Urban Tapes: разговор с Цветелина Георгиева

06.01.2017

Цветелина Георгиева а.к.а Floralyn George се занимава с пеене и свири на арфа от 11 години. Родена в семейство на музиканти, тя следва и завършва Националното музикално училище в София с професионална квалификация и купища сертификати от майсторски класове и уъркшопи по арфа и класическо пеене. Тя партнира на Раян Лесли (Ryan Leslie) в неговия филм/концерт “From Sofia with Love”, заснет и изпълнен в Софийска опера и балет. Работи като музикант в най-голямото хотел-казино в света по време на почти едногодишния си престой в Азия. През 2016 e еднa от 12-тe мeждународно избрани apфисти, които да бъдат чaст oт майсторския клас в Уелс нa едно от най-големите имена в арфовото изкуство – Катрин Финч (Catrin Finch) и нейната преподавателка, баронеса Елинор Бенет. Цветелина музицира в най-различни популярни стилове като ритъм & блус, поп-рок, инди, трип-хоп и други. В момента работи над своя авторска музика и учи във Великобритания.

 

Как започна да се занимаваш с музика?

Музиката винаги е била част от мен. Когато бях на 9 години, майка ми, която е магистър по пиано и педагогика, стартира школа за таланти в родния ни Ботевград. Тогава пеех песни на Селин Дион, Марая Кери, Дженифър Лопес и др. Бях изключително амбициозно дете.

Кои са основните групи/музиканти, които са изградили музикалния ти вкус и стил?

Аз съм израснала с рок музиката. Все още си спомням как през лятото на път към морето баща ми пускаше Deep Purple и Queen в колата. Моите любими групи са Pink Floyd и Led Zeppelin. От по-съвременната музика силно се влияя от отделни песни, които не мога да спра да слушам и често се задълбочавам в това какво ме кара да ги превъртам отново и отново. Най-слушаните песни от мен са сякаш на Бен Хауърд – изключителен музикант.

Какво е да правиш музика в България?

Много вълнуващи пътувания и запознанства с нови и прекрасни хора. Гостоприемството във всеки един град, в който съм правила концерти, е нещото, което най-много ме вълнува и ме кара да се връщам тук и да искам да изпитам това отново.

Кой е най-добрият концерт, на който си била?

Не съм била на достатъчно големи концерти, за да мога да сравнявам, но този на Лара Фабиан преди 2 години в НДК ми направи впечатление. Тя остави всеки един от нейните музиканти да се изяви с негово напълно индивидуално изпълнение, а аранжировката на сцената беше запомняща се.

Има ли музикант/изпълнител, с когото би искала да работиш?

Определено има. Не мога да спомена конкретни имена, но със сигурност искам да колаборирам с представител на електронната музикална сцена.

Разкажи за първото си участие?

Първото ми участие като дете е било толкова отдавна, че дори не си го спомням. Но мога да ви разкажа за първото ми изпълнение с арфа и глас. Тогава арфата ми беше съвсем нова и това беше първото ми излизане на сцена с нея. В момента, в който излязох на сцената с арфата, всички започнаха да викат, защото не бяха виждали такова нещо, а пък през това време арфата ми скъса своята първа струна.

Защо реши да участваш в Urban Tapes?

Идеята е страхотна! Най-накрая се появи нещо такова и в България. По света е пълно с акустични музикални сесии, записвани главно за YouTube с вариращи музикални теми. Заснемат се в подходяща околна среда, със специално сформиран екип, който работи върху развитието на проекта и неговото разпространение в социалните мрежи, за да могат повече музиканти да имат възможността да бъдат чути. У нас това са Urban Tapes. С нетърпение чакам следващото видео, което са ни подготвили.

Какво ти предстои?

Нова година, нови запознанства, нови пътувания и най-вече предстоящото ми EP и един пълен албум. Предстои много работа.


Фотограф: Тихомира Крумова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновUrban Tapes: разговор с „Остава“28.02.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино