Кино

Българските филми, които очакваме до края на 2019 г.

04.09.2019

След някои неособено очарователни български предложения от първата половина на 2019 г. изглежда, че есента е сезонът, когато ще имаме повече поводи за гордост от киното у нас. Освен драма, в календара ни очаква малко комедия и романтика, за която не ни остава друго, освен да подкрепим с билети и стискане на палци да бъде сполучлива.

„Далеч от брега“

Филмът на Костадин Бонев вече беше част от програмата на фестивали като „Киномания“ и „София Филм Фест“, но от септември 2019 г. би трябвало да започне по-широкото му разпространение в кината у нас. Лентата е по мотиви от романа на Евгений Кузманов „Чайки далеч от брега“, който отправя сатиричен поглед на тоталитарния режим. В центъра на историята е театралният режисьор Злати Братоев, изпратен да работи в провинцията, където опитите му да постави своя нова пиеса се сблъскват с капризите на актьорската трупа, театралния директор и партийния комитет. „Далеч от брега“ събира пред камерата Пенко Господинов, Йоана Буковска-Давидова, Стефан Вълдобрев, Жорета Николова и много др., а повече за филма може да прочетете в ревюто на Под Моста тук.

Премиера: 13 септември*

„Писма до Антарктида“

Диана е майка на 8-годишния Ники и се опитва да запълни липсата на баща му, който е на експедиция в Антарктида. Момчето обаче все по-трудно се справя с отсъствието на татко си, а жената не може да поддържа лъжата безкрайно. В главната роля е Ирмена Чичикова, а Симеон Ангелов прави дебюта си като неин син. Режисьор на „Писма от Антарктида“ е Станислав Дончев, който е сред продуцентите на „Дъвка за балончета“. Във филма, който е по кината от 11 октомври, ще гледаме още Диана Димитрова („Откраднат живот“), Мая Бабурска и др.

Премиера: 11 октомври*

 „Завръщане“

Четвъртият филм на Ники Илиев ни среща с няколко приятели, които се опитват да спасят къщата от детството си. За целта те ще трябва отново да станат отбор и да се класират в състезание, а спомените от ученически години ще усложнят живота им. „Завръщане“ е заснет в красивия Пловдив и изглежда като следващата позитивна доза, която ще ни усмихне и напомни за пътуването към себе си. Филмът събира Бойко Кръстанов, Орлин Павлов, Александър Кадиев, Искра Донова, Евелин Костова, Диляна Павлова и дори Стефан Данаилов.

Премиера: 18 октомври*

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова5 български филма, които очакваме през 2020 година12.01.2020

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE