Литература

Какво четат архитектите?

19.03.2020

Още един от младите автори на STROIINFO, Зекие Емин, ни споделя за една дълбока любовна история и за един труд, разкриващ нови хоризонти в градското планиране.

„Мадоната с коженото палто“, Сабахатин Али

За книгата: В периода между двете световни войни младеж на име Раиф е изпратен от баща си в Берлин, за да научи производството на сапун. Там по оживените улици на града, елегантните музеи и прословутите кабарета, случайна среща с красива художничка полуеврейка го преобразява завинаги. Животът на Раиф се променя в един миг, когато се влюбва в Мария. Заради копнежа да принадлежи на жената, която обича, главният герой се противопоставя на социалните норми и семейните традиции.

„Тази книга влиза дълбоко в душата на човек. Изпълнена е с невероятни диалози и монолози, представя герои, които виждат света по много различен начин от всички останали, представя тяхното търсене за смисъла на света, но по един непознат за съвременния човек начин. Книгата смело изразява силата на изкуството и как то отразява човешката душа, постоянното търсене на дефинициите за приятелството и любовта.“

„Градове за хората“, Ян  Геел

За книгата: Ян Геел е едно от най-значимите имена в градското планиране, както и автор на многобройни проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Ротердам, Лондон, Аман, Мелбърн, Сидни, Ню Йорк и др. „Добрата градска среда продължава да бъде голямо предизвикателство за архитектурните изследвания и образование… „Градове за хората“ дава много отговори на това какво може да се направи, но по-важното е как да бъдем сигурни, че този нов тип хуманистичен коректив ще бъде приложен.“ – споделя Геел.

„Тази книга беше първата, която ме просветли за силата на обществените пространства и за това, че средата около нас има абсолютния потенциал да бъде много по-красива и приветлива. Това да превърнеш паркинг в уютно площадно пространство или натоварен булевард в зелена система от градски градини, вече не ми изглеждат като утопични идеи. Ако все повече хора се интересуват от градска среда и се запознаят поне частично с възможностите на съвременното градоустройство, мисля, че имаме много по-голям шанс да направим градовете си по-красиви и функционални.“


Завършваме книжния си списък с научна фантастика, която препоръчва Нина Кръстева, съосновател на подкаста Архитектурно кафе.

„Аркадия“, Иън Пиърс

За книгата: Едно петнадесетгодишно момиче търси изчезнала котка, но вместо това се натъква на портал към друг свят и така започва едно незабравимо приключение. Роман, който ни пренася в три свята, преплетени един в друг. А четирима души търсят отговори – кой контролира бъдещето и кой миналото? А съществува ли изобщо времето? „Аркадия“ е чудесна наслада за въображението в стила на големи майстори на фентъзи и фантастика като К. С. Луис, Михаил Булгаков и Клифърд Саймък.


Сигурна съм, че още много книги заслужават място в този списък, но нека сега си поемем глътка въздух. Когато започнах това малко проучване, не очаквах осемнадесет прекрасни четива. Не очаквах и цели осем души да се отзоват с такава готовност. Крайният резултат ми дава увереност, че в българската архитектурна практика все още се срещат мотивирани, вдъхновяващи и отговорни личности. А за финал много ми се искаше да включа и някои от моите любими заглавия, но май повечето ги споменаха колегите, а и сте чели за тях на нашия сайт. Така че ви пожелавам приятна архитектурна разходка сред антиутопичните светове и дебрите на въображението!

Заглавна снимка: Susan Yin / @unsplash.com

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНяколко доказателства, че фантастиката е полезна за нас08.10.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE