

Красив край на може би най-великото съперничество в рапа.

1|2|3|4|5|6Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушате06.08.2020

Още от Под Моста

Кино "Искра" Велико Търново
Калоян ГуглевНа кино в малкия градКино