Класация – 10 от най-добри театрални постановки в последните години

 Класацията е изцяло субективна и плод на вкусовете и това, което авторите са гледали. Както сами можете да се досетите – почти невъзможно е да бъдат изгледани всички, буквално стотици, постановки, които са представяни в София през последните години. За съжаление, авторите имат наблюдение единствено за столицата, което не означава, че в другите градове няма страхотни неща. Надяваме се все пак да ви хареса, а ако вие самите искате да оправите този пропуск и да пишете за някоя постановка, от който и да е край на България, просто се свържете с нас на Контакти или на Facebook страницата ни.

Интервю с големи варненски актьор и режисьор Стоян Радев – четете Тук!

1. Хамлет– Явор Гърдев – Народен театър „Иван Вазов”

Друга пиеса не може да седи тук. Точка. Прочетете обширно ревю за “Хамлет” – Тук

2. Крал Лир –  Явор Гърдев – Народен театър „Иван Вазов”

Несъмнено постановката е една от най–хубавите играни у нас в последните години. Наум Шопов, в ролята на крал Лир, отбелязва своя 75-ти рожден ден. През 2006 година пиесата на Явор Гърдев в Народния театър “Иван Вазов” печели “Аскеер” за най-добро представление. Уникалният актьорски състав, в който са вплетени младостта- в лицето на днес вече известни имена като Деян Донков, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, и достолепието на възрастта в лицето на Наум Шопов, правят постановката единствена по рода си.

3. Животът е прекрасен – Александър Морфов – Народен театър „Иван Вазов”

Морфов има много специфичен талант – той разказва серия от разведряващи комични ситуации, като в свързването им прокарва всъщност най-сериозните идеи и най-страшните въпроси. „Животът е прекрасен” е подчинена на вечната тема за смисъла – смисъла да се надяваш, смисъла да се усъвършенстваш, смисъла да се бориш, смисъла да търпиш, но преди всичко – смисъла да живееш и смисъла да умреш. Постановката е изключително зрелищна – богати декори, изпипани костюми, мелодични песни, голям актьорски състав, пресъздаващ разнообразни и колоритни персонажи. И същевременно в сърцето си тази пиеса носи сякаш най-изчистеното и простичко послание. Не са много режисьорите, които могат да разкажат нещо толкова сложно по такъв пъстър и разбираем начин. А актьорската игра на Камен Донев и Рени Врангова заслужава бурни адмирации.
zhivotat-e-prekrasen-4
4.Приятнострашно – Яна Борисова – Театър 199

Малко са пиесите, за които мога да се сетя, освен тези на Яна Борисова, които така силно залагат на ролята на текста. В тандем с Галин Стоев, двамата правят „Приятнострашно” едно невероятно откъсване от ежедневието, вплело в себе си цветове и емоции. Прекрасната актьорска игра е лека, трудно нещо ще ви подразни в Снежина Петрова, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев ,Вежен Велчовски и несравнимият Владо Пенев. Героите на Яна са странни хора, но сякаш в хубавия смисъл на думата. Всеки от тях е по своему самотен, но и сетивен, те сякаш съзират неща, които никой друг не вижда. Постановката отваря очи и сетива и ги пълни догоре с емоции.
ps2

5. Ножица трепач – Ивайло Христов – Театър „Българска армия”

В световен план „Ножица трепач” е една от най-обичаните театрални постановки. В Бостън, например, пиесата се играе вече над 30 години и за цялото това време не е слизала от сцената за нито един сезон. Нямам удоволствието да съм гледал оригинала, но българската версия на Ивайло Христов е просто великолепна и от сърце й пожелавам да постигне същия успех. Чарът на „Ножица трепач” се крие в това, че зрителят в залата не е просто зрител, а активен участник в случващото се – неговото мнение е важно, неговата наблюдателност се цени, неговият избор предопределя развръзката на историята. Формулата е толкова омагьосваща, че всеки човек от публиката се чувства задължен да посети пиесата поне още веднъж и да види какво ще е различното този път.

6.Ръкомахане в Спокан –  Явор Гърдев – Народен театър „Иван Вазов”

Още една страхотна постановка за която вече сме писали! Линк – тук.

7. Железният светилник – Асен Шопов – Театър „Българска Армия”

Има много неща, които човек може да хареса в „Железният светилник” – сюжетът на популярния роман на Димитър Талев е адаптиран качествено, диалогът е въздействащ, героите са интригуващи, костюмите са красиви, актьорите са талантливи. Но ако има едно нещо, което несъмнено ще помня години наред, това е феноменалната игра на Александра Сърчаджиева в ролята на Катерина Глаушева. Сърчаджиева е сърцето и душата на постановката и с майсторство успява да пресъздаде различните лица на Катерина – тя е невинна, любопитна, игрива, жизнена, но също така смела, решителна, отчаяна, дръзка. Тя израства на сцената от палавото девойче, което подхвърля шеги на майка си, до непоклатимата влюбена жена, готова с твърдост да заяви правото си да обича и да бъде обичана.
svetilnik1

8.Пухеният –  Явор Гърдев –  Театър 199, оригинал – Драматичен театър “Стоян Бъчваров – Варна (2004-2010),

Пухеният е първата постановка на Макдона, която Явор Гърдев поставя у нас. Страхотната режисура и невероятната игра на варненския актьорски състав правят постановката една от най-добрите играни в момента. Тя е едновременно топла и остра, поставя ни в прегръдка, в която не знаем дали ще се стоплим или задушим. Пухеният е като стъклен памук мекотата  му реже и оставя следи. Не можем и да пропуснем феноменалната актьорска игра на варненски актьори – Стоян Радев (незаслужено неизвестен в столицата, според много варненци – най-добрият варненски актьорс), Пенко Господинов и Михаил Мутафов.

9. Зоро – Бойко Илиев – Държавен музикален и балетен център – София “Стефан Македонски”

В последната година една от най-тежките задачи, които човек може да си постави, е закупуването на билети за „Зоро” в Музикалния театър. Всички места се разпродават с феноменална скорост и, честно казано, това не е случайно. Все пак „Зоро” предлага ритмични мелодии, колоритни танцувални изпълнения, добродетелни девици, магнетични циганки, страстни фехтовачи и един маскиран герой с наметало, който се спуска по въже от зрителския балкон, прелетява покрай публиката и каца достойно на сцената, за да се изправи срещу лукавите си врагове! Какво повече може да иска човек?
ZRGA

10. С любовта шега не бива- Мариус Куркински – Народен театър „Иван Вазов”

Интервю с големи варненски актьор и режисьор Стоян Радев – четете Тук!

„С любовта шега не бива” е една от онези постановки, които първо ще ви грабнат с невероятния си актьорски състав- Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Йосиф Шамли, Александра Василева, Рени Врангова, Ана Пападопулу, Захари Бахаров,които са само част от актьорите, които правят пиесата наистина добра, а след това и с посланието си Страхотна актьорска игра, режисура, музика. И въпреки, че в тази пиеса авторът Алфред дьо Мюсе е жесток към своите герои, тя грабва. Той им дава любов само за няколко секунди. Любовта е невъзможна заради самите влюбени.  Влюбеният, лудият виси в нищото и бълнува, че обича. За секунда успява и това е последната жива надежда за него. А ако не сме създадени за любов, за какво друго? Шега с последната надежда да сме обичани, не бива да има.
309-02 M Kurk_620_348
Автори: Емилия Найденова и Мартин Янков

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to