Литература

Любимите детски книги на „Под моста”

01.06.2019

За малките читатели препоръчваме поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателство „Лист“.

Съвсем скоро издателство “Лист” събра за нас цяла колекция от прекрасни детски книги, някои неиздавани досега на български език. А най-хубавото в тях е, че не четем единствено всеизвестните ни автори на детска литература, а и такива, които рядко са се осмелявали да се изявяват на тази сцена. Ето някои от най-емблематичните световни писатели и техните детски произведения:

“Морис, или къщичката на рибаря”, Мери Шели

Мери Шели става световноизвестна с романа си „Франкенщайн, или новият Прометей“. „Морис, или къщичката на рибаря“ е нейното единствено произведение за деца. Написано е още през 1820 г., но ръкописът му е открит чак през 1997 г. в Италия. С малко тъга и много надежда Мери Шели разказва красива приказка за едно момче в търсене на свой дом.

“Котаракът и Дяволът”, Джеймс Джойс

Джеймс Джойс се нарежда сред най-великите писатели на ХХ век, а романът му „Одисей” дава нови насоки в литературата и повлиява големи имена като Хорхе Луис Борхес и Умберто Еко. В томчето са включени „Котаракът и Дяволът” и „Котките на Копенхаген” – две истории, които писателят разказва на четиригодишния си внук в писма. Действието на първия разказ се развива във френското градче Божанси, разположено на десния бряг на Лоара. Главни герои в него са Дяволът и местният кмет, който надхитрява Рогатия да построи мост над реката.

“Вдовицата и папагалът”, Вирджиния Улф

Вирджиния Улф е родена под името Аделайн Вирджиния Стивън. Най-известните ѝ творби са романите „Мисис Далауей”, „Към фара” и „Орландо”, популярна е и с многобройните си есета и литературна критика. Пише детската история „Вдовицата и папагалът” за семейния вестник, който издава дванадесетгодишният ѝ племенник.

“Почукването се повторило три пъти. Госпожа Гейдж скокнала от леглото колкото могла по-бързо и се приближила до прозореца. Там, за нейна най-голяма изненада, кацнал на перваза, стоял един огромен папагал. Дъждът бил спрял, нощта била ясна и лунна.

Отначало тя много се изплашила, но скоро разпознала сивия папагал Джеймс и страшно се зарадвала, че е успял да се спаси от огъня.”

“Гаргите от Белокруша”, Олдъс Хъксли

Олдъс Хъксли (1894-1963) е английски писател и философ. Известен е с книгата си, антиутопия, „Прекрасният нов свят”. „Гаргите от Белокруша” е единствената му книга за деца. Пише я за своята племенница, която често му гостува. Оригиналът изчезва, когато къщата на семейство Хъксли изгаря при пожар. За щастие, екземпляр от историята е запазен от съседите и след смъртта на писателя е публикувана, за да можем да ѝ се насладим днес.

“— Какво става, Амелия? — попита той. — Лошо ли ти е? Казах ти да не преяждаш!

— Колко си груб и безчувствен! — избухна госпожа Гарг. — Аз се скъсвам да се грижа за теб, а когато не работя, всеки божи ден снасям по едно чисто ново яйце — освен, разбира се, в неделя и по официалните празници. Това прави двеста деветдесет и седем яйца годишно, а не ми се е излюпило нито едно гардже!”

Приятно юнско четене на всички деца ( и на тези, които се чувстват такива)! И не забравяйте – на плаж е най-хубаво с книга в ръка!

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста10 книги, които да ни стоплят през капризния февруари04.02.2019

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика