Образование

Internet of things в класната стая

16.11.2018

Истината е, че смартфоните не ни правят по-глупави. Важен е начинът, по който ги използваме.

Internet of things доказва, че технологиите могат и правят по-лесно и по-приятно ученето, а и живота като цяло.

А какво представлява понятието Internet of things? Интернет ни дава възможност да се свързваме с хора, независимо от тяхното местоположение и съответно да си обменяме всякакъв вид информация. Замисълът зад Internet of things е предметите да имат същите функции и възможности – да обменят съдържание помежду си и да могат да изпращат и приемат сигнали съвсем сами. Това позволява обмен на големи количества информация.

За съжаление, ще ви разочаровам и ще ви кажа, че това всъщност далеч няма да обезсмисли човешките функции и задължения, а напротив – единствено ще ги улесни. Смартфонът ни знае дали се движим, точно къде се намираме, колко крачки сме направили и хиляди други неща. Специалните гривни пък измерват освен направените от нас крачки, но и пулса ни и изгорените калории, което ни помага да следим здравето си. Internet of things има за цел да осигури на хората допълнителен комфорт и сигурност, а не да ги заменя.

При навлизането на Internet of things в ежедневния живот на всеки от нас, родителите ще бъдат по-спокойни за детето си – ще знаят точно къде се намира то, като свържат смартфона си с GPS-a на училищния автобус и локацията от телефона на тяхното дете. Всичко това докато вече са стигнали на работа.

В класната стая, в концепцията на Internet of things, всеки разполага със собствен лаптоп, който не е необходимо да носи на ръка постоянно. Децата придобиват знания и умения как да използват технологиите не само за игри, но и за да научат нещо ново и то по забавен и развлекателен начин. За учителите технологиите дават възможност за по-добра визуализация с помощта на 3D иновациите и съответно по-лесно разбиране от страна на техните ученици. В класната стая няма повече от 10 деца, а отоплението се осъществява чрез климатици.

Уроците имат вид на модерните приложения, наподобяващи подготовка за матура или някой курс по английски – избираш предмет и материалите, упражненията и всичко необходимо ще бъде налично. Това ще направи работата на учителите по-скоро менторска и насърчаваща, отколкото задължаваща и механична и фокусирана само върху проверка на домашни и писане на двойки. Най-вече тяхна ще бъде отговорността да научат учениците да различават виртуалността от реалността.

Изводът е, че Internet of things осигурява лесно проследяване на ученическите активности. Бъдещето на класните стаи се състои от показване на много различни типове работна среда, които ще се представят пред децата. Целта е те да имат по-самостоятелно обучение, възможност за работа в екип и собствена идея за бъдещето си. Технологиите и модерните методи на преподаване допринасят към една приятна и полезна атмосфера.

Ще попитате защо това е важно и как би помогнало за улесненото интегриране на деца с увреждания в класната стая?

В начално училище в Хамбург, Германия променят представите за класна стая чрез Internet of things. Иновацията помага на болно от рак дете на 10-годишна възраст да участва и да се адаптира към учебния процес без дори да присъства в класната стая. Докато седи вкъщи само с помощта на компютър, то присъства в реално време в класната стая.

Заместник директорът на Университетския медицински център в Хамбург доктор Крисчън Герлоф казва, че за децата с увреждания е важно да участват наравно с всички останали и да не бъдат изолирани от училищната институция. Тяхното присъствие в учебния процес до голяма степен помага и за социализацията им и това те да не се чувстват по-различни от останалите.

Интерактивността и технологиите улесняват живота им и редовния контакт с техни връстници. Доктор Герлоф признава също, че има още много възможни подобрения що се отнася до картината и звука на технологичните придобивки. Всички тези иновации правят живота на едно болно дете от рак по-поносим и дори по-приятен. Това разбира се е и в помощ на родителите на детето, които са спокойни, че то ще бъде образовано и щастливо. Повече за този случай може да видите тук:

А за финал ви предлагаме едно стоплящо видео и няколко мнения за училището на бъдещето според най-важните експерти – децата:

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър ПанайотовКогато роботите влязат в класната стая07.06.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование