Том Харди – пътят в киното

11.02.2018

Изумителното превъплъщение на Харди в образа на наркомана и бездомник, страдащ от нелечимо заболяване Стюърд Шотрът във филма „Стюърд: Живот наобратно“ (2007), донася на Том номинацията на BAFTA за най-добър актьор. Филмът е по действителен случай, а образът на Стюард е изключително сложен и многопластов. Но Харди успява да улови всеки детайл в него, заради което печели награда за най-добър актьор на British Academy Television Award, а негов партньор е Бенедикт Къмбърбач.

Следва роля в „Sucker Punch“(2008), след което идва ред и на гангстера хомосексуалист Красивият Боб във филма „RocknRolla“(2008) на майстора на британския гангстерски филм Гай Ричи. Главната роля във филма е поверена на Джерард Бътлър, а филмът се превръща в шедьовър.

Същата година излиза и „Бронсън“, историята на англичанина Чарлз Бронсън, който прекарва по-голяма част от живота си в затвора, заради кражби и побоища. Том Харди пресъздава брилянтно образа на ексцентричния и луд затворник и печели и наградата за най-добър актьор на British Independent Film Award.

На снимачната площадка на „Брулени хълмове“(2009), където изиграва Хийтклиф, Том Харди се среща и с бъдещата си половинка в живота – актрисата Шарлот Райли. Същата година излиза и мини сериала The Take, където с ролята на бруталния гангстер Фреди получава две номинации за най-добър актьор на британски награди. В този филм отново си партнира с Шарлот.

Снимка: dailymail.co.uk

Продължава да играе и в театъра, а през 2010 година получава ролята на Еймс в „Генезис“ на Кристофър Нолан (“Престиж“, “Интерстелар“), който е истински магьосник в киното. Ролята в този филм се оказва и много важна за Харди, тъй като това поставя началото на чудесно партньорство и приятелство с Нолън и с Леонардо Ди Каприо. Получава Наградата „БАФТА“ за изгряваща звезда, „Scream Award“ за най-добър пробиващ актьор и още седем номинации за британски и американски филмови награди.

През 2011 г. в кината излиза филма на „Дама, поп, асо, шпиони“ на Томас Алфредсон, където има невероятната възможност да играе със своя идол и както го нарича „герой“ Гари Олдман.

Същата година излиза и „Боец“ , където играе боксьора Томи Конлън. Филмът разказва за битките, които героите водят както със света така и със самите себе си. Образът на Харди на пръв поглед е лесно разгадаем, но се оказва много по-дълбок и съдържателен. За тази роля Том се подлага да тежка и усилена подготовка и трудът му е възнаграден с една награда и пет номинации за други награди, сред които и „MTV Movie Award“ за най-добра битка.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Димитър РахталиевКратка история на киното II: италианският неореализъм23.03.2020

Още от Под Моста

Сериали Зима 2021
Калоян ГуглевСериалите, които ще гледаме през тази зимаКино