Литература

Какво четат архитектите?

19.03.2020

Арх. Анета Василева е сред последните мохикани, които поддържат архитектурната критика в България жива. Съосновател е на WhAT Association, а нейна страст са модернизмът и наследството на социализма. И понеже ѝ е трудно да посочи само две заглавия, ето ги и нейните пет.

“Доброжелателните”, Джонатан Лител

За книгата: Джонатан Лител е роден през 1967 г. в Ню Йорк, но живее и получава образованието си във Франция. „Доброжелателните“ е първата му литературна творба.

Книгата проследява мемоарите на Максимилиан Ауе, бивш нацистки офицер, живеещ във Франция. Главният герой е интелектуалец по всички показатели, но е и хладнокръвен убиец. Неговата история ни пренася в периода на Втората световна война и на нацисткия геноцид срещу евреите.

„Един от най-добрите, физически въздействащи разкази за баналността на злото.“

“След войната. История на Европа след 1945”, Тони Джуд

За книгата: Книгата е дело на професор Тони Джуд – един от водещите историци в света.Историята на съвременна Европа е разказана с дълбока чувствителност и си струва вниманието не само заради фактите, които поднася, но и заради високата си литературна стойност.

„Пример как се пише история на близкото минало.“

“Невидимите градове”, Итало Калвино

За книгата: Това е необичайна творба, състояща се от петдесет и пет глави, разпределени в девет отделни части, а всичко научаваме чрез въображаемия диалог между Кублай хан и Марко Поло. Петдесет и пет града, а всеки от тях обрисува утопични светове, изразява социална критика и ни поднася истинските, но скрити лица на въображаемите селища.

“Пътят”, Кормак Маккарти

За книгата: „Пътят“ е антиутопия за времето, когато цивилизацията и природата са мъртви. Баща и син пътуват през изпепелената Америка на юг към океанския бряг. Двамата не притежават нищо, освен дрехите на гърба си и оскъдни запаси храна. Но залогът на това пътуване не е само тяхното оцеляване, защото мъжът и момчето носят огъня на целия човешки род и съдбата на света зависи от успеха на мисията им. Книга за унищожение, но и за надеждата, която винаги остава в нас, дори в най-мрачните часове.

“S, M, L, XL”, Брус Мау и Рем Колхас

За книгата: Книгата е дело на канадския дизайнер Мау и на холандския архитект Колхас. Зад кориците се крият цели 1376 страници, пълни с архитектурни есета, интервюта, чертежи и скици.

„Книгата, която промени архитектурните книги завинаги.“


Кариерата на арх. Христо Станкушев е впечатляваща и изпълнена с много архитектурни награди. През 2014 г. е куратор на One Architecture Week. Съосновател е на Лаборатория ЗА Градско Развитие. Предлага ни четиво за млади предприемачи и нещо любимо за душата.

„The Archipreneur Concept“, Tobias Maescher

За книгата: Има много талантливи архитекти, но успява ли всеки да стартира самостоятелна кариера? Академичното образование често пропуска предприемаческия нюх като необходимо качество. Не само за архитектите, а за всеки творец, желаещ да подхване бизнес, са нужни редица умения, надхвърлящи професионалните квалификации и талант.

„Заради идеите и моделите на това как да бъдеш архитект, но и предприемач. Как да мислиш за професията си от гледна точка на клиента и размера на неговите обувки. Има и множество практични съвети за различните начини да бъдеш полезен и да презентираш работата си.“

„Infinite Jest“ („Безкрайна шега“), David Foster Wallace

За книгата: Романът е още една доза антиутопична научна фантастика. Изследва задълбочено актуален и до днес въпрос – развлеченията като начин и единствена цел на живот и какво говорят те за нас и вътрешния ни свят.

„Защото е един от любимите ми романи, към който се връщам от време на време. Заради сериозността, иронията и емпатията и как те заедно могат да бъдат отговор на всеки един въпрос. Заради малките уютни пространства на тенис академията и нейните герои.“

Продължава на следващата страница

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНяколко доказателства, че фантастиката е полезна за нас08.10.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE