Urban Tapes: разговор с Atomic Actors

13.10.2016

14658308_10209084881310568_366156968_n

Най-новите участници в Urban Tapes acoustic sessions са Atomic Actors –  инди/алтърнатив рок група от Варна. През 2015 бандата започва да твори авторска музика и паралелно с това прави множество клубни турнета в България. Групата успява да си уреди и съвместни клубни участия с популярни имена като Остава, Уикеда и гръцкото дуо The Noise Figures. Atomic Actors са повлияни от Arctic Monkeys, Kasabian и други банди от съвременната инди сцена. Те смесват в лайв сетовете си своята авторска музика с най-големите хитове от инди и алтернативните жанрове. В тяхно изпълнение могат да се чуят песни на The Neighbourhood, Тhe White Stripes, Nirvana, The Kooks и много други. Ентусиазирани от силния прогрес през 2015, Atomic Actors влизат в 2016 с ново турне в България. Реакциите на публиката след концертите, както и коментарите в социалните медии, предвещават големи очаквания за младата варненска банда. Групата се стреми към все повече изпълнения на живо и предстои да посети още много нови места в България, за да изпълни енергичното си съвременно рок‘н‘рол шоу.

Как започна да се занимаваш с музика?

Димитър: Когато баща ми ми показа цялата си колекция дискове на Queen, Pink Floyd и Deep Purple. След това се записах на уроци по класическа китара. Ходих три години и след това започнах сам да изграждам стила си.

Крис: На доста ранна възраст учителят ми по музика откри нещо като певчески талант у мен и ме направи солист на училищния хор. Но бях ужасно срамежлив и не след дълго напуснах. На по-късен етап започнах да слушам по-сериозно музика и ме огря мисълта, че може би все още имам музикалност в себе си и реших да се пробвам пак. И така до днес.

Кои са основните групи/музиканти, които са изградили музикалния ти вкус и стил?

Димитър: Силно бях повлиян от музиката на RHCP и особено от стила на John Frusciante и на Josh Klinghoffer, също така и на Dan Auerbach от The Black Keys.

Крис: Бих казал Beatles и ZZ Top, защото тези банди бяха първото ми докосване до музиката изобщо и до голяма степен предначертаха това, с което се занимавам днес. Благодаря ти, майче.

14643157_10209084878110488_456463594_n

Какво е да правиш музика в България?

Димитър: Трудно, но не е невъзможно.

Крис: Изисква се голяма доза мечтателност.

Кой е най-добрият концерт, на който сте били?

Димитър: Започвам с The Big 4 (Anthrax, Megadeth, Slayer, Metallica) през 2010. След това на RHCP в Арена Армеец през 2012 и най-скорошния концерт на Kasabian на Spirit of Burgas миналото лято.

Крис: Може би този на Kasabian в Бургас, защото бях с най-близките си приятели и преживяването беше уникално. Също така този на The Last Shadow Puppets, защото бях сам и можех да се подигравам на приятелите си след това.

Има ли музикант/изпълнител, с който бихте искали да работите?

Димитър: Задължително с John Frusciante и много бих искал с Arctic Monkeys, The Black Keys и още много…

Крис: Доста сложен въпрос за отговаряне, понеже са толкова много, но бих се спрял на Дейв Грол и Еди Ведър. Има нещо, което много ме влече към сиатълската сцена.

Разкажи за първото си участие?

Димитър: Първото ми участие беше още в ученическите ми години, солово изпълнение на китара и през цялото време си мислех как да не оплескам нещата, но истински почувствах тръпката от сцената с момчета от Atomic.

Крис: Беше в един варненски рок бар (мазе), в малко по-различен състав от сегашния. Били сме на по 14-15 и си спомням скандирането на публиката  до ден днешен. Въртяха се около думата „довиждане“ основно.

Защо решихте да вземете участие в Urban Tapes?

Димитър: Защото уважавам идеята за популяризирането на българската музика и амбицията на хората, които стоят зад тази идея.

Крис: Идеята за промотиране на ъндърграунд артисти ни грабна моментално, понеже сме точно такива. Атмосферата на снимките и екипът бяха страхотни, дано някой ден да го повторим!

Какво ви предстои?

Димитър: Музика, музика и може би още много… музика.

Крис: Издаване на още няколко записани парчета и местене в София, където се надяваме да имаме попътен вятър и още по-незабравими участия.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновUrban Tapes: Разговор с „Hayes & Y“03.12.2016

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование