Класация – 10 от най-добри театрални постановки в последните години

20.06.2013

6.Ръкомахане в Спокан –  Явор Гърдев – Народен театър „Иван Вазов”

Още една страхотна постановка за която вече сме писали! Линк – тук.

7. Железният светилник – Асен Шопов – Театър „Българска Армия”

Има много неща, които човек може да хареса в „Железният светилник” – сюжетът на популярния роман на Димитър Талев е адаптиран качествено, диалогът е въздействащ, героите са интригуващи, костюмите са красиви, актьорите са талантливи. Но ако има едно нещо, което несъмнено ще помня години наред, това е феноменалната игра на Александра Сърчаджиева в ролята на Катерина Глаушева. Сърчаджиева е сърцето и душата на постановката и с майсторство успява да пресъздаде различните лица на Катерина – тя е невинна, любопитна, игрива, жизнена, но също така смела, решителна, отчаяна, дръзка. Тя израства на сцената от палавото девойче, което подхвърля шеги на майка си, до непоклатимата влюбена жена, готова с твърдост да заяви правото си да обича и да бъде обичана.
svetilnik1

8.Пухеният –  Явор Гърдев –  Театър 199, оригинал – Драматичен театър „Стоян Бъчваров – Варна (2004-2010),

Театрален Лондон

Пухеният е първата постановка на Макдона, която Явор Гърдев поставя у нас. Страхотната режисура и невероятната игра на варненския актьорски състав правят постановката една от най-добрите играни в момента. Тя е едновременно топла и остра, поставя ни в прегръдка, в която не знаем дали ще се стоплим или задушим. Пухеният е като стъклен памук мекотата  му реже и оставя следи. Не можем и да пропуснем феноменалната актьорска игра на варненски актьори – Стоян Радев (незаслужено неизвестен в столицата, според много варненци – най-добрият варненски актьорс), Пенко Господинов и Михаил Мутафов.

9. Зоро – Бойко Илиев – Държавен музикален и балетен център – София „Стефан Македонски“

В последната година една от най-тежките задачи, които човек може да си постави, е закупуването на билети за „Зоро” в Музикалния театър. Всички места се разпродават с феноменална скорост и, честно казано, това не е случайно. Все пак „Зоро” предлага ритмични мелодии, колоритни танцувални изпълнения, добродетелни девици, магнетични циганки, страстни фехтовачи и един маскиран герой с наметало, който се спуска по въже от зрителския балкон, прелетява покрай публиката и каца достойно на сцената, за да се изправи срещу лукавите си врагове! Какво повече може да иска човек?
ZRGA

10. С любовта шега не бива- Мариус Куркински – Народен театър „Иван Вазов”

Интервю с големи варненски актьор и режисьор Стоян Радев – четете Тук!

„С любовта шега не бива” е една от онези постановки, които първо ще ви грабнат с невероятния си актьорски състав- Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Йосиф Шамли, Александра Василева, Рени Врангова, Ана Пападопулу, Захари Бахаров,които са само част от актьорите, които правят пиесата наистина добра, а след това и с посланието си Страхотна актьорска игра, режисура, музика. И въпреки, че в тази пиеса авторът Алфред дьо Мюсе е жесток към своите герои, тя грабва. Той им дава любов само за няколко секунди. Любовта е невъзможна заради самите влюбени.  Влюбеният, лудият виси в нищото и бълнува, че обича. За секунда успява и това е последната жива надежда за него. А ако не сме създадени за любов, за какво друго? Шега с последната надежда да сме обичани, не бива да има.
309-02 M Kurk_620_348
Автори: Емилия Найденова и Мартин Янков

п.п
Статията е писана през 2013-та година в първия месец на съществуването на „Под Моста“. Затова и не включва постановки след този период. Класацията е напълно субективна и не претендира за общовалидност и пълнота. (бел.ред)

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Таня ПанайотоваЛюбовта е съдба в постановката „Кралят Елен”10.12.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино