Класация – 10 от най-добри театрални постановки в последните години

20.06.2013

 Класацията е изцяло субективна и плод на вкусовете и това, което авторите са гледали. Както сами можете да се досетите – почти невъзможно е да бъдат изгледани всички, буквално стотици, постановки, които са представяни в София през последните години. За съжаление, авторите имат наблюдение единствено за столицата, което не означава, че в другите градове няма страхотни неща. Надяваме се все пак да ви хареса, а ако вие самите искате да оправите този пропуск и да пишете за някоя постановка, от който и да е край на България, просто се свържете с нас на Контакти или на Facebook страницата ни.

Интервю с големи варненски актьор и режисьор Стоян Радев – четете Тук!

1. Хамлет– Явор Гърдев – Народен театър „Иван Вазов”

Друга пиеса не може да седи тук. Точка. Прочетете обширно ревю за „Хамлет“ – Тук

2. Крал Лир –  Явор Гърдев – Народен театър „Иван Вазов”

Несъмнено постановката е една от най–хубавите играни у нас в последните години. Наум Шопов, в ролята на крал Лир, отбелязва своя 75-ти рожден ден. През 2006 година пиесата на Явор Гърдев в Народния театър „Иван Вазов“ печели „Аскеер“ за най-добро представление. Уникалният актьорски състав, в който са вплетени младостта- в лицето на днес вече известни имена като Деян Донков, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, и достолепието на възрастта в лицето на Наум Шопов, правят постановката единствена по рода си.

Сергей Безруков – чудото на руското кино и театър

3. Животът е прекрасен – Александър Морфов – Народен театър „Иван Вазов”

Морфов има много специфичен талант – той разказва серия от разведряващи комични ситуации, като в свързването им прокарва всъщност най-сериозните идеи и най-страшните въпроси. „Животът е прекрасен” е подчинена на вечната тема за смисъла – смисъла да се надяваш, смисъла да се усъвършенстваш, смисъла да се бориш, смисъла да търпиш, но преди всичко – смисъла да живееш и смисъла да умреш. Постановката е изключително зрелищна – богати декори, изпипани костюми, мелодични песни, голям актьорски състав, пресъздаващ разнообразни и колоритни персонажи. И същевременно в сърцето си тази пиеса носи сякаш най-изчистеното и простичко послание. Не са много режисьорите, които могат да разкажат нещо толкова сложно по такъв пъстър и разбираем начин. А актьорската игра на Камен Донев и Рени Врангова заслужава бурни адмирации.
zhivotat-e-prekrasen-4
4.Приятнострашно – Яна Борисова – Театър 199

Цветана Манева: за театъра като убежище и за любовта като пристан

Малко са пиесите, за които мога да се сетя, освен тези на Яна Борисова, които така силно залагат на ролята на текста. В тандем с Галин Стоев, двамата правят „Приятнострашно” едно невероятно откъсване от ежедневието, вплело в себе си цветове и емоции. Прекрасната актьорска игра е лека, трудно нещо ще ви подразни в Снежина Петрова, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев ,Вежен Велчовски и несравнимият Владо Пенев. Героите на Яна са странни хора, но сякаш в хубавия смисъл на думата. Всеки от тях е по своему самотен, но и сетивен, те сякаш съзират неща, които никой друг не вижда. Постановката отваря очи и сетива и ги пълни догоре с емоции.
ps2

5. Ножица трепач – Ивайло Христов – Театър „Българска армия”

В световен план „Ножица трепач” е една от най-обичаните театрални постановки. В Бостън, например, пиесата се играе вече над 30 години и за цялото това време не е слизала от сцената за нито един сезон. Нямам удоволствието да съм гледал оригинала, но българската версия на Ивайло Христов е просто великолепна и от сърце й пожелавам да постигне същия успех. Чарът на „Ножица трепач” се крие в това, че зрителят в залата не е просто зрител, а активен участник в случващото се – неговото мнение е важно, неговата наблюдателност се цени, неговият избор предопределя развръзката на историята. Формулата е толкова омагьосваща, че всеки човек от публиката се чувства задължен да посети пиесата поне още веднъж и да види какво ще е различното този път.

 

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Деница ДимитроваТеатралните премиери, с които да се сгреем през януари09.01.2019

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование