Музика

Tube Hedzzz се целят отвъд всякакви очаквания с новия си албум

03.12.2018

‘Beyond’ спокойно се нарежда сред най-добрите български албуми от дълго време насам

Последните месеци ни поднесоха много нова българска музика, като вече споменахме дебютното EP на Krekhaus, а The Lefties и The Flying Detachment се отбелязаха с цели LP-та. Днес обаче се насочваме едно ниво нагоре. Насочваме поглед към един от най-добрите албуми, излезли у нас през последните години – ‘Beyond’ на Tube Hedzzz.

Не е изненада, че именно те са авторите на това 57-минутно удоволствие. Всеки един от членовете на бандата вече е уважавано име в музикалните среди и има впечатляваща кариера извън рамките на групата.

Основата е съставена от Ангел Дюлгеров (китара/вокал), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Росен Ватев (барабани), като тримата работят заедно и в редица други проекти: част са от бенда на Лили Иванова, свиреха с Тодор Колев (продължават да участват в трибютитe) и си партнират с Гери Турийска в RUBIKUB. Поотделно също можем да ги намерим в познати състави.

Еко е бил на една сцена с различни изпълнители като Дзукеро, Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Миленита, а междувременно продължава да бъде един от Обичайните заподозрени на Стефан Вълдобрев.

Дюлгеров твори още с Gabana, а Ватев е част от Jeremy?, Bobo & The Gang и концертния вариант на Анимационерите.

Снимки: Красимир Андонов, Визия: Георги Манов

Със сигурност пропускам част от групите, с които работят, но придобихте представа – говорим си за сериозни музиканти. Към това внушително трио съвсем наскоро се присъединява и Пламен Денчев от Funky Miracle на клавишни, като приносът му към завършеното звучене на парчетата от ‘Beyond’ е осезаем.

Да се насочим по същество и към самите 12 песни, които ни предоставят Tube Hedzzz. Стартираме с мощния, мръсен Rock N’ Roll на ‘Broken Machine’ и ‘Mr. Nice Guy’. Втората ни пренесе във времето на Джими Хендрикс, още когато я чухме за пръв път още през 2015 в Youtube, но синтезаторите на Денчев я издигат на дори по-високо ниво.

‘Limitless’ ни понася на по-блусарска вълна, позната ни от първия албум на групата ‘Back to the Bluezzz’ (2013), a точно след средата на ‘Beyond’ се натъкваме на нещо друго, което ми допада страшно много.

Колкото и английският език вече да е разбираем от почти всички, колкото и по-лесно да се пишат текстове на него, е съвсем нормално песните на български да продължават да стигат по-лесно до нас и да ни въздействат по-успешно. Три, ей така – за цвят. Втората се оказва позната. Благодарение на нея се сещаме за още един проект, в който Еко е участвал и който забравихме да споменем по-горе: Подуене Блус Бенд. „Кучето от крайния квартал“ на Васко Кръпката се превръща просто в „Кучето“ и придобива много по-сложна и тежка композиция.

Завършваме с две песни на българските Pink Floyd. Или по-скоро една, разделена на две части. Заглавието ‘Beyond’ само намигва към творчеството на психаделичните гиганти, докато първите тонове на ‘Pt. 1, On the Run’ ни хвърлят директно в него. Дори вокалите изведнъж придобиват ново звучене и прилягат перфектно на сравнението. Приликите не свършват дотук. В средата на песента чуваме едно Heaven and hell, you’ve got nothing to tell”, което леко ни пренася към първите редове на ‘Wish You Were Here’, a в самия ѝ финал се включва външен „телевизионен“ глас – похват използван често от британските легенди. В ‘Pt. 2, Illusion’ пък можем да се насладим на почти триминутно соло на един от най-добрите китаристи в България в лицето на Дюлгеров.

Отговорността за инструменталите пада върху цялата Tube Hedzzz, докато текстовете идват от Веселин Веселинов и Ангел Дюлгеров. Съвсем скоро ‘Broken Machine’ ще върви и с видео, дело на Георги Манов, а към този момент можете да откриете албума в Spotify.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваНина Николина или когато българският фолклор срещне джаза16.05.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър