Кино

Българските филми, които очакваме до края на 2019 г.

04.09.2019

След някои неособено очарователни български предложения от първата половина на 2019 г. изглежда, че есента е сезонът, когато ще имаме повече поводи за гордост от киното у нас. Освен драма, в календара ни очаква малко комедия и романтика, за която не ни остава друго, освен да подкрепим с билети и стискане на палци да бъде сполучлива.

„Далеч от брега“

Филмът на Костадин Бонев вече беше част от програмата на фестивали като „Киномания“ и „София Филм Фест“, но от септември 2019 г. би трябвало да започне по-широкото му разпространение в кината у нас. Лентата е по мотиви от романа на Евгений Кузманов „Чайки далеч от брега“, който отправя сатиричен поглед на тоталитарния режим. В центъра на историята е театралният режисьор Злати Братоев, изпратен да работи в провинцията, където опитите му да постави своя нова пиеса се сблъскват с капризите на актьорската трупа, театралния директор и партийния комитет. „Далеч от брега“ събира пред камерата Пенко Господинов, Йоана Буковска-Давидова, Стефан Вълдобрев, Жорета Николова и много др., а повече за филма може да прочетете в ревюто на Под Моста тук.

Премиера: 13 септември*

„Писма до Антарктида“

Диана е майка на 8-годишния Ники и се опитва да запълни липсата на баща му, който е на експедиция в Антарктида. Момчето обаче все по-трудно се справя с отсъствието на татко си, а жената не може да поддържа лъжата безкрайно. В главната роля е Ирмена Чичикова, а Симеон Ангелов прави дебюта си като неин син. Режисьор на „Писма от Антарктида“ е Станислав Дончев, който е сред продуцентите на „Дъвка за балончета“. Във филма, който е по кината от 11 октомври, ще гледаме още Диана Димитрова („Откраднат живот“), Мая Бабурска и др.

Премиера: 11 октомври*

 „Завръщане“

Четвъртият филм на Ники Илиев ни среща с няколко приятели, които се опитват да спасят къщата от детството си. За целта те ще трябва отново да станат отбор и да се класират в състезание, а спомените от ученически години ще усложнят живота им. „Завръщане“ е заснет в красивия Пловдив и изглежда като следващата позитивна доза, която ще ни усмихне и напомни за пътуването към себе си. Филмът събира Бойко Кръстанов, Орлин Павлов, Александър Кадиев, Искра Донова, Евелин Костова, Диляна Павлова и дори Стефан Данаилов.

Премиера: 18 октомври*

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова5 български филма, които очакваме през 2020 година12.01.2020

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование