Образование

Дигиталното образование – създаване на цифрова екосистема

09.11.2020

Нека да бъдем честни – генерацията ученици днес няма абсолютно нищо общо с поколението отпреди 20, дори 10 години. Достъпът до информация не спира да расте, а изчислителната мощ във всяка класна стая и във всеки джоб са налице. Децата днес са и много по-визуално ориентирани. Основен въпрос на обучението е как да се търси и как да се отсява информация, така че да бъде оптимално полезна за това, за което е необходима.

Дъската, тетрадката, библиотеката вече не работят по начина, по който сме ги използвали ние, едва преди 10-15 години. Преподавателите трябва да контролират един дигитален свят, който да бъде пренасочван към ефективно постигане на резултати. Традиционните модели на образование, в които преподавателят размахва тебешир пред всички деца, изглежда крайно неактуален. Днес учениците имат възможността да работят много повече в групи, да разглеждат практически казуси и да получават по-конкретна и детайлна връзка по въпросите, които ги интересуват. Те учат в дигитална екосистема.

Снимка: автоматизация пък води до много допълнителни часове човешки труд, ако системата изисква ръчно вкарване на необходимата информация постоянно. А това също създава нежелание за употреба и намалява основните функции и положителни страни на концепцията.

Снимка:
Снимка: Дигитализацията на образованието е това, което се случва в настоящето и затова е от съществено значение да се изгради цифрова екосистема, за да се подобри и подпомогне взаимодействието на ученици и учители. Дигиталната екосистема ще позволи на образователните организации да съсредоточат енергията си върху улесняване на работата за всички участници в дигиталното образование чрез премахване на проблеми от различни естество, които затрудняват процеса на обучение.

Ползи от дигиталната екосистема

По-бързо приемане на технологията – всички участници в дигиталното образование могат да използват нови технологии по начини, които преди са били твърде сложни и неуправляеми, чрез използване в пълна степен на облачните услуги.
Генериране на нови ресурси за обучение –  интеграцията на екосистемите създава нови потоци от ресурси и позволява на организациите да проследяват и анализират широкообхватни данни, които протичат по време на процеса на обучение. Тези данни могат да бъдат използвани за създаване на нови инструменти и подобряване на процесите.
Подобряване на ефективността на образователния процес
–  дигиталната трансформация и създаването на цифрова екосистема подобряват ефективността на учебния процес и отношенията между ученици и учители.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаКолко е важно да бъдеш грамотен - полезни онлайн ресурси за правопис и граматика01.11.2021

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино