7 причини да НЕ гледате Planet Еarth II

02.02.2017

За тези, които случайно не са запознати – Planet Earth II е научнопопулярно предаване на BBC, продължение на придобилите култов статут серии Planet Earth от 2006-та. Концепцията е проста – всеки епизод разказва за различен вид хабитат и животните, които го обитават. Например – епизод за пустините, епизод за планините, епизод за градовете и така нататък. Предаването чупи рейтингови рекорди и е съпроводено с възторжения рев на орда от почитатели. Но аз реших да съм алтернативен и да ви предоставя 7 причини, заради които никога не трябва да се докосвате до него.

Причина 1: Критиците и зрителите го обожават – вие сте различен

Оценка 9,7 в IMDB (първо място сред сериалите) и 10,6 милиона зрители в прайм тайма на ‘BBC One’ не са шега работа. Шоуто е по-гледано от младите зрители, отколкото ‘X-Factor’, а по време на излъчването си достига до 40,2% от цялата аудитория във Великобритания. И тук става въпрос единствено за Кралството – излъчването му в чужди държави и броят гледания онлайн е неизвестен. Но ако все пак вие сте от хората, които смятат, че авторите на оценки и ревюта са за тъпанари без собствено мнение, а щом нещо е харесвано от всички, значи е масова помия – Planet Earth II е перфектният продукт, който да мразите без дори да сте гледали.

Причина 2: Прави се от Дейвид Атънбъро – има за какво да му завиждате

Името Дейвид Атънбъро може да не е познато на всеки, но едва ли има човек, който да не го е засичал някога по телевизията. Безспорно това е най-известният създател и водещ на научнопопулярни предавания на нашето време. Родител на стотици филми за природа и животни, той е правил едни от най (а може би направо НАЙ) добрите филми в жанра. Днес човекът е на 90 години, 60 от които е прекарал в телевизията, правейки документални серии. Работи с BBC почти от самото му създаване, като е бил програмен директор на ‘BBC One’ и главен директор на ‘BBC 2’. Жива легенда, която комбинира гений, примесен със зверски опит и кауза, за която си струва да посветиш живота си. Казват, че Атънбъро е пътувал и обикалял света повече от всеки друг, живял някога. В същото време вие сте ходили веднъж на море в Гърция и два пъти на шопинг в Берлин – за какво ви е да гледате поредния богопомазан чужденец – къде сме ние, къде са те, а?

Причина 3: Умопомрачителна визия и нови технологии – въобще не е хипстър

Не съм толкова запознат с операторско майсторство, постобработка и видеотехнологии, колкото ми се иска. Но трябва да си ампутиран от чувство за естетика, за да не разбереш за какво става въпрос. Защото визията на Planet Earth II е нещо, което не се вижда всеки ден. Различни коментари в интернет гласят, че техническият и снимачен екип на предаването е в онзи 1% на най-добрите професионалисти в света. И аз сляпо съм готов да застана зад това твърдение.

Защото Planet Earth II е най-красивото и добре заснето нещо, което съм гледал през целия си живот. Всяка сцена е изкуство, всеки момент е пиршество за очите, всеки кадър е фотография. Няма епитети и хиперболи, способни да опишат това, което момчетата и момичетата от BBC са сътворили. За заснемането са използвани най-новите и висококачествени технологии, а гледането с минимум HD качество е задължително. Но, разбира се, ако вие сте хипстър, падащ си по алтернативните клипчета във Vine и твърдите, че историята на киното и телевизията приключва през 80-те – значи трябва да стоите доста далеч от тази шарения.

Причина 4: Музика от Ханс Цимер – мразите го

Точно така, музиката на Planet Earth II е на Ханс Цимер и е абсолютно феноменална. Често ще се зачудите дали не гледате „Черният рицар“, „Интерстелар“ или „Генезис“, а още повече ще се объркате, когато осъзнаете, че няма по-подходящо място за епиката на г-н Цимер от епичните гледки, които природата е създала. Но, както много добре знаем, Ханс Цимер е прехвален типаж, който се изчерпа някъде около „Цар Лъв“. Все пак на всички ни е писнало да му слушаме повтарящите се композиции, базирани на един и същ музикален тон.

Причина 5: Защото е за природата и животните – карате дизеляк от 97-ма

Planet Earth II е научнопопулярно предаване, посветено изцяло на природата и животните. То ще ви образова и възвиси. Ще ви покаже спиращи дъха гледки и чудеса на генетиката, за които дори не сте подозирали, че съществуват. Флора и фауна от буквално всеки един край на нашата малка планета. Ще видите жестоката ежедневна борба за оцеляване на пингвините, неописуемия полет на скорците над Рим, сомове, ядящи гълъби, леопард, гонещ диво прасе в пределите на града, мъж, хранещ хиени, приказния танц на райските птици и много, много други. Техните история ще ви накарат да се усмихнете и за пореден път да се възхитите на най-гениалния познат на човечеството инженер – еволюцията. Но ако за вас природата е Слънчев бряг, а животните – единствено продукт, който се намира в чинията ви – то… всъщност това е една наистина добра причина да вземете да си пуснете Planet Earth II. Незабавно.

Причина 6: Защото ще ви накара да се вълнувате – най-голямото ви приключение е ходенето до работа през януари в България

Истината е, че макар Planet Earth II  да е научно-популярно предаване, някои сцени са така заснети, че ме караха да стискам стола повече, отколкото гледайки сеозонните финали на Game of Thrones. Защото знаеш, че тук борбата е истинска, а смъртта – крайна. Сцените с битката на орлите, дивите мустанги, снежните леопарди и комодските варани са по-добри и от най-дивите CGI батали, на които съм бил зрител. А напрегнати моменти като борбата за оцеляване на игуаната или миниатюрната жаба, опитваща се да спаси яйцата си от осите, ще ви оставят без дъх. Гледането на Planet Earth II е съпроводено с много звуци, епитети и тежки въздишки. Ако имате слаби нерви и не обичате нещо да ви кара да изпитвате силни емоции и да се вълнувате като малко дете, то силно ви съветвам да пропуснете.

Причина 7: Защото ще ви запука за природата – вие сте съгласен с Тръмп за Глобалното затопляне

Много крайни пацифисти, вегани, хипари и „зелени“ активисти защитават така тезата си, че оставят впечатление, че искат всички хора да заживеят в хралупи на дърветата (изсъхнали) и да ядат единствено паднали плодове. Те смятат, че най-добрият начин да ни накарат да правим това, е като ни показват гнусни видеа от кланици и снимки на смазани и пребити животни, на унищожени еко-системи и изкоренени гори. Искат да ни ужасят и да ни накарат да се срамуваме от това, че сме хора. Но да сте чули някой някога чрез тези методики да е променил някого за добро? Добрата кауза не оправдава сталинистките методи. Другата крайност пък – хора като Доналд Тръмп и учудващо много народ покрай него, смятат, че човечеството не трябва да се съобразява с никого и нищо, че фактори като замърсяване и глобално затопляне не съществуват. Тези хора се смятат за абсолютни властелини и нямат нищо против паразитирането и унищожаването на най-ценното, което имаме – собствената си планета.

Но нито едните, нито другите са прави. И Атънбъро и компания много добре го осъзнават. Защото най-добрият начин да разберете колко е важно да пазим природата, да живеем в симбиоза с нея и да не пречим на милионите други същества на Земята, е да разберем колко прекрасна, гениална и незаменима е тя. А няма друго предаване, освен Planet Earth I и II, което да се справя по-добре с тази задача. В тези серии не само ще срещнете едни от най-интересните животни и места на планетата, но и ще научите по възможно най-добрия и правилен начин защо ние и всички останали същества сме на ръба на оцеляването. И то далеч не заради Путин, Тръмп или Brexit.

Може би вече сте се досетили, че заглавието е подвеждащо. Защото, скъпи читатели, истината е, че Planet Earth II е нещо специално. Безкомпромисен шедьовър. Фукня на BBC, които искат да покажат на света, че до ден днешен обитават планината на телевизионните богове. Всеки един от нас помни телевизионни предавания, които е гледал като деца и които, малко или много, са възпитали у него усещания и светоглед. Ако случайно сте родители – едно от най-добрите неща, които можете да направите за образованието и възпитанието на децата си, е да им пуснете Planet Earth II. За тях то ще е от „онези“ специални неща, които ще помнят цял живот, които ще им помогнат да станат Човеци. А за всички останали, които все още не сте го гледали – имате 100 пъти по 7 причини да го направите. И нито една да не го направите.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналото10.05.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE