LIFE

Непал и Хималаите са за всички

28.02.2020

Нова година в Покхара

Върнахме се размазани в Покхара, но пък хванахме техния фестивал на уличната храна, който се простираше из целия Lakeside. На другия ден бързахме да направим своите 15 минути параглайдинг.

Да завършим годината с параглайдинг | Снимка: Личен архив

Най-хубавото на тази Нова година? Имахме всъщност компания. Срещнахме по нашия път в планината много свежи и интересни хора, които после също акостираха в Покхара. Посрещнахме Нова година, въртейки бутилка уиски Old Durbar около един варел с огън.

Ето как празнувахме Нова година | Снимка: Личен архив

Скритият Бандипур

На следващия ден заедно с едно куче, което ни следваше от 12 часа, потеглихме посока Катманду, но с една спирка за ден – Бандипур. Автобусът спира в популярния търговски град Думре, от който ще искате да избягате моментално. Оттам хващате втори автобус, който ще ви отведете към високите завои. Бандипур някак си е успял да се запази автентичен – архитектурата е прекрасна, все още има храмове, свещени пещери и хълмове, които ви носят съвсем нова перспектива за Непал. Има множество трекове, но ако се изкачите на основния хълм (няма как да го объркате), то ви гарантирам незабравим залез.

Бандипур | Снимка: Личен архив

Бандипур е спокоен извън туристическия сезон, не е претенциозно място и няма да видите тълпи хора, особено вечер. Стаята, в която отседнахме, беше реално под земята, миришеше на мухъл и си беше класическа дупка, но както вече сте разбрали – това не е особен казус за нас.

Залез в Бандипур | Снимка: Личен архив

След обиколка на града, пренощувахме и се отправихме на сутринта към Катманду. Нови часове на лашкане в автобуса. Пристигнахме в Катманду по тъмно. Чувството беше като за епилог на пътуването. Хостел, регистрация, душ, обратно в ресторанта, за който ви споменах. Няколко бири в бара срещу него и спане. Последният ни ден? Времето най-сетне се развали тотално и заваля дъжд. Имахме време само за малко подаръци и после се отправихме към летището.

За финал

Непал и Хималаите имат респектиращ характер. И с право. Но със сигурност има изключително достъпен начин за всеки да се потопи в тази страна. Коледа и Нова година бяха по-различни, но спомените са завинаги. Хималаите не е място, на което отиваш веднъж. Дърпа те отново и отново. А Непал не се посещава, той се преживява.

За финал | Снимка: Личен архив

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНепознатата Словакия – цветна и непредвидима04.03.2019

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика