Топ 10 блокбъстъри на 2014 година

30.12.2014

headerphotodenzel7. ‘The Equalizer’/“Закрилникът“ – 2014 година събра режисьора Антоан Фукуа и звездата Дензъл Уошингтън за първи път от хита им „Тренировъчен ден“ насам. Комбинацията отново се оказа печеливша и продуцира „Закрилника“ – безкрайно нужната глътка свеж въздух за почитателите на чистия екшън, уморени от едно лято, посветено на костенурки нинджи, трансформъри, говорещи дървета, еноти и други мутанти. Заснет с типичния размах и визуален стил на режисьора Фукуа, филмът предлага достатъчно динамично и зрелищно действие за всеки зрител. Дензъл Уошингтън пък демонстрира перфектния си актьорски самоконтрол и бездънния си резерв от ненатрапчив чар, студенина и класическа звездна мъжественост. Персонажът му Робърт МакКол вероятно е най-неуязвимият екшън герой през последните години в киното, но въпреки това той и заобикалящите го образи са разгърнати с умение и човечност на екрана. Добавете към това някои чудесни литературни препратки, интересни диалози и великолепен саундтрак от Хари Грегсън-Уилямс и налице е филм, който, казано простичко, си заслужава.
john_wick6. ‘John Wick’/“Джон Уик“ – И като заговорихме за чисти екшън филми с класически привкус… Предвид личния ми афинитет към жанра и силната носталгия, която изпитвам, наистина съжалявам, че относителната критическа обективност не ми позволява да поставя този филм по-нагоре в класацията. Киану Рийвс най-после се завърна към най-добрата си форма през 2014 година с екшъна „Джон Уик“. Компания му правят многократно доказали се познати лица като Уилям Дефо, Майкъл Нюквист, Джон Легуизамо и неподражаемият Йън МакШейн. Хореографиран и заснет със завидно майсторство от дебютанта в режисьорската професия Чад Сталески, филмът е същинска наслада за очите на зрителя. Лентата представлява и дълбок поклон пред свои предшественици като „Убиецът“ на Джон Ву, „Червеният кръг“ и „Самураят“ на Жан-Пиер Мелвил (и двата с участието на легендарния Ален Делон) и „От упор“ на Джон Бурман (с участието на Лий Марвин). Пъзелът от писани и неписани правила, колоритни персонажи от екшън митологията, твърди реплики, юмручни удари, ритници, куршуми и други муниции се нарежда с почти поетична красота, за да изгради най-добрия чист екшън на 2014 година и напълно заслужено попълнение в тази класация.
noah5. ‘Noah’/“Ной“ – Големият режисьор Дарън Аронофски беше първият, който се опита да представи на глобалната филмова публика библейски епос от нова ера и с нови технологии. За съжаление на също толкова именития му колега сър Ридли Скот, който в края на годината се отчете с разочароващия „Изход: Богове и царе“, само Аронофски успя да изпълни задачата си с успех. Неговият филм беше зареден с брилянтни специални ефекти и най-вече с балансиран сценарий, който да илюстрира болезнените човешки конфликти еднакво ефикасно и в глобален, и в личностен план. Ако първата половина от филма задоволи глада на масите за „хляб и зрелища“, то втората се съсредоточава изцяло върху противоречивата роля на последните останали оцелели от човешкия род и сблъсъка на техните схващания за бъдещето. Носителят на „Оскар“ Ръсел Кроу се сдоби с подобаваща на калибъра му главна роля за първи път от години и не разочарова. С помощта на стабилни поддържащи представяния от страна на Ема Уотсън и безкрайно симпатичния сър Антъни Хопкинс, Кроу и режисьорът Аронофски задържаха своя Ноев ковчег над повърхността и получиха одобрението на зрители и критици.
captain_america_the_winter_soldier4. ‘Captain America: The Winter Soldier’/“Завръщането на първия отмъстител“ – Ако успеем да отстраним абсурдно преведеното заглавие от съзнанието си, то тази година със сигурност видяхме на голям екран най-силния филм, продуциран някога от ‘Marvel Studios‘. И не, изобщо не говоря за „Пазители на галактиката“, който повече няма да бъде споменат в тази класация. Говоря за продължението на „Капитан Америка: Първият отмъстител“, което смая експерти и фенове с безкрайно напрегнат шпионски сюжет, реалистично заснет и добре хореографиран екшън и първокласен актьорски състав, воден от Крис Еванс, Скарлет Йохансон, Самюел Джаксън и живата легенда Робърт Редфорд. Зад камерата застанаха още двама дебютанти в режисьорската професия – Джо и Антъни Русо. Излишно е да се казва, че и двамата „си взимат изпита“ с пълно отличие. Доста критици отбелязаха с одобрение умело вплетения политически подтекст в тематиката на лентата, който бе изразен чрез анархичния достъп до всякаква лична информация и профилирането на цивилни граждани от правителствени агенции. Комбинацията от всички тези положителни фактори направи „Завръщането на първия отмъстител“ едно от най-силните филмови попълнения на 2014 година.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Илияна МаринковаПетте най-добри филма на Скарлет Йохансон17.04.2017

Още от Под Моста

Калоян ГуглевФилмът „Ятаган“ – абсурд на реалносттаКино