LIFE

Вроцлав – to-do list в колоритния Бреслау

02.03.2020

Изкуство, джуджета и вкусна храна по полски

Накъде да се насочим в необятната Полша? Вече няколко пъти сме ви разказвали за тази голяма страна и нейните забележителности. Пътуването ни до там се улесни многократно – през летния сезон полети има не само от София, но и от Бургас. Повечето хора избират Краков и Варшава – най-големите и най-популярни дестинации в Полша. Споменавали сме ви и за Гданск, който е перфектен за летен туризъм, въпреки студеното Балтийско море. Но какво още да видим, ако вече сме се разходили из гореизброените места?

Дойде време за Вроцлав – колоритен като Гданск, културен като Краков, пълен с живот, изкуство, вкусен шоколад и хубава бира.

О, и да не пропускаме парковете! Градът е известен с многобройните си острови и църкви, както и със стратегическото географско положение – от него се стига бързо до Краков, Варшава, Берлин, Прага и Братислава. Счита се, че Вроцлав е основан още през X-и век на Ostrów Tumski, т.нар. „Катедрален остров“. През вековете преминава в различни владения – чехи, унгарци, австрийци, германци и поляци са населявали града. Именно това етническо разнообразие му придава чар и в архитектурно отношение. Най-много запазени исторически паметници са оставени от австрийците и немците. Вроцлав преминава окончателно към Полша едва през 1945 г. след Втората световна война. Поради промяна в границите, тогавашното германско население е изселено от града, а на негово място идват поляци от източните краища на държавата. Немският Бреслау става полски.

Вроцлав и до днес си остава ключово място, обединяващо и пазещо историята на много народи. Неслучайно е прието мотото на града: „Вроцлав – място за срещи“. С пожелания за приятно прекарано време из улиците му идва и краткият ни списък със забележителности, джуджета и кулинарни изкушения.

И като споменахме джуджета …

Едно съвсем безопасно фотосафари за дребосъци определено е първото, с което да започнете във Вроцлав. Хубавото на дребосъчетата е, че те показват всяко по-важно място в града, обозначават къде каква храна се предлага, как да си купите сладолед или къде е бившият затвор на града. Всяка фигура на джудже стои гордо на мястото си с мисия. Около петстотин джуджета из града привличат вниманието на туристите, виждате ги на най-неочаквани места (сладко е, когато са до кошчето на гарата) и са приключение за малчуганите, които си умират да се снимат с тях.

Историята на киното в подземията на Вроцлав

Един от малкото Movie Gate салони в света се намира във Вроцлав. Напълно очаквано е да подминете музея, вървейки през Plac Solny (Площад на солта). Табелата изобщо не е натрапчива, но пък мен ме грабна кино темата, а това, че трябваше да сляза в тесен процеп под земята ми се стори още по-интригуващо. Все пак не ходете с огромни очаквания. Експозицията не е особено богата, но интерактивният музей омагьосва с атмосферата си и съчетанието между подземието и филмовия реквизит.

Да си хапнем триделник, палачинки и пироги

Въпросният триделник (Trdelnik) го има навсякъде от Трансилвания до Силезия. Не е сигурно къде се е зародил за първи път, унгарците претендират, че е техен. Склонна съм да им повярвам, че  именно те го пренасят на юг към Румъния и на север към Чехия и днешна Полша. Все пак не мога да скрия, че във Вроцлав съм хапвала най-вкусните триделници. Ако се чудите какво е това – голяма калорийна бомба, тестено руло, сладко и пълно с каквото си пожелаете (шоколад, сладолед, плодове…).

Палачинките също не са за изпускане. Да, има ги навсякъде по света, но поляците се стараят всеки да остане доволен от порцията си.

Пирогите (Pierogi) са типични за цялата държава. Можете да пробвате както печени, така и просто варени. Има ги със сладък пълнеж, но най-традиционни са солените – със зеле и гъби, както и с картофи и сирене.

Полша може да се похвали и с няколко шоколадови производителя, които все още са си само техни. E. Wedel съществува още от XIX-и век и това определено са любимите ми шоколади. В България са трудни за откриване, така че не пропускайте да се заредите в Полша. Марката има и сладкарници в по-големите градове. Във Вроцлав са две, а една от тях е на самия главен площад. Няма нищо по-добро от чаша натурален горещ шоколад Wedel!

А ако предпочитате нещо разхлаждащо, на всеки ъгъл се предлагат домашни сладоледи. И да, това е истински студен крем, а не оцветена вода!

Разходка с лодка

И да не пропускаме крайбрежието на Одер. В периода април – октомври е най-удачно да се насладите на градския пейзаж по поречието на реката. Има плаващи ресторанти, а близо до зоопарка можете да наемете кану или малка лодка, за да се повозите с приятели. Струва си изживяването!

Животински свят в зоопарка и игра с папагалите

Вроцлав има доста голям зоопарк с богато разнообразие от животински видове. В центъра на парка е разположена сградата на Африкариума – спорно архитектурно творение, предвид странните изкуствени скали в интериора (и сумата, платена за тях). Но пък вътре можете да се порадвате на хипопотамите и екзотичните аквариуми.

В няколко полски града са отворени т.нар. папагалници (Papugarnia). Ако сте любители на птиците или просто искате да посетите нещо нестандартно, отделете си час за това място. Във Вроцлав то е в центъра на града и е леснодостъпно. На входа ще ви дадат семена за папагалите, но внимавайте – някои са изненадващо агресивни и неочаквано лакоми!

Ден в музея

Ден или два за традиционните архитектурни забележителности и изложби няма да са ви излишни. Особено известна е сградата на кметството, както и целият главен площад на Вроцлав. Разноцветните сгради са възстановени в оригиналния си облик след 1945 г. Plac Solny се намира в непосредствена близост, а на него ще откриете входа към Movie Gate.

Забележителни са сградите, запазени от пруския период на града. В бившия кралски дворец днес се помещава Исторически музей на Вроцлав и Художествената галерия. Музеят е напълно безплатен, така че лесно можете да се потопите в красивия интериор, както и да разберете повече за историята на града.

Панорамата на битката край Рацлавице (Panorama Racławicka) пък е част от Националния музей и представя огромна картина (15х114 м.) в специална цилиндрична зала. В Полша това е единственото запазено произведение от такъв мащаб.

Отделете си и време за църквите – ако просто обиколите стария град и тръгнете пеша към Ostrow Tumski, ще откриете по-забележителните като „Св. Джон Баптист“, Университетската църква, „Св. Елизабет“ и др.

Паркове за пример

Може би най-прекрасната част от Вроцлав са зелените пространства. Заобиколена от църковни сгради е Университетската ботаническа градина, която е достъпна от април до октомври. Това е едно от най-райските кътчета, които съм посещавала. В слънчев ден и с разцъфнали рози няма равна на себе си. Не е голяма, но пък е идеално място за отдих с книга в ръка.

Вече споменахме зоопарка на града, а на няколко метра от него се намира известната Зала на столетието (Hala Stulecia). Сградата с парка и мултимедийния фонтан става част от списъка на ЮНЕСКО през 2006 г. До нея е изграден и т.нар. Японски парк, също образец на ландшафтната архитектура. За по-смелите, които не са се изморили след обиколката, парк Шчитницки (Park Szczytnicki) е добро продължение на гореспоменатите два. Паркът е създаден още през XIX-и век (първият обществен парк на града) и е известен като „втората ботаническа градина“, но е доста по-голям и обширен.

Да отидем на кино, опера или концерт

Националният музикален форум отваря врати през 2014 г. и се превръща в неизменна част от вроцлавския културен живот. Своеобразна филхармония край реката с модерен площад отпред, сградата е интересна модерна архитектура, а интериорът сякаш ни пренася на друга планета. Главната концертна зала е добре проектирана, макар и видимостта да не е перфектна от последните балкони. Все пак си струва да отидете на класически или джаз концерт там, за да усетите духа на мястото.

Операта пък е истинско архитектурно бижу. Проектирана е от Карл Фердинанд Лангханс (син на  Карл Готхард Лангханс, построил Бранденбургската врата в Берлин) още през 1837 г.  и се използва за оперни и балетни представления през цялата година.

За разлика от повечето български градове, където все по-рядко се намират независими кина, Вроцлав е пълен с такива, фестивали има постоянно, така че погледнете афишите. Хубав филм е идеален завършек на всеки изпълнен със забележителности ден.

Да се разходим около Вроцлав

В покрайнините на Вроцлав също има какво да се види. Лешница (Leśnica) е приятен квартал в края на града. Най-лесно е да си хванете влак от централната гара, с градски транспорт се пътува много по-бавно. В Лешница се намира един от многото немски дворци, запазени в Силезия. Сградата е реставрирана, а днес е културен център.

Разходете се до Олешница (Oleśnica), Швидница (Świdnica), Легница (Legnica) и Валбжих (Wałbrzych)  със замъка Кшьонж (Zamek Książ). В Олешница и Валбжих отново ще откриете замъци от ранната история на Полша. Най-запазени са интериорите от германското присъствие в Силезия. Въпреки че войните са унищожили голяма част от оригинала, а много ценни притежания са били заграбени, днес всичко е възстановено в почти автентичен вид. И докато замъкът в Олешница е на достъпно място в центъра на града, Кшьонж е на цели седем километра от централната част на Валбжих. Можете да хванете автобус пред гарата или да походите пеша, ако имате час в запас и предпочитате да разгледате града.

Легница и Швидница са умалени варианти на Вроцлав с пъстрите сгради и площади. Паркът в Легница продължава с километри покрай реката и идеален за спорт на открито. В Швидница пък се намира лутеранската църква „Св. Троица“, построена през XVII-и век след Тридесетгодишната война (1618-1648). Характерна е с дървената си конструкция и оригиналния бароков орган. От 2001 г. е част от списъка на ЮНЕСКО.

Има много за разглеждане във Вроцлав. Градът е голям почти колкото Варна и Пловдив взети заедно. Изобилства от архитектурни образци от Средновековие до Модернизъм. Притегателен студентски център за младежите от цялата страна, Вроцлав никога не спи и с всяка разходка откриваш по нещо ново. През лятото градът се превръща в курортен център, а крайбрежието на Одер се изпълва с „плажни“ барчета. Къде се ползват щайги вместо столове, къде други рециклирани материали, животът кипи. През есента и зимата утихва, но предлага много културни занимания – музикални фестивали, театри, изложби. И така до пролетта, когато малко по малко се събужда за следващия сезон, пълен с разноцветни светлини покрай водната шир.

А стигнете ли веднъж там, безбройни замъци ви очакват, за да ви разкажат историите на своите красиви, но тъжни принцеси, на смели владетели и славни победи, а понякога на големи загуби и печал. Едно е сигурно – когато и да отидете във Вроцлав, ще останете повече от запленени от чудесата му!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновПо Ком-Емине и към себе си04.08.2021

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино