Кино

Прочутите имена, които (може би) не произнасяш правилно: част 2

31.07.2019

Стив Бушеми (Steve Buscemi)

Снимка: HBO

За по-лесно може да го наричаме Г-н Розов, но „Глутница кучета“ не е единственото му постижение. Въпреки статуетките „Златен глобус“ и „Еми“ за телевизионните си роли обаче, хората не са съвсем запознати с оригиналното произношение на неговото име. Фамилията си Стив дължи на италианския произход на своя баща, а предците на актьора са родом от град Менфи в Сицилия. 

Затова актьорът казва името си „Бусеми“, а според него в оригинал би трябвало да звучи нещо като „Бушейми“ (но по-скоро си го представяме с италианска интонация с нейните удължени гласни). „Не поправям хората, когато кажат „Бушеми“, защото не е грешно“, казва скромно актьорът веднъж по време на пресконференция, така че не се притеснявайте, ако ви се отдаде възможност да го заговорите. 

Зендая Колман (Zendaya Coleman)

Снимка: HBO

Певицата и актриса, която започна кариерата си от сериали на Дисни, днес e в главна роля във високо оценения минисериал „Еуфория“ на HBO и предстои да я гледаме в римейка на „Дюн“ на Дени Вилньов. Затова може би е време повече хора да научат как е по-правилно да се произнася името ѝ.

Zendaya всъщност се изговаря „Зендея“, а не „Зендая“, както сме свикнали. Както и тя самата обяснява, името ѝ е „наполовина истинско, наполовина измислено“. То произлиза от шона – един от официалните езици на Зимбабве, където съществува думата Tendai. Тя означава „да благодариш“ и явно се изговаря с „е“ вместо „а“.

Донал Глийсън (Domhnall Gleeson)

Снимка: Fox Searchlight

Ирландският актьор, подобно на сънародничката си Сърша Ронан, е свикнал да го наричат по всевъзможни начини като Домхол и дори Даунхил. Натрупването на гласните успява да заблуди почти всеки – „M е тук, само за да обърква американците“, шегува се той. Тази буква обаче се оказва единствената „няма“ в името.

Така актьорът от „Ex Machina: Бог от машината“, „Бруклин“, „Завръщането“ и други хитови заглавия всъщност произнася името си Донал. „Като “tonal”, само че с “d”, обяснява той пред “Entertainment Weekly”, а за по-лесно може да кажем: като Доналд, но без „д“. Второто „д“ – нека не му ограбваме съгласните, нищо, че си има вповече.

Ралф Файнс (Ralph Fiennes)

Снимка: Fox Searchlight

Точно когато си мислиш, че няма какво да се обърка тук, идва един от онези моменти, в които осъзнаваш, че досега си живял в лъжа. Всъщност с малкото име на актьора, което-не-бива-да-се-назовава по познатия начин, е свързана старинна британска традиция. В миналото името Ралф се е произнасяло Рейф, както предпочитала висшата класа. „Смятам, че баща ми ме е кръстил на моя дядо“, обяснява Файнс пред “Hollywood Reporter” за предаваното в рода име. Днес обаче все повече повече хора произнасят Ралф така, както се пише, и затова имаме с една причина по-малко да мислим излишно.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваМечти и кошмари в музикалните филми от края на 10-те, които не сте гледали24.09.2020

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование