„Завръщането на първия отмъстител” – изненадващо нетрадиционен комиксов филм

03.04.2014

kartina1

Нека си го признаем – Капитан Америка далеч не е персонаж, който може лесно да спечели публиката. Още самото му име звучи бутафорно, а като добавим и впитото синьо костюмче, червените ботуши, белите и червени райета на корема, огромната звезда на гърдите, буквата А на челото и неотлъчния щит с цветовете на американското знаме, картинката става направо гротескна. Но аз лично винаги съм вярвал, че когато става дума за комиксови филми, няма силни и слаби персонажи, а силни и слаби писатели. „Завръщането на първия отмъстител” е доказателство, че дори най-остарелият и пропаганден герой би могъл, в ръцете на добри творци, да стане център на качествен, въздействащ и изключително актуален филм.

Вижте още: ТОП 10 БЛОКБЪСТЪРИ за 2014 година

Едно от най-големите достойнства на филма е това, че той силно се различава от останалите ленти на Марвел. Режисьорите Антъни и Джо Русо са поели проекта с намерението да разчупят стандартната формула на комиксов блокбъстър като черпят вдъхновение от 70-тарски шпионски трилъри от рода на „Трите дни на Кондора”. Резултатът е налице – вместо поредното супергеройско клише, публиката получава интригуващ политически трилър с шпионски елементи.  „Завръщането на първия отмъстител” е доста по-сериозен в сравнение с другите филми на Марвел, атмосферата е доста по-напрегната, шегите са доста по-редки. И все пак това не означа, че филмът е напълно мрачен и лишен от хумор. Напротив – майтапите и остроумните реплики продължава да ги има, просто този път те са поставени в доста по-сериозен контекст.
kartina2

Сценарият на филма е изключително стабилен и премислен. В това отношение „Завръщането на първия отмъстител” се отличава от редица заглавия в жанра като „Тор: Светът на мрака”, „Върколакът” и „Човек от стомана”, при които цялостната история е съшита с бели конци и съществува само колкото да свърже криво-ляво отделните екшън сцени. Лентата може да се похвали с много стегнат и целенасочен сюжет, изпълнен с многобройни обрати и изненади. Напрегнатата история успява не само да грабне, но и да задържи трайно вниманието, правейки всичките 136 минути от филма практически неусетни.

Във визуално отношение филмът може да се сравнява единствено с „Отмъстителите”. Екшънът в „Завръщането на първия отмъстител” е категорично най-добрият, който Марвел са правели някога. Спиращи дъха преследвания с коли, епични стълкновения с летателни машини, впечатляващи ръкопашни боеве – всички видове бойни сцени изглеждат изключително качествено. Нещо повече – екшънът придава усещането за истинска опасност. Героите не са неуязвими, нямат метална броня или непробиваема божествена кожа, всеки понесен удар има видими последствия за тях.

kartina3

Душата на историята са нейните герои, като най-важен, естествено, е онзи бутафорен американец със звезда на гърдите. Лентата успява да развие и оформи персонажа по изключително затрогващ начин, придавайки му дълбочина и актуалност. В първия самостоятелен филм за Капитана нещата бяха по-лесни – там младият идеалист Стив Роджърс се бореше с лоши нацисти, светът беше доста черно-бял, границите между доброто и злото – ясни, а мисията – възвишена. След събуждането си в съвременния свят Капитанът се среща с отбор ексцентрични юнаци и всички заедно разгромят космическия тиранин и неговата извънземна армия. Но какво следва оттук насетне? Железният човек се връща в своя небостъргач, Тор се връща в Асгард… а Капитан Америка няма как да се завърне в миналото. В какво би могъл да открие смисъл той, след като войната му е приключила, любимата му жена е старица, приятелите му са мъртви, а вещите му са музейни експонати? Стив Роджърс търси мястото си и в случая важен е не просто светът, който е изгубил, а и светът, който намира на негово място. Свят на правителствени интриги и машинации, на глобално следене, на страх и манипулация. Как може да се впише в този свят човек, чиито възгледи и разбирания са били крайно идеалистични още през 40-те?  Филмът подхожда към тези въпроси сериозно и внимателно, това не са просто евтини гръмки на фрази, с които да бъде спечелена тинейджърската публика, това са значими елементи от пътуването на героя.

Вижте още: Супергероите в киното през последните години

Стив Рождърс е изигран превъзходно от Крис Евънс, който вече за трети филм доказва, че се чувства изключително удобно в ролята. Евънс притежава много специфичен чар, доста различен от този на съотборниците му от Отмъстителите. Докато Тони Старк и Тор печелят публиката с това, че са арогантни – първият е остроумен арогантен всезнайко, а вторият – честолюбив арогантен мъжкар, то Стив Роджърс очарова със своята скромност и невинност. Чистотата и добротата на погледа му се открояват допълнително на фона на внушителното му тяло с огромни бицепси. И както Робърт Дауни Джуниър е перфектният Тони Старк, а Крис Хемсуърт – перфектният тор, така Крис Евънс е несъмнено перфектния Стив Роджърс.

kartina4

Останалите актьори от екипа също се представят на изключително високо ниво. Марвел са известни с това, че винаги подбират безспорно талантлив състав, но понякога добрите актьори са прохабени за слабо написани роли. Такъв беше случая с Хюго Уивинг в първия филм за Капитан Америка, както и с Кристофър Екълстън в „Тор: Светът на мрака”. За щастие ситуацията тук е различна, тъй като всеки от актьорите има възможност да разгърне потенциала си благодарение на силния сценарий. Скарлет Йохансон е все така неотразима в ролята на Черната вдовица. Моралният релативизъм на героинята ѝ се балансира добре с моралния абсолютизъм на Стив Роджърс и двата персонажа работят страхотно в комплект. Заслуга за това има и несъмнената химия между Йохансон и Евънс, за които това е четвърти общ филм, след „Идалният резултат”, „Нани” и „Отмъстителите”. Себастиян Стан е страхотен в ролята на Зимния войник. Злодеят на филма изглежда могъщ, силен и истински плашещ по много първичен и физически начин. Същевременно Стан успява да придаде на героя си реална дълбочина, изигравайки превъзходно някои от най-затрогващите емоционални сцени, показвани въобще в комиксов филм. Робърт Редфорд и Самюъл Джаксън за пореден път демонстрират класата на старата генерация, особено в общите им сцени. Антъни Маки представя доста успешно Сам Уилсън – Сокола – популярният другар на Капитана от комиксите. Емили Ван Камп също стои доста добре в ролята на Агент 13 и една от малкото грешки на филма е в това, че не ѝ отделя повече екранно време.

Интересен за отбелязване е фактът, че събитията от филма са значими не само за Капитана, но и за цялата екранна вселена на Марвел. Тепърва предстои да видим как те ще повлияят на сериала „Agents of S.H.I.E.L.D.” и излизащия догодина „Отмъстителите: Епохата на Ултрон”. Неслучайно продуцентите на компанията наричат „Завръщането на първия отмъстител” с прозвището „Отмъстителите 1.5”.

 

Филмът ще направи премиерата си в САЩ на 4-ти Април, но предварителните оценки на критиците до този момент са изключително позитивни. От Марвел побързаха да обявят, че режисьорите на лентата са поканени да оглавят следващия самостоятелен филм за Капитана. Ако това стане, то поредицата несъмнено ще бъде в сигурни ръце.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваДа публикуваш или не „Вестник на властта“?07.03.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE