Когато стане лично: поглед към най-големите съперничества в рапа

01.10.2018

Jay-Z Nas


Всичко започва през 1996 г., когато Nas така и не се появява, за да запише своята част от „Bring It On“ в дебютния албум на Jay-Z. „Reasonable Doubt“ излиза по-късно през годината, а при липсата на Nas продуцентът Ski Beatz семплира един негов стих от „The World is Yours” (Pete Rock remix) в „Dead Presidents II”.

Първият удар е нанесен месец по-късно във втория албум на Nas „It Was Written”. В първата песен от него „The Message” той казва „Lex with TV sets the minimum.“ – ред, вдъхновен именно от Jay-Z, който на няколко пъти използва марката Lexus в своя албум и сравнява мисълта си с такъв: „My mind is infested, with sick thoughts that circle like a Lexus”.

Biggie умира през март 1997 и в негово отсъствие Jay-Z посяга към трона на Ню Йорк с “The City is Mine”, на което Nas отговаря през 1999 в „We Will Survive”, която е насочена към Biggie и 2Pac:

„It used to be fun, makin records to see your response
But, now competition is none, now that you’re gone
And these niggas is wrong — using your name in vain
And they claim to be New York’s king?
It ain’t about that.“

Първата директна атака на Jay-Z идва на концерта Summer Jam на Hot 97 FM и се състои само от един ред, който обаче е достатъчен, за да клъвне съперникът му на въдицата. Тогава завършва изпълнението си на „Takeover” с думите „Ask Nas, he don’t want it with Hov. NO!“, заявявайки, че Nas не иска конфликт с него, тъй като не е на неговото ниво.

Отговорът не закъснява. Nas отговаря с фрийстайла си „Stillmatic“ (или още „H to the Omo“), където обвинява опонента си в това, че е лъжец, че репутацията му на улицата е фалшива и поставя под въпрос сексуалната му ориентация.

Jay-Z е готов и веднага добавя един последен куплет към „Takeover„, насочен изцяло към Nas. Отговаря на всички нападки на противника си от „Stillmatic”:

„Nigga, you ain’t live it
You witnessed it from your folks’ pad
You scribbled it in your notepad and created your life
I showed you your first Tec, on tour with Large Professor
Then I heard your album about your Tec on the dresser“

Като същевременно анализира кариерата на съперника си по брутално искрен начин:

„You said you’ve been in this 10, I’ve been in it 5 – smarten up, Nas
4 albums in 10 years, nigga? I could divide
That’s one every…let’s say 2
2 of them shits was doo
1 was „nah,“ the other was Illmatic
That’s a one-hot-album-every-10-year average“

Всеки ред в песента бе преценен до последния детайл, а може би най-тежкият удар идва в „Because you know who did you know what with you know who/But let’s keep that between me and you“, но към този момент ние няма как да знаем това.

Дисът на Jay-Z е толкова перфектен, че хората започват да се питат как изобщо може да му се отговори. Nas обаче го прави… и то как.

Стигаме до още един от най-великите дис парчета – „Ether”. Обидите към Jay и към лейбъла му летят една след друга, а ефектът е подсилен от няколко допълнителни песни, които идват след нея.

Ударът е толкова сериозен, че Jay-Z прибягва до своя най-голям, но и най-грозен коз. На 11 декември 2001 излиза „Supa Ugly” и името не е случайно. Всички лирики в песента са засенчени от следващите няколко реда:

„Me and the boy AI got more in common than just balling and rhyming
Get it? More in Carmen
I came in your Bentley backseat, skeeted in your Jeep
Left condoms on your baby seat“

Това, което бе намекнато в „Takeover”, тук е казано в пряк текст. Jay разкрива, че е имал авантюра с Кармен Брайън, майката на дъщерята на Nas Дестини и то го прави по изключително детайлен начин.

Майката на Jay-Z Глория Картър чува това по радиото и му казва, че е стигнал прекалено далеч. Следва публично извинение към Кармен и семейството на Nas.

Двамата разменят още няколко удара през следващите години, но постепенно агресията спада и съперничеството отшумява. През 2003 г. Jay-Z се оттегля след „The Black Album”.

През 2005 решава да се завърне на сцената и го прави с огромен концерт, озаглавен „I Declare War.“. Противно на името обаче вместо война, обявява мир. Двамата се появяват заедно на сцената и официално слагат край на beef-а, изпълнявайки „Dead Presidents” и “The World Is Yours”.

Красив край на може би най-великото съперничество в рапа.

1|2|3|4|5|6Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАра Маликян на живо – магията на ексцентричния цигулар28.01.2020

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика