Мирослав Петров, главен директор Продажби VIVACOM
Образование

Vivacom представи Viva Smart – нова платформа за цялостни IoT услуги и решения

07.11.2018

В кино „Култура“ се проведе събитие, организирано от Vivacom,  в което бе представена работата на компанията по най-новия им проект – Viva Smart. Viva Smart е платформа, която дава възможност да се използват предимствата на новите технологии, за да ни помогне да живеем в по-устойчива, качествена и интелигентна градска среда.

Как градската среда може да стане по-удобна за живущите в нея? Как можем да създадем умна градска среда? Събитието започна с думи на изпълнителния директор на Виваком, Атанас Добрев, с които той направи паралел между миналото, настоящето, бъдещето и това, което Viva Smart представлява. След него с детайлни примери се включи и главният директор продажби на компанията – Мирослав Петров, който нагледно показа свършената досега работа и как изглежда и функционира самата платформа.

Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM

VivaSmart е серия от иновативни продукти, които целят да направят живота в градската среда в пъти по-устойчив, оптимизиран и качествен, използвайки новите технологии.  Платформата обединява проектите и услугите на Vivacom в сферата на IoT. Ориентирана е към държавни институции, бизнес клиенти и крайни потребители.  Под шапката на Viva Smart ще развива 3 основни продукта – Smart City, Smart Data Hub, Smart образование Образование 4.0 (промяна на нагласите и правната рамка, създаване на дигитално съдържание, обучение на учители, дигитална среда в училище и Tech Lab (smart решения за стартъп бизнеси; проекти за създаване на дигитално съдържание).

На събитието бяха показани примери за интеграция на Smart Cities технологии от Поморие и Враца, където вече има развита система за видеонаблюдение и ефектите от нейната работа по превенцията с престъпления и пътни инциденти. Беше представен и интерфейсът и функционалностите, благодарение на които ще можем по-лесно и независимо да получаваме информация за състоянието на градските компоненти и по-лесно да живеем и пътуваме в населените места.

Второто направление е Smart Data Hub, което представлява единна платформа за цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни. Тя обединява всичките 11 data центъра на VIVACOM в страната и създава условия за развитие на успешен дигитален бизнес на клиентите на телекома, като едновременно с това оптимизира оперативните им разходи. Всички центрове осигуряват висока степен на сигурност, надеждност и достъпност на данните. Те отговарят на международните стандарти за електрозахранване, охладителна система, резервираност и интернет свързаност за такъв тип обекти. Чрез тях компанията предлага облачни услуги и ко-локация на ИТ оборудване.

Мирослав Петров, главен директор Продажби VIVACOM
Мирослав Петров, главен директор Продажби VIVACOM

За нас беше особено вълнуващо да научим повече за плановете на Виваком за развитие на дигиталното образование и техните проекти „Образование 4.0“ и Tech Lab.  Образование 4.0 ще влезе в класните стаи и най-сетне ще преобрази моделите, по които се преподава и учи. Идеята е да бъдат вкарани всички възможни и достъпни технологии, които учениците могат да използват, за да направят своето обучение в пъти по-интерактивно, ефективно и успешно. Най-сетне някой каза, че табуирането на смартфоните в учебния процес е нелепо и те всъщност трябва да бъдат основно средство в образователния процес. До момента телекомът е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища и повече от 80 детски градини в цялата страна, а с помощта на партньори са обучени и над 6000 преподаватели.

Tech Lab е с насоченост към стартъпите и хората с идеите.  Ще бъде създадено специално пространство, което да им помага да концептуализират, развиват и реализират своите идеи, подпомагайки иновирането на образователния процес.

Мирослав Петров, главен директор Продажби VIVACOM
Мирослав Петров, главен директор Продажби VIVACOM
Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM​
Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM​
Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаПътуване до Айфеловата кула с VR22.01.2020

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино