Образование

We Matter: Където учениците говорят – интервю с Елвира Димитрова

23.03.2021

Странен е кръговратът на живота и особено на детското съществуване. От „дръж се като голям човек, вече не си бебе“ неусетно се преминава към „още си малък и не разбираш“, докато не се стигне обратно до прословутата зрялост, когато човек би трябвало да си е поставил ясни цели какво иска да постигне занапред. За да имаме обаче знаещи, можещи и най-вече уверени млади хора, не трябва да неглижираме талантите им докато са все още в училище и търсят себе си.

Всеки заслужава да бъде чут и да получи напътствия и подкрепа за любимите си занимания. Една платформа си поставя за цел именно това – да даде шанс за изява на ученици и студенти. Дизайнът на платформата също е тяхно дело, израз на техните идеи, въображение и креативност. За да научим повече за младите таланти, разговаряме с Елвира Димитрова – редактор и създател на дигитално списание “We Matter”.

„Където учениците говорят“ – така ни посреща платформата “We Matter” в социалните мрежи и на сайта си.  Българските ученици определено имат нужда от повече места за изява и на свобода на словото. Как се роди идеята за “We Matter” и кое събра екипа именно за тази кауза?

Идеята се роди в класната стая –  заради всеки разговор, който някога съм имала с ученици, заради всяка несигурност, за която младежите са ми споделяли, заради всяко оплакване, което са имали към учител, образователна система или като цяло към училище. Искаше ми се да намеря начин да им позволя да бъдат себе си, да им покажа, че са важни и че никога няма да са сами. Те заслужават да го знаят. Така се появи списанието. То е една платформа, която им дава възможност да се изкажат, да бъдат креативни и да натрупат опит в сфера, която представлява интерес за тях, като същевременно ги учи да вярват в себе си, в силата на гласа си и действията си. Вярвам, че онези младежи, които откриват смисъл в мисията ни, избират да се присъединят основно заради това, както и защото търсят възможност да споделят творчеството и мнението си.

Кой подготвя съветите, които се публикуват в социалните мрежи?

Разпределени сме на няколко групи: Instagram, Facebook, а отскоро и Tik Tok. За съдържанието в Instagram отговаряме аз и още една от редакторките на списанието (Симона Александрова), а пък страхотните изображения са дело на Гергана Вълчева. С Facebook и с Tik Tok се занимават ученици, които проявиха интерес и желание да отговарят за тях. Имаме си график и разпределение на съдържанието, за да може всичко да е по-организирано. Целта ни при социалните мрежи е да поднасяме полезна информация на аудиторията, както и да им помогнем да повярват в себе си.

Само ученици ли могат да се присъединят като автори към екипа, или сте отворени към всеки с желание да допринесе за каузата на “We Matter”?

Всеки човек, който има идея за това как бихме могли да развием “We Matter”още повече или иска да ни подкрепи, е добре дошъл да се свърже с нас. Винаги приветстваме идеи, препоръки, съвети и желаещи да допринесат за развитието на списанието. Безкрайно сме признателни за това колко хора споделят съдържанието ни и ежедневно ни пишат, за да ни поздравяват за мисията, която сме си поставили, и за това, че се опитваме да помогнем на младежите. Списанието обаче си остава платформа за учениците/студентит – техен терен за изява, мястото, където споделят мислите си, възгледите си и творчеството си. Това, че някой не е ученик или че вече е завършил, не означава, че за тях няма място в нашия колектив. Просто ще има възможност да се включи с друга роля, например като „редактор“ вместо като „автор“.

Откриване на списанието_ Снимки: Даниел Стефанов

Имате ли помощници при оформянето на онлайн списанието, или и тази задача е в ръцете на креативния ви екип? Разкажете повече за това как създавате списанието – избора на тема, подбор на материали и т.н.

Всичко винаги започва с избора на основната тема, като се опитваме да изберем тема, за която могат да се измислят по-конкретни заглавия, за да може учениците да имат по-голям избор и всеки да открие това, за което наистина му се пише. Следващата стъпка е да помислим за примерни теми и възможни интервюта. Тези неща се правят от редакторския екип. Когато сме готови, споделяме темите и сроковете с учениците, така че те могат да намерят точната за тях. Ако имат идеи, които не са в таблицата с темите, подбрани от нас, ни пишат, за да ги добавим. Преминава се през две чернови – първа и финална, както и през една детайлна обратна връзка. Когато всички текстове са завършени, ги изпращаме на дизайнера за оформление.

Обикновено финишираме с около 50-60 страници. Публикуваме всички финални чернови, които учениците ни изпратят. Понякога се случва така, че след предаването на първите текстове им изникват доста ангажименти и не успяват да се вмъкнат навреме за финалния срок, но тогава им даваме възможност да включим текстовете им за някой следващ брой или пък за блога, когато са готови с тях.

Алекс Еринин отговаря за визията на списанието от самото начало и винаги се справя страхотно, а пък уникалните и тематични корици са дело на Диана Благоева. Наскоро си поставихме за цел да вмъкваме повече кадри, направени от любители, които искат снимките им да присъстват в списанието. В новия брой ще има повече такива.

Откриване на списанието_ Снимки: Даниел Стефанов

Досега са излезли шест броя на списание “We Matter”, а през февруари се появи специалното издание “We Matter Creative”. Ще остане ли “Creative” серията в отделна поредица, или ще продължавате да комбинирате статии и “Creative corner” в останалите броеве? Какво да очакваме в бъдеще от списанието?

“We Matter Creativeбеше едно огромно вълнение. Чрез него искахме да дадем възможност на всички пишещи, рисуващи и снимащи да изразят себе си, като преценихме, че когато това се случва в отделно издание, младежите-творци ще се почувстват още по-сигурни в себе си и по-смели да споделят творчеството си. Целяхме да ги уверим, че са специални и значими заради това, което правят, и да им покажем, че за работата на всеки един артист си има ценители. Просто трябва да имат търпението да достигнат до тях. Ние с удоволствие бихме им помогнали да го направят. Затова със сигурност ще има още креативни броеве. Докато има младежи, които искат да публикуваме творчеството им, ние ще продължаваме да го правим, защото те го заслужават. Съвсем скоро ще отворим сроковете за втория креативен брой,  така че всеки, който не е имал възможност да се включи в първото издание, ще може да го направи във второто.

През април ще излезе брой 7 на списанието ни. Основната тема ще бъде „Изпити“, а текстовете имат за цел да помогнат на всички младежи, на които в близко бъдеще им предстои важен изпит. Същевременно работим по обновяването на сайта ни, за да засилим качването на съдържание и там. Планираме през следващите няколко месеца да стартираме и подкаст, за да може да споделяме някъде полезното съдържание, което получаваме от всичките ни гости в “Envision”.

Започваме работа и по още една инициатива, която считаме за изключително важна и която отново има за цел да подкрепи младежите. Скоро ще дадем повече информация за нея в социалните ни мрежи.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование