Образование

„Заедно в час“ – истории от „празните книги“

13.01.2019

46-ят панаир на книгата и този декември привлече стотици хора, търсещи храна за душата си в лицето на любимите автори. Не бяха пропуснати многобройните литературни събития, а няколко дискусии бяха проведени от фондация „Заедно в час“.

Но защо „Заедно в час“ на панаир на книгата? Защото организацията търси мотивирани и образовани професионалисти. Защото търси хора с желание да учат през целия си живот. Защото работи за осигуряването на равен достъп до качествено обучение. И не на последно място, защото и „Заедно в час“ имаше своя щанд с книги.

46-я панаир на книгата завърши с подобаващо събитие и три млади дами, готови да се трудят здраво, за да постигнат мечтаната цел – добри учители за всяко дете. Миглена Христова, координатор на програмата, провокира публиката с въпроса: „Лесно ли е да си учител?“ Всеки въпрос има своите две страни и това доказаха Гергана Бенева и Мария Йорданова, участници по програма „Заедно в час“.

Мария разказва за своите трудности по пътя си като преподавател и вечното „Защо учим това?“ Глобален проблем е загубата на авторитет на учителската професия и все по-честата проява на родителска агресия. За Гергана преподавателят е „сърцето“ на всичко и трябва да даде душата си за развитието на децата. Интерактивното обучение помага много, а подрастващите го приемат с усмивка и се включват активно в учебните занимания.

Разбира се, нещата не са само черни или бели. Образованието е тежка задача, но на него трябва да се гледа като на предизвикателство. Въпреки липсата на интерес на съвременните родители към обучението на децата им, въпреки трудностите, които срещат много юноши при адаптацията си в училище, проблемите имат своите решения, а те идват с качествена училищна база и подготвени кадри.

„Заедно в час“ не само се стреми към дългосрочна положителна промяна на образованието в България, но и дава нови хоризонти на развитие на мотивирани и вдъхновяващи личности, независимо от тяхната досегашна квалификация. Всеки пише своята история сам и винаги може да смени мястото си в нея. Веднъж е отрицателният герой, който постъпва егоцентрично, друг път е заблудената душа, която не знае по кой път да поеме, а понякога изниква възможност, която променя целия му живот и го прави супергерой за няколко малки деца, които имат нужда от напътствия, за да станат те самите подобаващи герои на своите приказки.

„Празните книги“ привличат с разноцветните си и красиви корици, със снимките на екзотични места и усмихнати лица, с резюметата, със своите провокативни заглавия. А между кориците си са… празни! Защото всеки може да напише история, а най-хубавите все още предстоят.

Фондация „Заедно в час“ набира учители за следващата учебна година до 20.02.2019 г. Продължителността на програмата е две години.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЗа какво бъдеще готвим учениците?24.02.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино