Класация – 10 от най-добри театрални постановки в последните години

20.06.2013

 Класацията е изцяло субективна и плод на вкусовете и това, което авторите са гледали. Както сами можете да се досетите – почти невъзможно е да бъдат изгледани всички, буквално стотици, постановки, които са представяни в София през последните години. За съжаление, авторите имат наблюдение единствено за столицата, което не означава, че в другите градове няма страхотни неща. Надяваме се все пак да ви хареса, а ако вие самите искате да оправите този пропуск и да пишете за някоя постановка, от който и да е край на България, просто се свържете с нас на Контакти или на Facebook страницата ни.

Интервю с големи варненски актьор и режисьор Стоян Радев – четете Тук!

1. Хамлет– Явор Гърдев – Народен театър „Иван Вазов”

Друга пиеса не може да седи тук. Точка. Прочетете обширно ревю за „Хамлет“ – Тук

2. Крал Лир –  Явор Гърдев – Народен театър „Иван Вазов”

Несъмнено постановката е една от най–хубавите играни у нас в последните години. Наум Шопов, в ролята на крал Лир, отбелязва своя 75-ти рожден ден. През 2006 година пиесата на Явор Гърдев в Народния театър „Иван Вазов“ печели „Аскеер“ за най-добро представление. Уникалният актьорски състав, в който са вплетени младостта- в лицето на днес вече известни имена като Деян Донков, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, и достолепието на възрастта в лицето на Наум Шопов, правят постановката единствена по рода си.

Сергей Безруков – чудото на руското кино и театър

3. Животът е прекрасен – Александър Морфов – Народен театър „Иван Вазов”

Морфов има много специфичен талант – той разказва серия от разведряващи комични ситуации, като в свързването им прокарва всъщност най-сериозните идеи и най-страшните въпроси. „Животът е прекрасен” е подчинена на вечната тема за смисъла – смисъла да се надяваш, смисъла да се усъвършенстваш, смисъла да се бориш, смисъла да търпиш, но преди всичко – смисъла да живееш и смисъла да умреш. Постановката е изключително зрелищна – богати декори, изпипани костюми, мелодични песни, голям актьорски състав, пресъздаващ разнообразни и колоритни персонажи. И същевременно в сърцето си тази пиеса носи сякаш най-изчистеното и простичко послание. Не са много режисьорите, които могат да разкажат нещо толкова сложно по такъв пъстър и разбираем начин. А актьорската игра на Камен Донев и Рени Врангова заслужава бурни адмирации.
zhivotat-e-prekrasen-4
4.Приятнострашно – Яна Борисова – Театър 199

Цветана Манева: за театъра като убежище и за любовта като пристан

Малко са пиесите, за които мога да се сетя, освен тези на Яна Борисова, които така силно залагат на ролята на текста. В тандем с Галин Стоев, двамата правят „Приятнострашно” едно невероятно откъсване от ежедневието, вплело в себе си цветове и емоции. Прекрасната актьорска игра е лека, трудно нещо ще ви подразни в Снежина Петрова, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев ,Вежен Велчовски и несравнимият Владо Пенев. Героите на Яна са странни хора, но сякаш в хубавия смисъл на думата. Всеки от тях е по своему самотен, но и сетивен, те сякаш съзират неща, които никой друг не вижда. Постановката отваря очи и сетива и ги пълни догоре с емоции.
ps2

5. Ножица трепач – Ивайло Христов – Театър „Българска армия”

В световен план „Ножица трепач” е една от най-обичаните театрални постановки. В Бостън, например, пиесата се играе вече над 30 години и за цялото това време не е слизала от сцената за нито един сезон. Нямам удоволствието да съм гледал оригинала, но българската версия на Ивайло Христов е просто великолепна и от сърце й пожелавам да постигне същия успех. Чарът на „Ножица трепач” се крие в това, че зрителят в залата не е просто зрител, а активен участник в случващото се – неговото мнение е важно, неговата наблюдателност се цени, неговият избор предопределя развръзката на историята. Формулата е толкова омагьосваща, че всеки човек от публиката се чувства задължен да посети пиесата поне още веднъж и да види какво ще е различното този път.

 

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Стажанти на "Под Моста"Театралният празник се завърна във Варна05.06.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър