5 задължителни книги от щанда на „Парадокс“

14.12.2017

Коледният панаир на книгата вече е факт, а с него и неуспешните ни опити да се въздържим от банкрутиране заради страхотни книги. Но, както казват, трудно можеш да откриеш по-добра инвестиция от добрата книга. В този материал ще ви запознаем с пет бижута от тазгодишния каталог на партньорите ни от издателство „Парадокс“. Тях и много други екземпляри на по-високата литература, можете да откриете на Панаира на книгата – Б11 на полуетаж Запад с 20% отстъпка.

„Чернобилска молитва“ на Светлана Алексиевич
Дългоочакваната нова за България книга на Нобеловия лауреат за 2015 г. е факт от днес. Разтърсващият стил, преплитащ художествено писане с реални интервюта, е това, което прави Алексиевич новатор. Книгата й е посветена на жертвите от най-голямата ядрена криза в историята. Познавайки начина й на писане, сигурни сме, че „Чернобилска молитва“ ще ни сграбчи, смачка, потресе, но в никакъв случай няма да ни остави да скучаем, а още по-малко – да сме безразлични. Ревюто ни очаквайте утре.

„Аламут“ на Владимир Бартол
Мащабната творбата на Бартол вдъхновява създателите на емблематичната компютърна игра Assassin’s Creed. Тя печели масова популярност около атентатите на 11-ти септември в САЩ, тъй като засяга темата за религиозния екстремизъм и начините, по които се обучават последователите му. Наше ревю – вижте тук.

“Empire V” на Виктор Пелевин
Вампирският роман на големия руски модернист – Пелевин. Книга пълна с екшън, който няма да ви остане да мигнете, но отново, типично за автора, е много по-дълбока, отколкото предполагаме на пръв поглед. Уникална смесица между ърбън фентъзи и социална сатира и критика. Задължителна творба за всеки фен на Пелевин и качествената литература. Нашето ревю – тук.

„Талаш“ на Кшищов Варга
Кшищоф Варга ни приканва да се качим във влака с неговия герой Пьотър, петдесетинагодишен търговски пътник с разрушително отношение към всичко и всички: досадниците във влака, миризмата на пържено по стълбището на блока, тийм билдингите, селските тарикати и гражданите от селски тип, еволюирали до висящи в кафенетата юпита. Комичната история на неговата омраза разкрива слабостите на съвременния свят: Пьотър успява да изгради пред нас пълнокръвни портрети на родителите си еснафи, на алчната си бивша си съпруга, на видиотените новобогаташи, вкретенените интелектуални сноби и простосмъртните корпоративни идиоти.

„Приятелят на Кафка“ на Миро Гавран
„Приятелят на Кафка“ разказва силно емоционална история за приятелството между Франц Кафка и Макс Брод и за жените, които определят съдбата им. Любовта и европейската литература са постоянно преплетени в живота на чувствителните герои. Началото на 20-ти век е описано повече от убедително, а биографиите на най-известните герои представят интерпретацията на Гавран.
Според критиците „Приятелят на Кафка“ увенчава творчеството на Гавран към днешна дата, силно произведение на изкуството под формата на кратък роман, внимателно проектиран за модерния читател.

Разбира се, тези 5 книги са едва частица от онова, което можете да намерите на щанда на „Парадокс“. Препоръчваме да обърнете внимание и на „Мафия в Прага“, новото издание на „По пътя“ на Джак Керуак, всичко предишно на Светлана Алексеивич, „Кръстителят“ на Гавран.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян Гуглев„Чернобилска молитва“ – неразказаната история на една катастрофа14.12.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование