Образование

Мисията Уча.се – интервю с Дарин Маджаров

09.07.2019

Всяко второ училище в България използва видеата на Уча.се в часовете, а изгледаните уроци вече са над 45 милиона. Наградите и признанията не спират, но най-големият успех за тях е напредъкът на учениците. Благодарение на Уча.се хиляди деца подобряват своите резултати и за първи път учат с интерес в позната и харесвана среда, в своя дигитален свят. Защо дигитализацията е важна, какво предстои и кой стои зад всички тези уроци, разговаряме със създателя на Уча.се – Дарин Маджаров.

Да започнем с Образование 4.0 – целта е дигитализация на образованието. Какви са стъпките и докъде сме стигнали дотук?

Дарин: До този етап организирахме няколко големи срещи с ученици, учители, родители и представители на институциите. Там открихме някои основни промени, по които трябва да се работи – начертахме пътна карта за дигитализация на образованието в България чрез споделяне на добри практики, обмяна на идеи и локализиране на ресурси от представители на широк кръг заинтересовани страни , там се утвърдиха нужните промени и уверението беше, че се работи по тях. Всички участници трябва да работят със себе си – учители, ние – огранизациите в образованието, МОН, родители и ученици. Това е екипна работа. Хубавото на тези срещи беше именно това, че всички бяхме заедно.

Струва ми се, че Уча.се е свързващо звено между учители, ученици, институции… Така ли е според теб?

Това ни е целта. Но не се вземаме за някакви велики герои, спасители, а по-скоро за помощници на всяка една от страните – на учениците помагаме да си научават по-бързо и лесно уроците, на учителите помагаме да правят часовете си още по-интересни, на родителите – да видят децата си още по-успешни, а на министерството помагаме с това, че децата, които учат през сайта, са с доста по-добри резултати. Гледаме на всеки да помогнем.

Как успявате да им спечелите доверието? Струва ми се, че когато става въпрос за промени в образованието, тук сме доста скептични.

Не само в България, много често хората са мнителни по всякакви въпроси, особено когато говорим за някакви промени. Но как става – тестваш, и така хората, които ползват сайта, се убеждават не толкова на думи, а от самите резултати, които постигат.

Толкова много истории има на ученици, които казват – „бях пълен двойкаджия, нищо не разбирах, не ми беше интересно, влязох в сайта и изкарах петица на следващия ден“. За тях това е невероятно, те виждат, че могат, защото много пъти са им казвали, че не могат. Но когато пробват и се убедят, е различно. Ние правим продукт, който да работи за хората. Наблягаме на работата, а не толкова на приказките.

Какви са основните ползи и предимства на дигитализацията на образованието?

При учениците дигитализацията е задължителна, защото те израстват с тези устройства. Едната опция е да ги забраним, а другата, която е много по-логична, е да се адаптираме към тях. Тази дигитализация на всичко прави процесите по-бързи и по-лесни. Даже е странно да се обсъжда дали трябва да има дигитално образование или не. Въпросът е да се прави по добър начин.

Предимствата за учениците са, че се случва по-бързо, по-лесно и в тяхната среда. И това не означава, че няма да четат книги никога през живота си – когато се сблъскат с нещо, което им стане скучно, неразбираемо от началото, реакцията е, че не искат да го учат. И тогава учениците са отблъснати. Това, което ние се стремим да направим, е първият досег на ученика с различни теми и предмети, да му е приятен, интересен.

Вие имате хиляди видеа за всички класове и предмети. Как успявате да създавате толкова много видеа, какъв е процесът? Разкажи ни повече за екипа, който стои зад всичко това.

В момента сме 130 човека в екипа, доста се разраснахме – учители, аниматори, сценаристи. Оттам нататък имаме доста голям технически екип, с който работим по много нови неща. Но когато имаме кауза, работата е много приятна. Всеки ден има трудности, всеки ден се случват неща, които са голямо предизвикателство, и ако това, което правиш, не ти е мисия, всеки ден можеш да се откажеш. Когато имаш мисия с дългосрочна цел, трудностите са поредното нещо, което те прави по-силен.

Ти откъде се вдъхновяваш? Следиш ли други платформи, имаш ли любими чуждестранни платформи, откъде се учиш?

Мен ме вдъхновяваха и все още ме вдъхновяват моите впечатления от моите ученически и студентски години. В училище и в университета в Германия имаше преподаватели, които са много интересни, впечатляващи, не искаш да изпуснеш и минута, а имаше и такива, на които по време на часовете имаш най-добрия си сън през живота. Имаше лекции в Германия, в които сме влизали и на третата минута заспиваш.

Всички тези примери ме вдъхновяват и до ден днешен да правим така нещата, че човек, като учи да му е интересно, да е запален, да чувства енергията от другата страна. И затова е нужно да се следват няколко основни принципа. Когато ученикът усети, че човекът срещу него му предава информация със супер голям ентусиазъм, че е запален, а не просто прочита един текст пред него, когато са направени нещата със закачка, добре са визуализирани, обяснени са стъпка по стъпка – спазват ли се тези принципи, става наистина страхотно! И не важи само за учениците, а и за възрастните.

Съвсем наскоро получи награда за един от най-изявените млади личности в България. Какво ти носят тези награди и коя е най-голямата за теб?

Всички тези награди са оценка за Уча.се, аз не ги възприемам като нещо за мен. Те са за това, че целият екип се е трудил и продължава да се труди много време, вече 8 години. Възприемам ги като награда за качеството на продукта. Всяка минута, която влагаме, всяко левче, което имаме, влагаме в по-добро качество и повече удобства за хората. Така че ги виждам като едно огледало, защото ние всеки ден се трудим и ей така минават дните.

Тези награди, като ги съчетаем с резултатите на потребителите, ни показват, че сме на прав път и това ни дава много енергия. За да създаваме много голяма промяна в образованието е нужна много позитивна енергия, за да заразяваме с нея и хората. Но и да ги нямаше наградите, нямаше да бъде по-различно, защото ние сме вътрешно вдъхновени и това е нашата мисия.

Какво мислиш, че не могат да открият децата в интернет днес?

В интернет можеш да научиш как да си добър презентатор, но не започнеш ли да го правиш наистина, да видиш на практика какво става, не си го научил. Всеки трябва да използва информацията, за да я прилага в ежедневието си.

Какво остава непознато за хората, които общуват с вас, които използват платформата? Има ли нещо, което ти се иска хората да знаят, а остава скрито?

Повечето хора се изненадват от това колко голям екип сме. Често потребителите, гледайки крайния продукт, не си дават сметка за хората, които стоят зад това. Ако се съберем всичко 130 души, това е адски впечатляващо. Ежедневно стотици хора се трудят, това е голяма отговорност и всичко, което правим, гледаме да минавам през колкото се може повече хора за одобрение, за да сме максимално точни. И трудът на всеки един от тези хора е адски важен, защото така се създава цялото.

Какво предстои от септември? Имате ли нови идеи?

Имаме, да, като цяло ще имаме много повече срещи наживо с учениците. Вече започнахме да правим по няколко срещи в училищата. Идеята ни е да направим и по-задълбочени лагери, на които учениците да могат да се потопят в атмосферата за по-дълго с ментори, учители и да придобият повече знания. Целта на тези лагери, които ще са в рамките на седмица, е да бъдат срещи с вдъхновящи личности, да са изправени пред предизвикателства и чрез тях да научават повече за себе си и да развиват свои умения и като приключи тази седмица да имат много по-широк кръгозор и представа кои са и какво им се прави.

Как минават срещите с тях дотук?

С учениците срещите минават много хубаво, защото има много хубава енергия. Събират се по над 200 ученика във физкултурните салони, ние им разказваме нашите грешки. Идеята не е да им казваме – така се живее или така не правете, а те сами да изберат своя път. Не смятам, че е редно да им казваме какво трябва да направят и какво е успехът. А да получават информация и на базата на това да правят своите избори. Сега са в училище, но като завършат, започва истинският екшън, в който всеки ден си на изпит.

Виждаш ли промяна в образованието?

Да, виждам промяна. Но като се обобщи по този начин, повечето хора ще кажат, че не е така. Няма смисъл да говорим обобщено, но хората, до които ние се докосваме, които минават през сайта, семействата, които инвестират в това, при тях има много голяма промяна, те всеки ден споделят истории, числата са огромни вече.

Всяко второ училище в България използва видеата в класните стаи, използват ги като нещо, което разнообразява часовете и провокира учениците. Много учители, десетки хиляди, използват дигитализацията в училище. Има напредък там, където се полагат усилия.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование