LIFE

Смисленото консуматорско изживяване. Любими български брандове

22.03.2020

За няколко дни извънредно положение доказахме, както на касиерите в големите вериги магазини, така и на себе си, че ще преизпълним ако не петилетката, то рафтовете си. Макарони, захар и брашно гъделичкат консуматорския ни мироглед. А макар да не спазваме препоръките да си седим вкъщи, защото „мен ли точно ще ме хване“, тихо издигаме барикади от рула тоалетна хартия и тубички с антибактериален гел.

Ако все пак инстинктът ни да пазаруваме спада сред основните човешки нужди за едно пълноценно съществуване, то ето няколко български бранда, чиято креативност заслужава да бъде осребрена.

Трето колело

„Вземи си култура, носи я със себе си“ е мотото, зад което стоят Гери, Цецо и Вальо. Една двойка и техния най-добър приятел, откъдето идва и вдъхновението за името – „Трето колело“. Асортиментът им се състои от дрехи и принтове, откриващи  и запечатващи емблематични български филми, автори и стихове. Поради което лично аз, не можах да им устоя.

Музата им стига и до най-съкровените места в душата, под предложението на персонализирана звездна карта. Оттук насетне вече зависи от вас дали искате да облечете малко култура или да закачите уютно малко обич и думи на стената в хола.

Varna Buddies

Ако морето ви липсва през цялата година, а не само когато термометрите ударят 30°C, свежите идеи на варненските дизайнери Цветелина Стойнова и Александър Христов, са чудесен вариант за справяне с вълните от носталгия.

100% памук се крият в тениските на Varna Buddies, а освен за обличане, морето е събрано и в постери, стикери и торбички. Всички те ще пристигнат на врата ви в опаковка от рециклирана хартия, а след нас ще останат само усмивки. За да не цапаме излишно, нали така?

Wаnderlust Bags

Още един варненски бранд, този път съсредоточен върху изработването на handmade чанти с атрактивен бохо привкус. Дали ще се спрете на серията с дърво, която може да бъде гравирана индивидуално по идея на клиента, или на такава от кожа в съчетание с  плетени елементи, е въпрос на вкус.

Въпреки това, при всеки случай ще нарамите нещо пъстро, смело и нестандартно, което да носи настроение. Освен това, Wonderlust Bags предлагат подаръчни ваучери, с които да внесете усмивка в ежедневието на любим човек и все пак да му оставите възможността да избира. За да няма недоволни…

ONE WHITE T-shirt

Изчистен минималистичен дизайн, чист памук и универсално бялоOne White T-shirt ни дават онова толкова ценно удобство да се облечеш набързо (благодаря!) и без много мислене, но все пак да си запазиш малък акцент на индивидуалност.

Снимка: Instagram – One white T-shirt|Личен архив

 Общото между Wanderlust Bags и One White T-shirt е, че освен възможността да бъдат чудесно съчетани, без да влязат в жестока война на цветове и десени, е One white shop. Мястото, където могат да бъдат открити на живо. Защото нали: „око да види, ръка да пипне“.

Handmade El Mo

След чанти, тениски и картички, дойде ред на аксесоарите. Последно от там се сдобих със страхотни мартеници, които предизвикаха дружно „ехаа!“, когато откриха мястото си върху приятелски ревери. И въпреки, че времето за мартеници отмина, пролетта е на ход, а с нея и желанието да сложим малко цвят по себе си.

Ели от Handmade El Mo фокусирала вниманието си върху по-нестандартни бижута и гледа да подбира естествени материали. Неща, които определено ме спечелиха. И макар, че страницата ѝ е все още нова, а наборът от бижута не толкова изобилен, определено няма да сбъркате, тъй като Ели е отворена за нови идеи.

Визионери

За Лили Йовнова е ставало вече дума, когато излезе стихосбирката ѝ „Моментът преди порастване“. Днес ще я представим в друга светлина, тази на един от създателите на бранда „Визионери“. Още веднъж обръщаме внимание на по-семплия дизайн. Този път в него, за контраст, се крият закачливи и хитроумни послания за добро настроение.

С малко по-различна кройка от стандартната тениска, но с мека материя, оставаща ни с приятно усещане, Визионерите не разочароват Дори напротив.

Керамичната къща/ The ceramic house

За да излезем извън рамките на текстила, отправяме поглед към Керамичната къща. Чаши, купички и чинии, дори обици, коледна украса за елха и табелки за дома – обединени помежду си от глина и чевръсти ръце.

Освен готините идеи, бележещи вече съществуващите продукти на бранда във FB страницата им, Керамичната къща дава право и на индивидуален подход. Така, в случай, че търсите подарък, а днешните смутни времена възпрепятстват креативността ви, това е прекрасна възможност да се развихрите и да оставите нещо от себе си.

Miyava

И за да спазим стриктно призивите, ще завършим статията с Miyavа. Един български бранд, заел се с нелеката задача да произвежда 100% натурална ръчно изработена козметика. Моята среща с тях беше откритие, под формата на блокче сапун.

Снимка: Facebook – Miyava

Запознах се със серията им  „Морска пяна“ преди около 2-3 години. Откровено да си призная, не пазя спомен за аромата, но за сметка на това, запечатано в съзнанието ми е усещането за чистота, ширеща се доволно по лицето ми сутрин. Така, че може би именно сега е точното време да се погрижите безспирното миене на ръце да бъде от приятните усещания.

Защото понякога да си стоиш вкъщи не е толкова лошо…

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваКак списанията и техните корици оцеляват по време на пандемия11.08.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър