Кратка история на музикалните стилове

28.01.2018

 

В края на 19 и началото на 20 век, когато Щатите бавно започват да се превръщат в мулти-културално общество, съставено от хора, идващи от най-различни краища на Европа, разнообразни културни общности започват да обменят своите традиции и историческо наследство. Когато блусът, музиката на Ню Орлиънс или така наречената „черна музика“, се смесва с традиционната западноевропейска музика (опера, класика) се ражда джазът. Той е съчетание между импровизацията и простите форми на блуса и сложните хармонични структури и техники на западната класика. Джазът е термин, който може да бъде приложен към голям обхват от музикални стилове (блус, рок, поп, фънк и др.) Той е по-скоро философия за това как да правим музика, отколкото стил сам по себе си. За един от основоположниците на джаз музиката се счита Луис Армстронг, който е известен с брилянтната си техника на свирене.

 

По-късно около 1940-1950 г. с навлизането на електрическата китара се оформя и рокендролът като стил. Той се основава на прости и кратки музикални композиции (около 3/4 мин.), които са бързо разпознаваеми, лесни за запомняне и перфектни за записване на 7-инчова плоча. Не се нуждаят от големи музикални ансамбли като джаза, защото използват усилватели, за което допринася и техническият прогрес. Този стил е широко разпространен и предпочитан, защото предлага на слушателя един по-разчупен поглед към музиката и идеята да се забавляваш, а не само пасивно да се възхищаваш на изтънчените симфонии и сонати. С навлизането на рокендрола  започва един нов етап за музикалната индустрия, етапът, в който музиката се популяризира и започва да заема по-голяма част от живота на хората. На пазара излиза танцувална музика, музика за ежедневието, която дори и обикновените хора могат да свържат с живота си.  В основата на рокендрола стои естествено електрическата китара, а един от първите изпълнители, прославили стила, е Елвис Пресли, чиито произведения и до ден днешен са еталон за конструкцията на една 3-4-минутна песен.

Почти всички съвременни музикални стилове като поп, рап, рок, пънк, метъл, R’n’B и др. се базират на рокендрола и универсалната музикална форма, заложена от него. Те са олекотена или по-тежка версия на това, което Кралят на рока прави, но в основата си съдържат основните мотиви от този изначален жанр. Промените в звученето се дължат най-вече на добавянето на различни инструменти, ефекти и промяна в акустиката и ритъма.

И така, ако уважаемият господин Линкълн не се беше заел с благородната задача да възвърне човешките права на афроамериканците, сега може би нямаше да се радваме на такава широка гама от текстури в музикалната палитра.

Автор: Даяна Маринова

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино