Музика

Tube Hedzzz се целят отвъд всякакви очаквания с новия си албум

03.12.2018

‘Beyond’ спокойно се нарежда сред най-добрите български албуми от дълго време насам

Последните месеци ни поднесоха много нова българска музика, като вече споменахме дебютното EP на Krekhaus, а The Lefties и The Flying Detachment се отбелязаха с цели LP-та. Днес обаче се насочваме едно ниво нагоре. Насочваме поглед към един от най-добрите албуми, излезли у нас през последните години – ‘Beyond’ на Tube Hedzzz.

Не е изненада, че именно те са авторите на това 57-минутно удоволствие. Всеки един от членовете на бандата вече е уважавано име в музикалните среди и има впечатляваща кариера извън рамките на групата.

Основата е съставена от Ангел Дюлгеров (китара/вокал), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Росен Ватев (барабани), като тримата работят заедно и в редица други проекти: част са от бенда на Лили Иванова, свиреха с Тодор Колев (продължават да участват в трибютитe) и си партнират с Гери Турийска в RUBIKUB. Поотделно също можем да ги намерим в познати състави.

Еко е бил на една сцена с различни изпълнители като Дзукеро, Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Миленита, а междувременно продължава да бъде един от Обичайните заподозрени на Стефан Вълдобрев.

Дюлгеров твори още с Gabana, а Ватев е част от Jeremy?, Bobo & The Gang и концертния вариант на Анимационерите.

Снимки: Красимир Андонов, Визия: Георги Манов

Със сигурност пропускам част от групите, с които работят, но придобихте представа – говорим си за сериозни музиканти. Към това внушително трио съвсем наскоро се присъединява и Пламен Денчев от Funky Miracle на клавишни, като приносът му към завършеното звучене на парчетата от ‘Beyond’ е осезаем.

Да се насочим по същество и към самите 12 песни, които ни предоставят Tube Hedzzz. Стартираме с мощния, мръсен Rock N’ Roll на ‘Broken Machine’ и ‘Mr. Nice Guy’. Втората ни пренесе във времето на Джими Хендрикс, още когато я чухме за пръв път още през 2015 в Youtube, но синтезаторите на Денчев я издигат на дори по-високо ниво.

‘Limitless’ ни понася на по-блусарска вълна, позната ни от първия албум на групата ‘Back to the Bluezzz’ (2013), a точно след средата на ‘Beyond’ се натъкваме на нещо друго, което ми допада страшно много.

Колкото и английският език вече да е разбираем от почти всички, колкото и по-лесно да се пишат текстове на него, е съвсем нормално песните на български да продължават да стигат по-лесно до нас и да ни въздействат по-успешно. Три, ей така – за цвят. Втората се оказва позната. Благодарение на нея се сещаме за още един проект, в който Еко е участвал и който забравихме да споменем по-горе: Подуене Блус Бенд. „Кучето от крайния квартал“ на Васко Кръпката се превръща просто в „Кучето“ и придобива много по-сложна и тежка композиция.

Завършваме с две песни на българските Pink Floyd. Или по-скоро една, разделена на две части. Заглавието ‘Beyond’ само намигва към творчеството на психаделичните гиганти, докато първите тонове на ‘Pt. 1, On the Run’ ни хвърлят директно в него. Дори вокалите изведнъж придобиват ново звучене и прилягат перфектно на сравнението. Приликите не свършват дотук. В средата на песента чуваме едно Heaven and hell, you’ve got nothing to tell”, което леко ни пренася към първите редове на ‘Wish You Were Here’, a в самия ѝ финал се включва външен „телевизионен“ глас – похват използван често от британските легенди. В ‘Pt. 2, Illusion’ пък можем да се насладим на почти триминутно соло на един от най-добрите китаристи в България в лицето на Дюлгеров.

Отговорността за инструменталите пада върху цялата Tube Hedzzz, докато текстовете идват от Веселин Веселинов и Ангел Дюлгеров. Съвсем скоро ‘Broken Machine’ ще върви и с видео, дело на Георги Манов, а към този момент можете да откриете албума в Spotify.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновUrban Tapes: разговор с Цветелина Георгиева06.01.2017

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаSTEM vs. STEAM – моделите на образование в дигиталната средаОбразование