Образование

365 Data Science: най-добрите онлайн курсове от българи – разговор с Илия Вълчанов

21.11.2018

ЕН: А ти как виждаш развитието на образованието? Не само в България, но по принцип?

ИВ: Моето мнение със сигурност е повлияно от това, с което се занимавам и виждам как онлайн образованието ще става все по-важно. Sebastian Thrun, създател на Udacity, друга платформа за образование, смяташе, че след 50 години ще има само общо 10 институции, предлагащи образование и много от тях – дигитални. За да съм честен, трябва да кажа, че колкото повече време минава, неговото мнение се променя с оглед на новата информация от пазара.

Моето лично мнение е, че традиционното образование ще остане, но под друга форма. Определено технологиите ще навлязат в класната стая и аула, но университетите винаги ще продължат да съществуват, защото отиваш там заради приятелствата и контактите, които създаваш. Често си заобиколен от хора с подобни интереси и тази комуникация е незаменима.

От друга страна, определено има умения, които човек може да предаде много по-бързо онлайн. Например някои хора искат да могат да създават сайтове, което изисква много по-малко умения от това да можеш да програмираш всичко. В data science също няма нужда да си най-добрият програмист.  В интеренет циркулира едно популярно определение: Data scientist е човек, който е по-добър статист от всеки програмист и по-добър програмист от всеки статистик. Всъщност трябва да можеш да правиш много неща, но не е нужно да си изключителен във всички тях.

На мен ме харесва особено много, защото може да се генерализира. Има все повече нови позиции, които изискват да можеш да правиш много неща и онлайн курсовете могат да ти дадат много бърз начин да навлезеш в тях. Винаги и на всяко място имаш достъп до тях, можеш да зададеш въпроси, докато в университета познанията са предадени по много по-общ начин, на определено място и в определено време, защото целта е да придобиеш по-генерални знания. Особено в бакалавърска степен рядко има специализирани програми за определени умения, които реално ще са ти нужни в работа.

ЕН: Разкажи ни за Devote Academy – как стартирахте, какво да очакваме?

ИВ: Devote Academy е „училище за мениджъри“. В момента предлагаме два курса – Project management и „Числа за мениджъри“ (Numbers for Managers). Project management курсът се води от Иван и Марта, които са сертифицирани project мениджъри с над 5 години опит в тази сфера, участвали и водили много големи проекти и са провеждали обучения в големи компании.

На 17 ноември бе първият курс на Devote Academy. Аз участвах като курсист и го намерих за особено полезен. Колкото по-голяма става структурата ни в 365, толкова повече моята работа граничи с тази на project manager. Курсът ми даде определено различна перспектива за това как трябва да мисля за различните проекти и „рамка“ за това как да планирам по-добре. Мисля, че на повечето участници им допадна формата – 8 часа, концентрирани в един ден, минаващи от инициацията на учебен проект до завършването му.

Получихме главно позитивни отзиви за обучението. Разбира се, когато участваш в такъв тип курс не си сигурен как ще протече и всеки участник имаше допълнителни въпроси, желание да задълбае в една или друга тема, близка до него/нея. Със сигурност взехме най-доброто от техните въпроси и коментари (включително и моите) и ще работим да направим курсовете не Devote още по-добри.

Това, което беше много интересно за мен е, че групите са малки, за да може всеки човек да участва и да може да вземе възможно най-много от курса. Също така и таргет групата ни има значение – обиквено това са хора, които имат сериозен интерес в темата и съответно въпросите им са винаги интересни. Това е доста различно от онлайн курсовете, където искаш да достигнеш до възможно най-много хора. Там дискусиите са много повече, много по-разнородни, но не винаги толкова интересни.

Общото между различните обучения и причината да препоръчвам на всеки да гледа или участва в курс е, че винаги е важно да имаш определена рамка (framework). Да мислиш извън кутията е ценно, но още по-ценно е преди това да си направил всичко според най-добрите практики. Както казва Иван, „преписването“ е не само позволено, но и препоръчително в Project Management-a. Това е вярно за много различни бизнеси – преписването на добри пратики и модели на работа е винаги полезно.

Това е и причината човечеството да просперира – всеки следващ човек базира работата си на тези преди него. Или както скромно би казал Нютон: „Ако виждах по-далеч от другите, то е защото стоях на раменете на гиганти.“

Вторият курс на Devote е „Числа за мениджъри“. Ще го водим аз и Иван, и ще обхваща малко от data science и data-та в компаниите, как да се използват числата по-добре в работата, чрез основни концепции от математиката и статистиката. Освен това ще има методи за „приблизително налучкване“ при недостатъчна информация (guesstimations), как да се избира подходящ тип графика според случая, както и как се разпознават грешни и подвеждащи графики. Както и куп други неща, които сме преценили, че биха били полезни. Той ще се проведе на 1ви декември и се надявам да е също толкова успешен колкото първия ни.

ЕН: Какво ви предстои в двата проекта и какви са целите ви?

ИВ: Целите ни в 365 Data Science са да достигнем до възможно най-много хора, които искат да разширят знанията си, които искат да се обогатят по темите, за които ние можем да им предадем опит по най-достъпния начин и да можем да афектираме възможно най-много животи, да достигнем до най-много хора и да им помогнем да си намерят по-лесно работа, да станат по-добри в това, което правят.

С Devote Academy по-скоро целта ни е да се фокусираме върху българския мениджърски сегмент с курсове на български, а в бъдеще – специализирани курсове на английски.

И с двата проекта искаме да популяризираме това, че такива курсове съществуват и в България. Не само това, но и факта, че е възможно да се развиваш тук и да изнасяш това, което правиш навън (и то успешно).

Когато бях малък именно това беше мечтата ми. България е много добро място за бизнес, имаме много специалисти, а в последно време и хора, които се обучават в чужбина, но се връщат в България.

ЕН: Няма ли нещо, което те демотивира тук?

ИВ: Има много такива неща, но аз лично се опитвам да се абстрахирам от тях, за да не ми пречат. Да се фиксираш върху негативните неща означава да си губиш времето, което иначе можеш да използваш, за да ги промениш.

ЕН: Имате ли някакви вътрешни трикове, с които се мотивирате с екипа ни?

ИВ: Екипът, с който работя и с който създаваме заедно курсовете е съставен от такъв тип хора, които вярват в идеята и нямат нужда от това да бъдат постоянно мотивирани. Ние знаем, че ако създадем един блог пост, едва след шест месеца, например, той ще започне да излиза в Google и да бъде четен. Съответно когато създаваш органично съдържание, включително курсове, нямаш тази мигновена информация колко добре си се справил. Ти трябва да имаш вътрешната мотивация и да вярваш, че това, което си създал в бъдеще ще успее и да продължаваш да градиш. Разбира се, тя не постоянно на максимум, съоветно всеки човек от екипа трябва да има мотивация в себе си и да се опитва да я предава на другите.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаКак да учим чужди езици в няколко прости стъпки12.08.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE