Литература

Любимите детски книги на „Под моста”

01.06.2019

„Хрониките на Нарния”, Клайв Стейпълс Луис

Това не е заглавие на една книга, а на поредица от цели седем. Истинска класика за поколения деца, историята проследява какво се случва в магическия свят Нарния – дом на вещици, фавни и други митични създания, и деца от нашия свят, попаднали случайно във вълшебното кралство.

Днес ние не четем книгите на Луис в реда, в който той ги е създал. Авторът започва историята си през 1950 г. с “Лъвът, Вещицата и дрешникът”, може би най-добрата от всички в поредицата. По-късно романите са подредени според хронологията на повествованието (и първа става “Племенникът на Магьосника”). Въпреки всичко, няма герой, който да се “изгубва” из повествованието или да ни обърква,  всеки образ е жив и дълбок и е изведен до самия край на епоса за Нарния.

Приказката на Луис не е предназначена само за детската аудитория. Напротив, авторът впечатлява с ерудиция и силен интерес към теологическите въпроси и именно към християнството са насочени повечето от книгите му. Самият той отказва да потвърди дали историята за Нарния е целяла да представи религията по-достъпно на младежите. Факт е, че препратките към християнството са осезаеми, което прави поредицата интересна и за по-зрелите читатели.

Част от “Хрониките на Нарния” също са филмирани, така че можете да се запознаете с лъва Аслан и на кино. Все пак книгите остават по-добри и далеч по-пълни от екранния вариант.

„Шегата, както и справедливостта, се раждат заедно с речта.“

Поредицата за Хари Потър, Дж. К. Роулинг

Едва ли съществува дори един мъгъл в света, който да не е чувал за малкия очилат магьосник и неговите приключения в училището за магия и вълшебство ,,Хогуортс‘‘.  Пътят към успеха на Джоан Роулинг обаче съвсем не е покрит с цветя и рози. На двадесет и осем годишна възраст тя остава без семейство, без работа и средства, разведена, заедно с шестмесечната си дъщеря. В това време историята за Хари съвсем не е готова – черно на бяло фигурират само първите три глави от поредицата. Трудните времена градят личността. Оцелявайки благодарение на социални помощи, през 1995 г. Роулинг завършва „Хари Потър и философският камък“. Ръкописът се отхвърля от цели 12 издателства преди Блумсбъри да го приемат. Изводът е – не се отказвайте от мечтите си, докато не се превърнат в реалност!

Днес ние четем (а някои препрочитаме) историята за Хари, Рон и Хърмаяни в седем тома, проследявайки техния живот в света на магията от първолаци до зрели мислещи хора. Романите е добре да се четат изключително внимателно, тъй като една на пръв поглед малка подробност в първата книга, може да се окаже ключов елемент в един по-късен етап. Важна част от правилното осъзнаване на историята е прочитът в реда на заглавията, тъй като всяка една част е свързана смислово с останалите в посочената последователност.

Не липсва и екранизация на поредицата. През 1999 г. Роулинг продава филмовите права на първата книга на Уорнър Брадърс с условието основният актьорски състав да е британски. Въпреки това, в осемте („Хари Потър и Даровете на Смъртта“ е в 2 части) продукции участват актьори с разнообразно потекло. Българската следа във филмите е актьорът Станислав Яневски, който играе ролята на Виктор Крум от българския отбор по куидич.

Дракони, феникси, дементори, домашни духчета, добри и черни магьосници живеят някъде измежду страниците и очакват да бъдат намерени от малки и пораснали читатели със смело сърце и приключенски дух. Не оставяйте въображението под леглото, обещавам, книгите не хапят, поне не в началото.

,,Лили Чудото‘‘, Книстер

Тя е десетгодишна червенокоска с любопитство, стигащо до небето. Смята себе си за обикновено момиче, докато един ден не се препъва в магическа книга, която я превръща във вещица. Оттогава преживява много забавни и диви приключения заедно с по-малкия си брат Леон и нахалния зелен дракон Хектор.

Поредицата се състои от двадесет и една книги, които могат да се четат поотделно, тъй като всяка една съдържа различна история, в която участват главните герои. В основата на концепцията стои това как едно дете може да измисли в ерата на технологиите различни игри и забавления с помощта на книгите, малко магия и жажда за приключения. Малките читатели пътуват от Дивия Запад, през замъка на Дракула, дори стигат до Луната редом с Лили, Леон и Хектор. По пътя срещат пирати, каубои, вампири, викинги, рицари и какви ли не други ,,човеци‘‘ като тях. Илюстрациите допълват цялостната картинка на случващото се, а забавата във всяка една книжка е гарантирана!

,,Това е Лили, главната героиня на нашата история. Тя е горе-долу на твоята възраст и на пръв поглед изглежда като съвсем обикновено дете. Такава си е тя… обаче не съвсем! Защото Лили притежава нещо, което изобщо не може да се нарече обикновено: книга със свръхстранни чудодейни думички! Просто една сутрин Лили я откри до своето легло. Как се е озовала там? Нямам никаква представа. Лили обаче знае, че модерната вещица Зурулунда Кноркс може би нарочно е оставила книгата точно в нейната стая. Тя знае още, че в книгата има истински вълшебства и магически трикове, дори някои от тях вече е изпробвала.

Обаче внимавай:

По-добре не се опитвай да ги правиш! Ако прочетеш една-едничка дума грешно, четката ти за зъби ще се превърне във вещерска метла, учителката ти — в зла измамница, сладоледът на клечка — в кисела краставичка. От съображения за сигурност Лили не разказа на никого за своята книга с чудеса. Може да се каже, че тя вече е една истинска тайна магьосница. Успя да опази тайната за книгата дори от своя малък брат Леон. А това си е сериозно постижение, защото Леон е много любознателен и понякога може направо да те изнерви. Въпреки това Лили много си го обича.

Така… Сега вече знаеш необходимото, за да се включиш в събитията.‘‘

Продължава на следващата страница

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста10 книги, които да ни стоплят през капризния февруари04.02.2019

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика