Литература

Любимите детски книги на „Под моста”

01.06.2019

„Хрониките на Нарния”, Клайв Стейпълс Луис

Това не е заглавие на една книга, а на поредица от цели седем. Истинска класика за поколения деца, историята проследява какво се случва в магическия свят Нарния – дом на вещици, фавни и други митични създания, и деца от нашия свят, попаднали случайно във вълшебното кралство.

Днес ние не четем книгите на Луис в реда, в който той ги е създал. Авторът започва историята си през 1950 г. с “Лъвът, Вещицата и дрешникът”, може би най-добрата от всички в поредицата. По-късно романите са подредени според хронологията на повествованието (и първа става “Племенникът на Магьосника”). Въпреки всичко, няма герой, който да се “изгубва” из повествованието или да ни обърква,  всеки образ е жив и дълбок и е изведен до самия край на епоса за Нарния.

Приказката на Луис не е предназначена само за детската аудитория. Напротив, авторът впечатлява с ерудиция и силен интерес към теологическите въпроси и именно към християнството са насочени повечето от книгите му. Самият той отказва да потвърди дали историята за Нарния е целяла да представи религията по-достъпно на младежите. Факт е, че препратките към християнството са осезаеми, което прави поредицата интересна и за по-зрелите читатели.

Част от “Хрониките на Нарния” също са филмирани, така че можете да се запознаете с лъва Аслан и на кино. Все пак книгите остават по-добри и далеч по-пълни от екранния вариант.

„Шегата, както и справедливостта, се раждат заедно с речта.“

Поредицата за Хари Потър, Дж. К. Роулинг

Едва ли съществува дори един мъгъл в света, който да не е чувал за малкия очилат магьосник и неговите приключения в училището за магия и вълшебство ,,Хогуортс‘‘.  Пътят към успеха на Джоан Роулинг обаче съвсем не е покрит с цветя и рози. На двадесет и осем годишна възраст тя остава без семейство, без работа и средства, разведена, заедно с шестмесечната си дъщеря. В това време историята за Хари съвсем не е готова – черно на бяло фигурират само първите три глави от поредицата. Трудните времена градят личността. Оцелявайки благодарение на социални помощи, през 1995 г. Роулинг завършва „Хари Потър и философският камък“. Ръкописът се отхвърля от цели 12 издателства преди Блумсбъри да го приемат. Изводът е – не се отказвайте от мечтите си, докато не се превърнат в реалност!

Днес ние четем (а някои препрочитаме) историята за Хари, Рон и Хърмаяни в седем тома, проследявайки техния живот в света на магията от първолаци до зрели мислещи хора. Романите е добре да се четат изключително внимателно, тъй като една на пръв поглед малка подробност в първата книга, може да се окаже ключов елемент в един по-късен етап. Важна част от правилното осъзнаване на историята е прочитът в реда на заглавията, тъй като всяка една част е свързана смислово с останалите в посочената последователност.

Не липсва и екранизация на поредицата. През 1999 г. Роулинг продава филмовите права на първата книга на Уорнър Брадърс с условието основният актьорски състав да е британски. Въпреки това, в осемте („Хари Потър и Даровете на Смъртта“ е в 2 части) продукции участват актьори с разнообразно потекло. Българската следа във филмите е актьорът Станислав Яневски, който играе ролята на Виктор Крум от българския отбор по куидич.

Дракони, феникси, дементори, домашни духчета, добри и черни магьосници живеят някъде измежду страниците и очакват да бъдат намерени от малки и пораснали читатели със смело сърце и приключенски дух. Не оставяйте въображението под леглото, обещавам, книгите не хапят, поне не в началото.

,,Лили Чудото‘‘, Книстер

Тя е десетгодишна червенокоска с любопитство, стигащо до небето. Смята себе си за обикновено момиче, докато един ден не се препъва в магическа книга, която я превръща във вещица. Оттогава преживява много забавни и диви приключения заедно с по-малкия си брат Леон и нахалния зелен дракон Хектор.

Поредицата се състои от двадесет и една книги, които могат да се четат поотделно, тъй като всяка една съдържа различна история, в която участват главните герои. В основата на концепцията стои това как едно дете може да измисли в ерата на технологиите различни игри и забавления с помощта на книгите, малко магия и жажда за приключения. Малките читатели пътуват от Дивия Запад, през замъка на Дракула, дори стигат до Луната редом с Лили, Леон и Хектор. По пътя срещат пирати, каубои, вампири, викинги, рицари и какви ли не други ,,човеци‘‘ като тях. Илюстрациите допълват цялостната картинка на случващото се, а забавата във всяка една книжка е гарантирана!

,,Това е Лили, главната героиня на нашата история. Тя е горе-долу на твоята възраст и на пръв поглед изглежда като съвсем обикновено дете. Такава си е тя… обаче не съвсем! Защото Лили притежава нещо, което изобщо не може да се нарече обикновено: книга със свръхстранни чудодейни думички! Просто една сутрин Лили я откри до своето легло. Как се е озовала там? Нямам никаква представа. Лили обаче знае, че модерната вещица Зурулунда Кноркс може би нарочно е оставила книгата точно в нейната стая. Тя знае още, че в книгата има истински вълшебства и магически трикове, дори някои от тях вече е изпробвала.

Обаче внимавай:

По-добре не се опитвай да ги правиш! Ако прочетеш една-едничка дума грешно, четката ти за зъби ще се превърне във вещерска метла, учителката ти — в зла измамница, сладоледът на клечка — в кисела краставичка. От съображения за сигурност Лили не разказа на никого за своята книга с чудеса. Може да се каже, че тя вече е една истинска тайна магьосница. Успя да опази тайната за книгата дори от своя малък брат Леон. А това си е сериозно постижение, защото Леон е много любознателен и понякога може направо да те изнерви. Въпреки това Лили много си го обича.

Така… Сега вече знаеш необходимото, за да се включиш в събитията.‘‘

Продължава на следващата страница

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста10 книги, които да ни стоплят през капризния февруари04.02.2019

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика